Uyuşturucu Madde Kullanımını Önleme Afiş Yarışması

Uyuşturucu madde bağımlılığının sağlığa, insan ilişkilerine ve topluma verdiği
olumsuz etkileri ortaya koymak ve özellikle üniversite gençliği arasında farkındalığın
artırılmasıdır.
3) YARIŞMA KOORDİNASYON BİRİMLERİ
a. Yürütme Birimi:
T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)
b. Paydaş Birim:
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK)
c. Destek Birimi:
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (NDB)
d. Sekreterya:
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, TUBİM Şube Müdürlüğü

4) YARIŞMAYA KATILIM ŞARTLARI
a. Türkiye’de üniversitelerde öğrenim gören herkesi kapsamaktadır. Yarışma
bireysel katılıma açıktır.
b. 18 yaşından küçük katılımcıların katılım formlarında veli/vasi onayı olması
zorunludur. Bu yarışmacıların yarışmalarda dereceye girmeleri durumunda
ödüllerini veli/vasileri ile birlikte almaları gerekmektedir.
c. Yarışmaya bireysel olarak en fazla 2 afiş ile katılım sağlanabilir.
d. Yarışmaya başvuru ücretsizdir.

5) YARIŞMA KURALLARI
a. Eserin/eserlerin ve içeriğinde kullanılan her türlü materyal/materyallerin bizzat katılımcı tarafından üretilmiş veya kullanım haklarının katılımcıda olması gerekmektedir. Eserin daha önce benzer nitelikli bir yarışmaya katılmamış, afişin tamamı ya da bir bölümü kopya edilmemiş, özgün ve telif haklarının satılmamış olması gerekmektedir.
b. Yarışmaya katılım, yarışma için hazırlanan www.narkoyarisma.com adresinden online başvuru ile yapılacaktır. Online ortamdaki formun içeriğinin doğruluğundan katılımcı sorumludur.

6) YARIŞMAYA KATILACAK ESERLER İÇİN KRİTERLER
a. Eserlerde, uyuşturucu madde ve uyuşturucu madde kullanımı gösteren resimler veya kullanım şekli hakkında bilgi veren ifadeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
b. Afişlerde herhangi bir slogan bulunmayabilir. Ancak, afişler görselin anlam bütünlüğünü sağlayacak bir sloganla birlikte de yapılabilir.
c. Eser; hedef kitleye yönelik özgün, net ve akılda kalıcı ve etkileyici mesajlar içermelidir. Özellikle üniversite gençliği arasında uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı konusunda farkındalık yaratacak tutumları vurgulamalı ve bu hedef doğrultusunda eserin fikri altyapısı ile bütünlüğü sağlanmalıdır. Afişler için üretilen tüm ürün ve hizmetler, bu fikri altyapı ve bütünlük çerçevesinde hazırlanmalıdır.
d. Hazırlanacak materyaller mantıksal bir bütünlük içerisinde verilmelidir.
e. Afişler, işletim sınırlaması olmadan dijital ortamda hazırlanmalıdır. Çalışmalar için teknik serbesttir, ancak basım, çoğaltım ve dijital ortamda yayımlamaya uygun olmalıdır. Katılımcılardan yüksek çözünürlüklü, görüntü deformasyonuna uğramamış çalışmalar beklenmektedir. El çizimi ile üretilmiş tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
f. Afişlerin hiçbir bölümünde reklam içerikli veya sponsora ait olabilecek logo ve herhangi bir markayı temsil edebilecek görsel içerik bulunmamalıdır. Afişlerin yapımı için hiçbir şekilde sponsor kullanılmamalıdır.

7) ESERLERİN KULLANIM HAKKI
a. Yarışmaya katılan tüm eserlerin her türlü telif hakkı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bedelsiz ve süresiz olarak T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olacaktır. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı yarışma yolu ile elde ettiği bu eserleri televizyon, internet ve diğer her türlü ortamlarda yayımlama; katalog, broşür, afiş, kitap, ajanda, takvim, dergi, CD, video ve diğer ortamlara alarak yayınını ve dağıtımını yapma, ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki eğitim ve kültür kurumlarına gönderme ve eğitim etkinliklerinde kullanma hakkına sahip olacaktır.

8) ESER DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
a. Afişlerin temaya uygunluğu ve etkileyiciliği,
b. Anlaşılabilirlik ve etkileyicilik,
c. Özgünlük.

9)YARIŞMA JÜRİSİ VE GENEL DEĞERLENDİRME
Değerlendirme EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca oluşturulacak Seçici Kurul tarafından yapılarak; birinci, ikinci, üçüncü ve mansiyon ödülünü hak eden eserler seçilecektir.

10) YARIŞMA TAKVİMİ

Eserlerin Son Teslim Tarihi : 1 Mayıs 2022 Pazar günü
Jüri Değerlendirmesi : 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü
Sonuçların Duyurulması : 12 Haziran 2022 Pazar günü

11) YARIŞMA SONUÇLARININ DUYURULMASI:
Yarışma sonuçları, 12 Haziran 2022 Pazar günü saat 19.37’de duyurulacaktır.

12) ÖDÜLLER
1.lik Ödülü; ---- 15.000 TL
2.lik Ödülü; ---- 10.000 TL
3.lük Ödülü; ---- 5.000 TL
2 Mansiyon Ödülü --- 2500’er TL
***Değerlendirme jürisi, derecelerden herhangi birinde ödüle layık eser bulamaz ise, o derece için ödül verilmeyecektir.

13) ÖDÜL TÖRENİ VE YERİ
Ödül töreni daha sonra belirlenecek ve duyurulacak bir tarihte yapılacaktır. Birinci, ikinci ve üçüncü olarak dereceye girenler ile VELİ/VASİ’sinin ulaşım ve konaklama ihtiyaçları Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından karşılanacaktır.

15) TESLİM ŞEKLİ, ZAMANI VE GÖNDERİM ADRESİ:
Yarışmacıların eserlerini şartnamenin 6. maddesinin e bendine uygun bir şekilde, 1 Mayıs 2022 Pazar günü saat 18.45’e kadar www.narkoyarisma.com adresinden göndermeleri gerekmektedir.

16) İLETİŞİM
Tel : 0312 462 80 65