Uzmanlar uyarıyor: diyabetli sayısı her geçen gün artıyor!

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı akademisyenlerinden Prof. Dr. Canan Ersoy, Türkiye’de 2010 yılında yapılan bir araştırmada diyabet görülme sıklığının yüzde 13,7’lere ulaştığını ve bu rakamın her geçen gün yükseldiğini vurguladı.

BUÜ Hastanesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle düzenlenen programa ev sahipliği yaptı. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Diyabet Bilimsel Çalışma Grubu’nun ülke genelinde gerçekleştirdiği “Diyabete Birlikte Dur Diyelim” toplantılarının Bursa ayağı BUÜ Hastanesi’nde yapıldı. Programa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Coşkun, BUÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Halil Sağlam, akademik ve idari personel ile çok sayıda vatandaş katıldı.

HAREKETSİZ YAŞAM VE YÜKSEK KALORİDEN UZAK DURUN

Toplantıda konuşan BUÜ Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Diyabet Bilimsel Çalışma grubu başkanı Prof. Dr. Canan Ersoy, diyabetin dünyada ve Türkiye’de sıklığı giderek artan bir sağlık sorunu olduğunun altını çizdi. Dünyada her 10 erişkinden birinin diyabetli olduğunu aktaran Prof. Dr. Canan Ersoy; “Ülkemizde 2010 yılında yapılan bir araştırmada diyabet sıklığı % 13.7 olarak saptanmıştır ve artış devam etmektedir. Türkiye, Avrupa kıtasında en fazla diyabetli kişinin yaşadığı ülkelerden birisi. Bu artışın temel sebebi günümüz dünyasında hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek kalorili gıda alımının, dolayısıyla şişmanlığın artıyor olmasıdır. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzının benimsenmesi diyabet sıklığının artışını önlemek için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Dünya Diyabet Günü’nde “Sorumluluk Al Riski Kontrol Et” sloganıyla vatandaşları bilinçlendirmeye devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Ersoy, BUÜ Hastanesi ev sahipliğinde de Türkiye genelinde düzenlenen programların bir benzerini yaptıklarını ve vatandaşların gösterdiği yoğun ilgiden son derece memnuniyet duyduklarını söyledi.

EN HIZLI YAYILAN KRONİK HASTALIKLARIN BAŞINDA GELİYOR

Etkinlikte konuşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Cander ise, Dünya Diyabet Günü’nün önemine değinerek; “Diyabet konusunda ciddi bir farkındalık oluşturulması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü, diyabetin en hızlı yayılan kronik hastalıkların başında geldiğini söylemekte. İnsanlar diyabet hastalığı hakkında bilgi sahibi değil. Diyabet hastası olmadan önce diyabete “DUR” diyebiliriz. İnsanlar yaşam tarzlarını değiştirerek, fiziksel aktivitelerini arttırarak, beslenme alışkanlıklarını değiştirerek diyabet riskini azaltabilirler. Ayrıca diyabet hastalarının da bunlara dikkat etmesiyle birlikte tedavilerinde daha güzel sonuçlar alabilmek mümkündür” dedi.

Program, hasta ve hasta yakınlarının da görüşlerini aktarmalarının ardından sonra erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Kas-2023]

Haber Görüntüleme : 1.883 - 23