Program Öğretim Amaçları
PÖA-1 Türk dili ve edebiyatının tarihî gelişimi ve güncel durumu hakkında bilgi vermek,
PÖA-2 Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı ve Yeni Türk Edebiyatı alanlarında öğrenciye ayrıntılı akademik bilgi sunmak,
PÖA-3 Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, önemini ve yapısal özelliklerini öğreterek öğrencilere dil bilgisi ve dil bilimi alanlarında yetkinlik kazandırmak,
PÖA-3 Edebiyatla ilgili konuları yazar, eser ve devir bağlantısı içinde ele almak,
PÖA-4 Dil ve edebiyat tarihine kaynaklık eden temel metin ve belgeleri tanıtmak ve bunların geleneksel, çağdaş ve karşılaştırmalı araştırma yöntemlerini öğretmek,
PÖA-5 Edebî metinleri edebiyat tarihi, toplum kültürü, edebiyat sosyolojisi ve dil bakımından değerlendirmek, bunlarla ilgili sonuçlara varmak, öğrencileri bu doğrultuda gerekli bilgilerle donatmak,
PÖA-6 Türk dili ve edebiyatı ile ilişkili diğer bilim ve sanat dalları hakkında bilgi vererek öğrencilere disiplinler arası çalışma bilgi ve becerisi kazandırmak,
PÖA-7 Türkçeyi etkili ve doğru bir şekilde kullanabilme becerisi kazandırarak yazılı ve sözlü iletişim tekniklerini öğretmek.
PÖA-8 Dil ve edebiyat alanlarındaki güncel sorunlar hakkında bilgi vermek ve farkındalık kazandırmak.
PÖA-9 Araştırma ve bilgi paylaşımında bilimsel etik farkındalığı kazandırarak mesleki sorumluluk bilinci aşılamak.
PÖA-10 Alanı ile ilgili kavramları anlayabilen, bilgi aktarabilen, meslektaşları ile iletişim kurabilen, bilimsel düşünme yeteneği kazanmış, araştırıcı, alanında yetkin bireyler yetiştirmek.
Program Çıktıları (Yeterlikleri)
PÇ-1 Türk dili ve edebiyatı ile ilgili temel başvuru kaynaklarını tanır; alan yazını bilgisini edinir.
PÇ-2 Geleneksel ve çağdaş dil ve edebiyat kuramlarını ileri düzeyde öğrenir.
PÇ-3 Türk dili ve edebiyatının tarihî ve güncel malzemesini bilimsel yöntem ve kuramsal bilgiler yardımıyla kavrar.
PÇ-4 Dil ve edebiyat malzemelerini karşılaştırmalı yöntemlerle çözümler.
PÇ-5 Türk dili ve edebiyatı alanında yazılmış temel eserleri, yazarları, şairleri tanır ve eserleri yorumlama/çözümleme becerisi kazanır.
PÇ-6 Türk dilinin tarihî gelişimini temsil eden farklı alfabelerle yazılmış temel metinleri okur, çeviri yazısını yapar ve günümüz Türkçesine aktarır.
PÇ-7 Türk dili ve edebiyatının dünya dilleri ve edebiyatları arasındaki yeri ve önemini kavrar.
PÇ-8 Türk dili ve edebiyatıyla ilgili konularda bireysel ve/veya grup içinde akademik düzeyde çalışma yapabilme yeteneğine sahip olur.
PÇ-9 Yazım ve konuşma kurallarını uygular, topluluk karşısında sözlü sunum yapma becerisine sahip olur. Dilin yanlış kullanımına karşı farkındalık kazanarak toplumu bilinçlendirir.
PÇ-10 Öğretim programında bulunan alan dışı derslere katılarak bilgi ve becerisini artırır. Türk dili ve edebiyatının diğer bilim ve sanat dallarıyla ilişkisini irdeler.
PÇ-11 Yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
PÇ-12 Mesleki sorumluluk ve etik bilinci kazanır.