Bursa Uludag Üniversitesi’nin çesitli fakültelerinde egitim gören Uygur Türkü ögrenciler, üniversite rektörlügüne tesekkür ziyareti gerçeklestirdi. Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin agirladigi gençler, Türkiye Cumhuriyeti’nde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyledi.
BUÜ’nün farkli fakültelerinde egitim görmek için Dogu Türkistan’dan Bursa’ya gelen Uygur Türkü ögrenciler üniversite yönetimine tesekkür etti. Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce, konut ettigi gençlere egitimlerine odaklanmalari tavsiyesinde bulundu.
HIÇBIR SÜPHELI YAPIYA DÂHIL OLMAYIN
Rektörlük Senato Salonu’nda agirlanan gençlerle sohbet eden BUÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce, Dogu Türkistan ve Türkiye Türklerinin bir millet oldugunu vurguladi. Geçmiste ayni çadirda yasarken, artik çadira sigamayarak batiya göç eden ve böylece doguda kalan Türklerle sadece cografi bir ayrilik yasayan kardesler olduklarini belirten Prof. Dr. Mehmet Yüce; “Kültürlerimiz benzer degil, aynidir. Bu nedenlerle Uygur Türkleri Türkiye’de misafir degil, ayni zamanda ev sahibidir. Sizlerin basarili bireyler olmaniz gerekiyor. Milletinizin sesi olmak istiyorsaniz önce ses olmalisiniz. Bunun yolu da, öncelikli isinizde yani ögrencilikte basarili olmanizdan, önce kendinize sonra da toplumunuza faydali olmanizdan geçmektedir. Ögrencilik ve kültürünüzle ilgili samimi etkinlikler disinda hiçbir süpheli yapiya dâhil olmayin, sizi uluslararasi büyük oyunlarin piyonu yapmak isteyebilecek olan gruplara tevessül etmeyin. Sizler Türklük agacinin bir dali, Islam bahçesinin nadide bir gülüsünüz. Kendi degerinizi bilin ki diger insanlar da size deger versin. Uygur Türkü ögrenciler konusunda göstermis oldugu hassasiyetten dolayi Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a da ayrica tesekkür etmek istiyorum” diye konustu.
TÜRK DÜNYASI MÜZIKLERI ORKESTRASI KURULUYOR
Uygur müzik kültürü ile ilgili yaptigi akademik ve sanatsal çalismalariyla bilinen Bursa Uludag Üniversitesi Devlet Konservatuvari Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir ise konusmasinda; “Uygur Türkü gençlerimizin ahlaki ile ilgili çevrede olusan olumlu kanaat bizi her ne kadar mutlu etse de yeterli degil. Türk toplumu sizlerin basarisi, gayreti ve sosyal kabiliyeti ile de sizleri tanimali taktir etmelidir. Kültürel degerlerinizi yasatmaya gayret edin ve özellikle binlerce yillik tarihsel birikime sahip olan Uygur müzigini de en iyi sekilde icra ve temsil etmeye çalisin. Unutmayin ki toplumlarin seslerini diger toplumlara duyurma konusunda en islevsel araç müziktir” dedi. Doç. Dr. Erdem Özdemir konusmasinda, Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin tesviki ile üniversite bünyesinde kurulacak olan Türk Dünyasi Müzikleri orkestrasinin müjdesini de verdi.
Ziyaretin sonunda Bursa Uludag Üniversitesi Uygur Türkü Ögrenci Temsilcisi Abduldair Abdukerim, Prof. Dr. Mehmet Yüce’ye tüm Uygur ögrencileri adina ay ve yildizli Gökbayrak hediye etti. Ögrenciler programin sonunda hocalariyla birlikte hatira pozu verdi.