BUÜ-AGAM’da toplam olarak 300 civarında koloni ile araştırma ve üretim çalışmaları yapılmaktadır. Bu kovanların 250 adeti, Bursa il sınırları içinde olup üç arılık üniversite kampüsü içinde, ikisi kampüs dışındadır. Bir arılık ise Balıkesir il sınırları içinde Marmara adasında bulunmaktadır. Marmara adasındaki arılar 2005 yılından itibaren çalışılmakta ve Anadolu arısı Marmara ekotipi olarak izole bölgede korunmaktadır. Bu ada Bakanlık tarafından desteklenen TAGEM ve AB proje çalışmaları sonucunda dışardan arı girişine yasaklanmıştır. AGAM’ın kullandığı damızlık ana arılar ve Anadolu arısı Marmara ekotipi üretmek isteyen arıcılara ana arılar buradan sağlanmaktadır.
Merkezimizde arı ürünlerinden başta bal olmak üzere polen, arı ekmeği, arı sütü, propolis ve bal sirkesi üretilmektedir. Bu üretim ve araştırma çalışmalarına gönüllü olan öğrencilerimizde katılabilmektedir. Yapılan üretim çalışmalarında öncelik öğrencilerimize uygulama ve saha çalışmalarında tecrübe kazanmalarını sağlamak olup olabilecek en sağlıklı ürün ve yöntemler tercih edilmektedir. Bu yüzden merkezimizde ekonomik kazançtan çok sağlık açısından en uygun yöntem ve ürünlerin üretilmesi hedeflenmektedir. Merkezimizde tüketici talepleri doğrultusunda petekli karakovan balı ekolojik yöntemler ve iyi tarım uygulamaları ile mümkün olduğunca doğal süreç takip edilerek yapılmaktadır
Bilgi
Okunma Sayısı: 13
Eklenme Tarihi: 1.12.2025 13:47:36
Güncelleme Tarihi: 1.12.2025 13:47:48