-Uludag Üniversitesi, Savunma Sanayii Müstesarligi, ASELSAN, TEI-TUSAS-Türk Havacilik ve Uzay Sanayi AS, HAVELSAN, FIGES, FNSS Savunma Sistemleri A.S. ve ERMAKSAN arasinda arastirmaci yetistirmek amaciyla protokol imzalandi.
Uludag Üniversitesi, kamu ve sanayi kuruluslari ile gerçeklestirdigi isbirliklerine bir yenisini daha ekledi.
Uludag Üniversitesi, Savunma Sanayii Müstesarligi, ASELSAN, TEI-TUSAS-Türk Havacilik ve Uzay Sanayi AS, HAVELSAN, FIGES, FNSS Savunma Sistemleri A.S. ve ERMAKSAN arasinda “Savunma Sanayii için Arastirmaci Yetistirme Programi (SAYP) Mutabakat Metni” V. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde törenle imzalandi.
Mutabakat protokolü ile savunma sanayinin yetismis eleman ihtiyacinin giderilmesi ve lisansüstü tezlerin seçiminde de sektörün ihtiyaçlarinin göz önünde tutulmasi hedefleniyor.
Imza törenine, Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf ULCAY, Savunma Sanayii Müstesar Yardimcisi Dr. Celal Sami TÜFEKÇI ve firmalarin üst düzey temsilcileri katildi.
Imza töreninde konusan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, savunma sanayiine arastirmaci yetistirmeyi hedefleyen bu protokolün ilk kez bu kadar çok kurulus ile imzalandigini ve bu çoklu isbirliginin ülkemiz için hayirli olmasini diledi.
Savunma Sanayii Müstesar Yardimcisi Dr.Celal Sami Tüfekçi, SAYP protokolünün en büyük amacinin en degerli kaynak olan insan kaynagina odaklanmak oldugunu söyledi. Geçtigimiz günlerde savunma sanayii ile ilgili 6 milyar dolarlik bir bütçeye imza attiklarini hatirlatan Tüfekçi, ilk adim olarak küçük küçük sirketler kurduklarini ve ileride bu sirketlerin bagimsiz girisimciler yaratacagina inandiklarini kaydetti.
ASELSAN Gen Müd. Yardimcii Suat Bengür, kuruluslarinin TSK Vakfi’nin bir mühendislik ve ar-ge sirketi olduguna isaret ederek, 40 yil önce silahli kuvvetlere yönelik kurulmus olmalarina ragmen savunmada edindikleri tecrübeleri enerji, otomasyon, ulasim, saglik ve güvenlik gibi ülkemizin milli olmasi gereken temel teknolojilerini de gelistirmek için çalismalara basladiklarini ifade etti. Çiftçi, “Bes ar-ge merkezi ve bir de inovasyon/ar-ge merkezi kurduk ve buralardaki çalismalari üniversitelerimizle çok yogun bir sekilde yürütmek istiyoruz. Bu protokol bu çalismanin bir baslangicidir” dedi.
ERMAKSAN Ar-Ge Koordinatörü Fatih Pitir, 50 yillik makine sektöründeki tecrübelerini elektronik, yari iletken ve yazilim çalismalarina basladiklarini, ileri teknoloji ürünleri yapmak için yatirimlarini sürdürdüklerini bildirdi.
FIGES Uzman Yapisal Analiz Mühendisi Tolgahan Tabak da, savunma sanayine çalisan ana yükleyicilerle ortak çalismalar sürdürdüklerini, bugün akademisyen yetistirme sanayi için arastirmaci yetistiren bir programin ortagi olmaktan büyük gurur duyduklarini belirtti.
FNSS’den Dr. Caner Tashan ise Türk Savunma sanayine kara araçlari sagladiklarini dile getirerek, SAYP protokolünü üniversite-sanayi isbirligini destekledigi ve karsilikli iletisim içinde nitelikli personel altyapisini gelistirecegi için çok önemsediklerini söyledi.
HAVELSAN Stratejik Ar-Ge Müdürü Hakan Çiftçi, agustos ayinda üniversite ile bir protokol yaptik ve o sirada dügümlerden çok baglantilara önem veren yerel sanayisine sahip çikan farkli bir üniversite ile karsilasmistim.
TEI Programlar Direktörü Cihat Zorlutuna, 30 yildir Eskisehir’de uçak motor sanayi üzerine çalistiklarini, su anda dünya üzerinde uçan ticari uçaklarin yarisinda TEI’nin parçasi bulundugunu vurgulayarak “Savunma Sanayii Icra Komitesinde alinan son bir kararla TEI, özgün helikopter motoru yapan bir sirket olacak. Bugün imzalanan protokolün bu motor gelistirme projesine çok büyük katkilari olacagini düsünüyorum” dedi.