KARAKUM, UNESCO Bursa Kürsüsü’nü kuruyor

 

Bursa Uludağ Üniversitesi Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi KARAKUM, Karagözcüler Bayramı Çalıştayı’na ana aktör olarak katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 9-12 Haziran tarihleri arasında İstanbul Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen ve UNIMA Türkiye Milli Komitesi’nin öncülük ettiği çalıştaya Karagöz Derneği, KARAKUM, UNIMA temsilcileri ve Karagöz ustaları katıldı. Dört gün süren çalıştayda Karagöz araştırmaları, kamu kurumlarının kültürel faaliyetlerde geleneksel tiyatro önceliği ve mevzuatı, Karagöz’ün sürdürülebilirliği ve öncelikler, karagözcülerin özlük hakları, örgün ve yaygın eğitimde Karagöz, UNESCO Kürsüleri ve Karagöz, Geleneksellik ve modernlik gölgesinde Karagöz gibi konular hakkında görüşler dile getirilerek Karagöz’ün günümüzdeki durumu tartışılırken, gelecekte Karagöz’ün daha geniş kitlelere özellikle de ulusal ve uluslararası projelerle tüm dünyaya tanıtılması için yapılması gerekenler konuşularak kararlar alındı.

KARAGÖZ, DÜNYANIN GÜNDEMİNE GİRECEK

Çalıştayın değerlendirme toplantısında Bursa’da KARAKUM marifetiyle UNESCO Kürsüsü kurulmasına karar verildi. Ayrıca 2024’te düzenlenecek olan “Karagözcüler Bayramı”nın da Bursa’da yapılması kararlaştırıldı. KARAKUM Müdürü ve BUÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, kadim Türk kültürünün ve Anadolu’nun en değerli simgelerinden biri olan Karagöz’ü akademik araştırmalarla dünya gündemine getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Öztahtalı, UNESCO’nun Türkiye’deki kürsülerine bir yenisini de Karagöz bağlamında Bursa’da ekleyeceklerini söyleyerek çalışmalara başlandığını kaydetti.

Çalıştayın organizasyonunu yapan UNIMA Türkiye Milli Komitesi Başkanı Enis Ergün ise; “Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da Karagöz’ü tanıtmak ve anlatmak milli kültür seferberliğimizin bir gereğidir” diye konuştu.

Türkiye’deki akademisyenlerle Karagöz ustalarını bir araya getiren çalıştayda KARAKUM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hülya Taş ve Hayali Nevzat Çiftçi de tartışılan konularla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Karagözcüler Bayramı Çalıştayı'nın detaylarını incelemek için tıklayınız...

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Haz-2023]

Haber Görüntüleme : 961 - 3