Haber

1.03.2018 12:55:35

Yurt disina gönderilecek ögrencilerin gelecegi Uludag Üniversitesi’nde konusuldu

 

Uludag Üniversitesi, Milli Egitim Bakanligi Yüksekögretim Ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürlügü tarafindan 8.si düzenlenen Yurt içi Akademik Danismanlari Toplantisi’na ev sahipligi yapti.

Yurt disina gönderilecek lisansüstü ve doktora ögrencileri seçme ve yerlestirme ana temasiyla gerçeklestirilen toplantiya MEB Müstesar Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Yüksekögretim ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürü Bülent Çiftçi, Yüksekögretim ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürlügü Daire Baskani Fatih Kuzu, Bursa Il Milli Egitim Müdürü Sabahattin Dülger, rektör yardimcilari, dekanlar, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

YURT DISINDA 4 BIN ÖGRENCIMIZ VAR

Milli Egitim Bakanligi Müstesar Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, program öncesi yaptigi konusmasinda yurt disina gönderdikleri ögrencilerin tamamina yakininin geri dönmeye basladigini söyledi. Bakanligin aldigi karar geregi yurt disina gönderilen tüm ögrencilerin takip edildigini açiklayan Müstesar Yardimcisi Prof. Dr. Bilgili; “Sayin Bakanimizin bizlere verdigi talimat geregi, tüm yurt disi programlarina giden bürokratlar, gittikleri ülkedeki Türk ögrencilerle bir araya geliyor. Onlarla karsilikli iletisim kurmaya özen gösteriyoruz. Yurt disinda suanda yüksek lisans ve doktora yapan 4 bin civarinda ögrencimiz var. Bunlarin sadece 220 tanesi Milli Egitim Bakanligi adina gitti. Yüzde 70 gibi bir oranla üniversitelerine dönecekler ve akademisyen olacaklar. Projemizi en verimli sekilde yürütmek için çalisiyoruz. Her asamasinda çesitli iyilestirmeler yapiyoruz. Eskiden yurt disina giden bir arkadasimiz rastgele, herhangi bir strateji olmadan gidip geliyordu. Simdi artik öyle bir durum yok. YÖK ile iliskilerimizi çok gelistirdik. Ögrencilerin seçiminden, dönüslerine kadar YÖK ile Bakanligimiz çok iyi bir koordinasyon ile çalisiyor” dedi.

IHTIYACA GÖRE ÖGRENCI GÖNDERIYORUZ

Dünya genelinde yurt disina en çok ögrenci gönderen ülke olmak gibi bir ihtiyaçlarinin olmadigini aktaran Prof. Dr. Bilgili; “Bizim ihtiyacimiz neyse, potansiyeli yüksek olan ögrencileri tespit edip göndermek istiyoruz. Çin gibi çok iyi bir planlama ve iyi bir takip ile basari elde etmek istiyoruz. Projemizi büyütmek degil, nitelik olarak etkin hale getirmek istiyoruz. Ülkelerimizin kaynaklari sonsuz degil. Bir de bizim kendi üniversitelerimiz de çok iyi yüksek lisans ve doktora egitimleri vermeye basladilar. Bu gerçegi de görmemiz lazim. Mümkün oldugu kadar da ülkemizde bu egitimleri verebilecegimizi düsünüyorum. Elbette ki her seyi henüz yapamiyoruz. Ancak neye ihtiyacimiz varsa, ona göre planlama yapmamiz ve ögrencilerimizi bu dogrultuda yurt disina göndermemiz gerekiyor. Bunun bir geregi olarak bizler ülke ve bölge çalismasi yaparak yeni bir akademik alan olusturduk. Lisanslari farkli olan arkadaslarimizi, farkli ülkelere göndererek, o ülkenin uzmani olmasini bekliyoruz. Dünyanin çok farkli ülkelerine ögrencilerimizi gönderdik ve orada çalismalar yapiyorlar” diye konustu.

ÜRETECEK VE GELISTIRECEK BEYINLERE IHTIYACIMIZ VAR

Programda konusan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise yurt disina gönderilecek ögrencileri seçerken bir takim konular üzerinde önceden egitimler verilmesi gerektigini belirtti. Yurt disinda egitimine devam eden ögrencilerle, aile baglarinin kopmamasi ve vatan sevgilerinin azalmamasi için bazi desteklerin sunulmasi gerektigine de isaret eden Rektör Yusuf Ulcay; “Ben de devletimin verdigi burs ile yurtdisinda okumus bir akademisyenim. Bizim zamanimizdaki imkânlarin çok daha fazlasinin bugün devletimiz tarafindan ögrencilerimize sunuluyor olmasindan da büyük bir gurur duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin koymus oldugu 2023, 2053 ve 2071 gibi gelecek hedeflerine ulasabilmesinin yegane sarti; genç, çaliskan ve zeki bireylerini en iyi sekilde egitmek ve bu egitim imkanlarini sunmaktan geçmektedir. Dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girmeyi arzulayan devletimizin üretime ve teknolojiye agirlik vermesi gerektigi kadar, üretecek ve gelistirecek insanlara da yatirim yapmasi zorunludur. “Ilim Çin’de bile olsa, gidip aliniz” diyen bir Peygamberin ümmeti olarak bizler, her zaman bilimin pesinde kosmali ve en iyi egitim olanagi nerede ise oraya gidebilmeliyiz” seklinde konustu.

BU YIL 830 ÖGRENCI DAHA GIDECEK

MEB Yüksekögretim ve Yurt Disi Egitim Genel Müdürü Bülent Çiftçi de yurt disina gönderdikleri ögrencilerin is ve islemlerinin takibinin Milli Egitim Bakanligi tarafindan yürütüldügünü kaydetti. Türkiye’nin nitelikli insan ihtiyacini karsilamak üzere 1921 yilindaki bir kanun ile hayata geçirildigine isaret eden Genel Müdür Bülent Çiftçi; “1929’dan 2005 yilina kadar 9 bin civarinda ögrenci bu kanun kapsaminda yurt disina egitim almak için gönderildi. 2005 yilindan 2016 yilinin sonuna kadar ise 8 bin 500 civarin bursiyer bu program faydalanmistir. Halen suan yeni seçtigimiz 830 bursiyer ile birlikte toplam 4 bin 300 ögrenci sistemimizde mevcuttur. Bu program ülkemizin yetismis zihin gücü ve kaynaklari açisindan son derece büyük önem tasimaktadir. Daha önce 8 kez bu konuyu görüsmek ve fikir alisverisinde bulunmak için 8 kez farkli yerlerde toplantilar düzenledik. Bugün Uludag Üniversitesi’nin ev sahipliginde 9. kez toplanmis oluyoruz. Emegi geçenlere tesekkür ediyoruz” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan Bakanlik’tan gelen uzmanlar tarafindan katilimcilara programa yönelik sunumlar gerçeklestirildi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 3776
Eklenme Tarihi: 1.03.2018 12:55:35
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş