PATOLOJİ ANABİLİM DALI

   


PATOLOJİ ANABİLİM DALI HAKKINDA          AKADEMİK KADRO          YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR          DUYURULAR


         Patoloji Anabilim Dalı, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi binasının 3. katında, nekropsi salonu ise aynı binanın 1. katında yer almaktadır. Anabilim Dalı mensuplarının ofislerinin de yer aldığı bölümde, rutin ve araştırma çalışmalarında da kullanılan, histopatoloji laboratuvarı, kanatlı nekropsi odası ve mikroskobi değerlendirme ile birlikte rapor yazma odası bulunmaktadır. Ayrıca, araştırma ve doktora eğitiminde kullanılmak üzere, immunohistokimya laboratuvarı, hücre kültürü laboratuvarı ve moleküler patoloji laboratuvarı ile birlikte bir adet kütüphane/seminer salonu yer almaktadır. Öğrenci uygulamaları ve rutin nekropsi faaliyetlerinde kullanılmak üzere nekropsi salonu ve soğuk oda bulunmaktadır.

         Veteriner Patoloji Anabilim Dalının temel ilgi alanı hastalıkların etkenleri ve oluşum mekanizmaları ile bu hastalıkların vücutta oluşturduğu değişikliklerdir. Anabilim Dalı veteriner lisans ve doktora öğrencilerine patoloji eğitiminin verilmesi, evcil ve egzotik hayvanlarda hastalıkların teşhisi ve bilimsel araştırmalar gibi fonksiyonlar görür.

         Anabilim Dalı müfredatı içerisinde lisans ve doktora seviyesinde verilen genel patoloji eğitimi esnasında öğrencilere bakteriyel, viral, paraziter ve diğer etkenlere bağlı olarak şekillenen hastalıklar ve bu hastalıklara karşı vücudun verdiği yanıtın mekanizması, dolaşım sistemi bozuklukları, immun sistem patolojisi, neoplastik oluşumlar gibi konularda genel bilgi verilmektedir. Genel patoloji eğitiminin üzerine oturan özel patoloji eğitimi esnasında ise genel hastalık mekanizmalarının vücutta oluşturduğu etkiler organ sistemleri düzeyinde ayrıntılı olarak incelenir.

         Patoloji, temel bilimler ile klinik bilimleri arasında bir köprü fonksiyonu görür. Temel bilimlerde kavranan normal yapı ve işleyişin hastalık durumlarında nasıl bir mekanizma ile değişime uğradığı, bu mekanizma üzerine etki eden faktörler ve bu değişikliklerin kendilerini ne tip bulgular ile gösterdiği patoloji eğitim ve öğretimi ile verilerek temel bilgilerin daha iyi kavranması sağlanırken, aynı zamanda klinik hastalarında gözlenen bulguların altında yatan sebeplerin de daha iyi kavranması sağlanmaktadır.

         Anabilim Dalının teşhis faaliyetleri hem klinik bilimler içerisinde yer alan diğer anabilim dallarına, hem de fakülteden bağımsız olarak çalışan serbest veteriner hekimlere ve hayvan sahiplerine yöneliktir. Bölüme her yıl pet hayvanlar, çiftlik hayvanları, kanatlı ve egzotik olmak üzere çok sayıda vaka gelmekte ve bu vakaların teşhisi makroskobik ve mikroskobik inceleme temelinde konmaktadır. Geçmişten günümüze gelmiş olan histopatolojinin yanı sıra, sitolojik teşhis son dönemde bölüm içerisinde önem kazanan bir alandır.

         Laboratuvarlarımızda rutin histopatoloji hizmetinin yanı sıra, sitoloji, immunohistokimyasal boyamalar, ELISA ve Western Blot gibi araştırma ve doktora düzeyinde çalışmalar da gerçekleştirilmektedir.  Anabilim Dalımızda bugüne kadar on bir öğrenci doktoralarını başarı ile tamamlamıştır.

 

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Eki-2019]

İçerik Görüntüleme : [20.056]