Araştırma ve Geliştirme

BUÜ-AGAM’da bal arılarında;
  • Islah ve seleksiyon çalışmaları,
  • Suni tohumlama ve semen dondurma,
  • Bal arısı hastalık ve parazitleri
  • Varroa akarı ile mücadelede yeni yöntem ve uygulamalar,
  • Arı ürünlerinde yeni ürün ve üretim yöntemleri,
  • Bal arılarının tozlaşmadaki rolü ve ekonomik etkileri
konusunda çalışmalar yapılmaktadır.  Varroa ile mücadele için öncelikle ekolojik veya organik yöntemler tercih edilmekte ve bu yönde çalışmalar ağırlıklı yürütülmektedir. Ana arı üretimimiz ise zaman ayıramadığımız için kendi ihtiyacımız kadar yapılmaktadır. Bunun konudaki katkımız ise bölgemizde Anadolu arısı Marmara ekotipi üretecek arıcılarımıza damızlık sağlamak şeklinde olacaktır.
Bursa ülkemizde arı sütü üretim merkezi durumunda olup kovan başına verim oldukça düşüktür. Bu yüzden seleksiyon ve ıslah çalışmalarındaki önceliğimiz Bursa ve sonrasında ülkemizde kovan başına arı sütü veriminin 250 gr’dan 1000 gr’a çıkarılması olacaktır.


EKİBİMİZ

Ulusal araştırmacılar
Dr. Selvinar Sevan Çakmak


Uluslararası araştırmacılar
Dr. Faten Ben Abdelkader, Tunus (2019-2020)
Dr. Muhammad Fahad Raza Pakistan (2022-2022)
Dr. Ahmad Mubasher Malik, Pakistan  (2025- devam ediyor)

Lisansüstü öğrenciler
Filiz Gülbin Gökdemir Yüksek lisans mezun (2023-2024)
Gizem Kaya, Yüksek Lisans Öğrencisi
Fatih Mehmet Kılınç, Yüksek Lisans Öğrencisi
Nurgül Keçeli, Yüksek Lisans Öğrencisi

Teknik personel
Eşref Tiraki, Arıcılık Teknikeri

 


Bilgi

Okunma Sayısı: 29
Eklenme Tarihi: 1.12.2025 13:39:39
Güncelleme Tarihi: 1.12.2025 14:07:43

Paylaş