Uludağ Üniversitesi'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Fahri Doktora

 

Uludağ Üniversitesi'nden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Fahri Doktora

Uludağ Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'fahri doktor' unvanı verdi. Üniversitede düzenlenen ‘Türkiye'nin İnsan Diplomasisi’ konulu panelin ardından Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay tarafından fahri doktora diploması takdim edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kendisine fahri doktora unvanı veren üniversite yönetimine teşekkür eden Erdoğan, “Bu anlamlı fahri doktora unvanı için Rektör ve üniversite yönetimine, senatosuna şükranlarımı sunuyorum. Bu şerefli payeyi hayatım boyunca iftiharla taşıyacağımı ifade etmek istiyorum. Nasıl bugüne kadara ülkemizin barışı huzur için ter döktüysek bugünden sonra da gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Stadını açmak ve BTSO’da Ekonomiye Değer Katanlar’a ödüllerini vermek üzere Bursa’ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Üniversiteye gelişinde İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa milletvekilleri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Bursa Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf Ulcay karşıladı.

“TÜRKİYE’NİN İNSANİ YARDIM POLİTİKASI” PANELİ

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin İnsani Yardım Politikası” konulu paneli izledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru’nun moderatörlüğünde yapılan panele, UÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ferhat Pirinççi ve Kamu Yönetimi Bölümü’den Doç. Dr. Mehmet Zahid Sobacı konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, insandan insana yapılan ilişkilere muamelat dendiğini, muamelatta esas olanın da adalet olduğuna işaret ederek, “Herhangi bir ideolojisi, rengi, cinsi, giyimi, kuşamı, etnografyası, etnisitesi hiçbir zaman önemli değildir. Bu insana güzel bir muamele gerekir. Adaleti süsleyen ahlaktır. Ahlakın ortaya konulmasındaki ölçü de vicdandır. İşte o zaman davranışlar insani olur. Aksi takdirde adalet ters edilirse, zulüm, haksızlık, feryat, figan, hasılı bugün yaşamakta olduğumuz ve hiç de memnun olamayacağımız hususları gündeme getirmiş oluruz. Bu insani tutum ve davranışlar bizim coğrafyamızda her gün insanlığa takdim edilen bir modeli ve aynı zamanda bir uygulamayı ortaya koymaktadır” dedi.

Doç. Dr. Mehmet Zahit Sobacı da konuşmasında, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere karşı izlediği politikalara dikkat çekerek, “Son dönemde bölgemizde yaşanan gelişmeler aslında insanlık camiasının bugün, tarihinde hiç olmadığı kadar bir barış ve merhamet diline ihtiyacı olduğunu gözler önüne sermektedir. Önemli olan, bu barış dilinin hangi medeniyet anlayışı tarafından insanlara sunulacağı meselesidir. Ancak bu coğrafyadaki ihtiyaç duyulan barış dilinin Batı medeniyetinden çıkmayacağına işaret etmektedir. Türkiye, diğer Avrupalı devletlerden farklı olarak Suriyeli mültecilere bir çıkar ve güvenlik siyaseti penceresinden değil, bir değerler siyaseti penceresinden yaklaşmaktadır ve bu anlamda bölgede tarihi bir misyonu da yerine getirmektedir” diye konuştu.

Doç. Dr. Ferhat Pirinççi ise Türkiye’nin insani diplomasi noktasında geldiği noktayı ele alarak, ihtiyaçlar çerçevesinde yeni kurumların açılması ve bu kurumların çok entegre bir strateji ile çalışmaya başlamasıyla, Türkiye’nin insani diplomasi alanında önemli bir farkını ortaya koyduğunu söyledi. Pirinççi, bu kurumlar arasında AFAD, TİKA ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın bu alanda önemli roller üstlendiğini sözlerine ekledi.

Panelin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Uludağ Üniversitesi tarafından "Millet ve insanlığa hizmet, uluslararası insani ilişkiler" alanında fahri doktor unvanı verildi. Cumhurbaşkanına “fahri doktor” beratı Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay tarafından takdim edildi, cübbesi giydirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmasında, üniversite yönetimine teşekkür ederek, "Uludağ Üniversitesi tarafından şahsıma tevdi edilen fahri doktora için şükranlarımı sunuyorum. Bu şerefli payeyi hayatım boyunca iftiharla taşıyacağımı belirtmek istiyorum. Ülkemizin, bölgemizin, dünyanın selameti, huzuru için nasıl ter döktüysek bundan sonra da devam edeceğiz. Bursa'nın ilim, tasavvuf şehri olmasının yanında bir yatırım şehri olmasından dolayı işadamlarına teşekkür ediyorum” dedi. Evliya Çelebi’nin Bursa için, ‘Aşk Neşidesi’, Sadrazam Keçecizade Fuat Paşa’nın ‘Osmanlı tarihinin dibacesi’ dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bursa, adımınızı ilk attığınız anda sizi saran, kuşatan, kendine meftun eden bir şehirdir. Bursa, Osmanlıların kurduğu bir şehir olmanın yanında Osmanlıları kuran, 600 yıllık Cihan Devletini inşa eden bir şehirdir. Ve Bursa, aradan geçen yüzyıllara rağmen ilk başkentlik, payitahtlık ruhunu, asaletini hala dipdiri bir şekilde yaşatan bir şehrimizdir. Bursa’ya her gelişimde, Bursa’nın tarihinden tevarüs ettiği bu yüce ruhla, aşkla, inançla her alanda daha da geliştiğini, güzelleştiğini, 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğini memnuniyetle görüyorum” diye konuştu.

'ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ FARKINI ORTAYA KOYUYOR'

Uludağ Üniversitesi 75 bin öğrencisiyle bir farklılık ortaya koyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Uludağ Üniversitesi bir lokomatif görevi ifa ediyor. Ülkemizin en seçkin üniversitelerden biri Uludağ Üniversitesi değerli katkılar sunuyor. Ülkemizdeki 59 teknokentten biri olan Ulutek'i 2005 yılında kurmuştuk. Ülkemizin teknolojiyi ithal eden bir konumdan çıkıp, üreten bir hal almasında teknokentlere ihtiyaç duyuyoruz. Bu başarılar emeği, alınteri olan herkesi tebrik ediyorum. 3. Nesil üniversite vizyonuyla bu trendi artıracağınıza inanıyorum.”

REKTÖR ULCAY: ÜNİVERSİTEYE YENİ UFUKLAR BELİRLEDİK

Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doktor beratını takdiminden önce bir konuşma yaparak Üniversite ile ilgili bilgi verdi. Rektör Prof. Dr. Ulcay, kendine farklı ve yeni ufuklar belirleyen, Türkiye'nin ilk 10 yükseköğretim kurumu arasında yer almasını hedeflediğimiz Uludağ Üniversitesi'ni; ekosistemini tamamlamış kampüs yapısıyla en kaliteli eğitim-öğretim imkânlarına sahip, Ar-Ge ve proje desteklerini arttırarak bilimsel çalışmaları teşvik eden, bilim dünyasına hizmet etmenin yanı sıra, mezunlarıyla iş dünyasının beklentilerine cevap verebilen, nitelikli ve uluslararası öğrencilerin ve araştırmacıların öncelikli tercih ettiği, yüksek lisans ve doktora yapan öğrenci sayısını en az 10.000’e çıkarmış, kentin ve ülkemizin dinamikleri ile bütünleşmiş örnek bir akademik merkez yapmak için hızlı ve etkin adımlar atıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törenden sonra, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı makamında ziyaret ederek Üniversite ile ilgili brifing aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan makamdan çıkışta, Rektörlük personelinin isteğini kırmayarak fotoğraf çektirdi.

FAHRİ DOKTORA UNVANI TAKDİMİ VE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASI için lütfen tıklayınız

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [22-Ara-2015]

Haber Görüntüleme : 4.950 - 0