2. Bursa Sezai Karakoç Edebiyat ve Şiir Günleri BUÜ ev sahipliğinde başladı

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Osmangazi Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen 2. Bursa Sezai Karakoç Edebiyat ve Şiir Günleri’nin ilk oturumuna ev sahipliği yaptı.

Vefatının 40. Yılı anısına bu yıl ki teması “Necip Fazıl Kısakürek” olarak belirlenen 2. Bursa Sezai Karakoç Edebiyat ve Şiir Günleri’nin açılış töreni Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Programa BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Birlik Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Bursa Şube Başkanı Dr. Mustafa Baki Efe, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

“MODERNLEŞME KONULARINA İLK KULAK KABARTANLARDAN BİRİSİ NECİP FAZIL’DIR”

Programın açılışında konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Kabaca bu dünyaya, bu ülkeye ve bu dile ve bu zamana doğmuş olan bizlerin kendi varoluşunu anlamlandırma yönündeki attığı adımlarda Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek isimleriyle karşılamamış olan herhalde hiç kimse yoktur. O yüzden bu iki kıymetli ismi yan yana getirdiği için Türkiye Yazarlar Birliği ve Osmangazi Belediyesi yetkililerine çok teşekkür ediyoruz. Üniversite olarak bu oturumlara ev sahipliği yapmak bizim için son derece önemli.

 Modernleşmenin, doğduğu sınırlar içerisinde kalmadığını ve küre ölçeğinde bir yaygınlık kazandığını görüyoruz. Bu modernleşmenin doğduğu toprakların dışında olup da onunla ilk karşılaşanlardan birisi bizleriz. Bu anlamda kültürel ve düşünsel faaliyetlerimizin son 200 yılını modernleşme tartışması belirler. Haliyle modernleşmenin getirdiği şeylere cevabımızı da bu hasıla belirliyor. Cevabı verme üslubu bazen farklılaşıyor. Modernleşmenin doğduğu dünyada kendi iç eleştirisini de üretiyor. Bunun ülkemize gelmesi gecikmiştir. Ancak o krizi ilk işitenlerden birisinin Necip Fazıl Kısakürek olduğunu görüyoruz. Batılı varoluşun insanlığı yazgısal bir biçimde varoluşsal krize doğru götürdüğünü görüp onu aşmanın teklifini sunmuş olan büyük şairimizi rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.

BU YÜZYILIN İNŞASININ MİMARLARINDANDIR!

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise yaşadığı zamana ve topluma yazı, fikir ve şiirleriyle damgasını vuran müstesna şahsiyetlerden birinin Necip Fazıl Kısakürek olduğunu aktardı. Zor zamanlarda fikirlerini ve inançlarını edebiyatın farklı türleriyle aktaran bir isim olduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan; “Üstadımız, çalkantılı hayatına mukabil, idealleri uğruna elif gibi dimdik durabilmiş bir isimdir. Türk milletinin köklerinden aldığı kuvvetle var olabileceğini haykıran biridir. Geçmiş ile gelecek arasında köprü olabilen biridir. Kadim kültürümüzle buluşturan ve bunu savunan müstesna isimlerden birisidir. Onun düşüncelerine bir isyan edebiyatı desek yeridir. Kendimiz olmamızı, milli ve yerli olmamızı haykıran ve bunu dile getiren isimlerin başındadır. Bugünün Türkiye’ni bu şekilde konuşuyorsak, Necip Fazıl ile ilgili bir program yapabildiğimiz günlere geldiysek, bu Türkiye’nin mimarlarının başında o gelmektedir” açıklamasında bulundu.

“KIYMETLİ İNSANLARLA, KIYMETLİ PROJELERE İMZA ATIYORUZ”

“Kültürümüzü korumak yarınlara ulaştırmak adına Edebiyata ve şiire önem veriyoruz” diyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Necip Fazıl Kısakürek’in anıldığı programda üstada minnetlerini iletti. Ayrıca Başkan Dündar, “Bugün burada kültürel faaliyetler dolayısıyla buradayız. Bizim her etkinliğimizde her programımızda güzel sonuçlar ortaya çıkıyorsa bunun sebebi programlarımıza katılan değerli insanlar sayesindedir. Bu değerli insanlar da yazarlar, şairler ve edebiyatçılar olarak şu anda aramızda. Biz kendimize baksak cahil diye gördüğümüz insana yaklaşsak onda mimarlığı da bulunmaz, mühendisliği de bulacağız. Bu insanlar bizim kültürümüzü koruyorlar. Edebiyata önem veriyoruz ve destekliyoruz. Bu işler sadece bizlerin istemesiyle olabilecek işler değiller maalesef eğer sizler de isterseniz katılırsanız bunları gerçekleştirebiliriz. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu sempozyumumuz güzel bir şekilde sonuçlanır, inşallah buraya gelen öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz güzel şeyler öğrenir diyorum” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan ve Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Baki Efe de kısa birer açılış konuşması gerçekleştirdi. Program, 4 Kasım Cumartesi günü Seyyid Usul Kültür Merkezi'nde yapılacak diğer oturumlarla devam edecek.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [03-Kas-2023]

Haber Görüntüleme : 921 - 21