Prof. Dr. Sezen Özeke University of Phillippines, Diliman (UPD) tarafından Dünya Uzmanları Konferans Seri̇si̇ (World Expert Lecture Series) kapsamında davet edilerek Filipinler’de üniversitemizi temsil etti
 Prof. Dr. Sezen Özeke University of Phillippines, Diliman (UPD) tarafından Dünya Uzmanları Konferans Seri̇si̇ (World Expert Lecture Series) kapsamında davet edilerek Filipinler’de üniversitemizi temsil etti

Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Avrupa Okul Müzik Eğitimi Birliği (European Association for Music in Schools (EAS) yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Sezen Özeke, 20 Kasım-1 Aralık 2023 tarihleri arasında University of Phillippines (UP) Etnomüzikoloji Merkezi’nden (UPCE) öğretim üyesi David Dino Guadalupe ve UP Müzik Okulu (College of Music- CMu) Müzik Eğitimi Bölümü Başkanı Anna Patricia Carranza’nın girişimleriyle Filipinler Üniversitesine davet edildi. Dr. Özeke'nin ziyareti, UP Uluslararası İlişkiler Ofisi (OIL) World Expert Lecture Series (WELS) programı tarafından desteklendi. Bu program, “üniversitenin uluslararasılaşma hedeflerini desteklemek amacıyla dünyadaki önde gelen akademisyenler, devlet görevlileri ve endüstri alanlarından oluşan seçkin uluslararası isimleri ve sanatçıları ağırlayarak UP’de özel seminerler/konferanslar/dersler veya performanslar verme”lerini amaçlamaktadır (bkz. https://oil.up.edu.ph/guidelines/wels/about-wels/).

Dr. Özeke, WELS programının bir parçası olarak Prof. Jesher Perez ve Dr. Joan Elgincolin'in müzik eğitimi öğrencileri için " Sınıf ortamında Orff Metodolojisinin Bağlamlandırılması" adlı atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Etkinlikte Orff yaklaşımı ve uygulamaları vurgulandı ve CMu'nun Avusturya Mozarteum Üniversitesi Orff Enstitüsü'nden temin edilen Orff enstrümanları kullanarak gerçekleştirildi. Dr. Jocelyn Guadalupe ile birlikte Filipinler, Çin, Endonezya ve Myanmar'dan yüksek lisans öğrencileri ve öğretmenlerin katıldığı bir çevrimiçi web seminerinde, Dr. Özeke, Türk ilkokul ve ortaokul müzik eğitim sistemi hakkında bir seminer verdi ve bunu Dr. Guadalupe ile birlikte Filipin muadili olan K+12 seviyeleriyle karşılaştırdı. Dr. Özeke ayrıca, UP Etnomüzikoloji Merkezi kütüphanesinde öğrenciler ve öğretmenler için Türk müziği ve dansı üzerine bir konferans ve atölye çalışması yaptı. Bu etkinliklere UST Müzik Konservatuvarı, Dela Salle Üniversitesi, Silliman Üniversitesi, New Era Üniversitesi, Sta. Isabel Müzik Okulu, Miriam Koleji ve College of the Holy Spirit kurumlarından yaklaşık 100 müzikoloji ve müzik eğitimi öğrencisi katıldı.

Tüm bu etkinliklerin yanı sıra Dr. Özeke, OIL (Uluslararası İlişkiler Ofisi) koordinatörü Dr. Percival Almoro ve OIL uluslararası program sorumlusu Justin Noel Alcantara ile bir araya gelerek Erasmus programı ve Bursa Uludağ Üniversitesi ve University of Philippines-Diliman (UPD) arasındaki olası işbirlikleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Müzik Okulu Dekanı LaVerne C. de la Peña ve CMu yöneticilerinin de katıldığı bu toplantıda, gelecek planları arasında Erasmus+ projeleri için başvuru yapılması yönünde fikir alışverişi yapıldı.

Dr. Özeke'nin etkinlikleri sadece Müzik Okulu içinde kalmayarak diğer müziksel ortamlara ve farklı UP kurumlarına da yayıldı. UP Uygulama Okulu lise müzik derslerini gözlemleyen Dr. Özeke, UP Eğitim Fakültesi Dekanı Jerome Buenviaje ve ekibiyle buluştu. Ayrıca UP Diliman'ın ilk kültür taşıyıcısı Datu Waway Saway ile tanıştı. Dr. Özeke, Musika Sophia ‘Erken Müzik Topluluğu’ ile müzik yaptı ve Taytay, Rizal'ın Banda Unon1875'in prova sürecini izledi. Bunlara ilaveten, CMu'da Asya müzikleri topluluğu dersinde Filipinler’in Cordillera bölgesindeki Kalinga bambu müzik enstrümanlarını çalmayı deneyimledi ve Ulusal Genç Sanatçılar için Müzik Yarışması'nın Metropolitan Tiyatro'daki final konserini izledi. Bu etkinlikler, eğitim ve müzik deneyimi arasında yakın bağ kurmaya yardımcı oldu.

WELS (World Expert Lecture Series) programı aracılığıyla gerçekleştirilen Dr. Özeke'nin ziyareti, müzik eğitimcilerinin Filipin müziğine yönelik öğretim yaklaşımlarını şekillendiren Batı ve Asya müzik kültürü etkileri üzerine düşünmelerini sağladı. Ayrıca Dr. Özeke'nin bu ziyareti, CMU ve UPCE arasında müzik pedagojisi alanında kültürlerarası anlayış ve bilimsel çalışmalara yönelik derin bağlantılar kurma olasılığı konusunda oldukça heyecan uyandırdı.

 

University of Philippines-Diliman (UPD) sayfasındaki İngilizce haber metni için tıklayınız: https://music.upd.edu.ph/Article_1_2024.html

   

    

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-Oca-2024]

Haber Görüntüleme : [282]