Uludag Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programi ögretim görevlisi ve ögrencileri, obezite sorununu göz önüne alarak probiyotik ve prebiyotik içerikli "yeni nesil" dondurma üretti.
Uludag Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programi Ögretim Görevlisi Dr. Engin Yilmaz, Bilimsel Arastirma Projesi kapsaminda baslattiklari “Probiyotik ve prebiyotik (simbiyotik) kullanilarak yeni nesil dondurma üretimi” projesini tamamladi.
ÜNIDO DONDURMA
Türkiye’de henüz ticari olarak üretilmeyen yeni nesil dondurmayla bagisiklik sistemini güçlendirmeyi, hastalik riskini azaltmayi ve ayni zamanda damak tadini da korumayi hedeflediklerini belirten Dr. Engin Yilmaz, bundan sonraki asamada Uludag Üniversitesi adina patent alip, dondurmayi “Ünido” adiyla ticarilestirmeyi planladiklarini söyledi.
Dondurmanin, her mevsimde ve her yastan kisi tarafindan siklikla tüketilen bir gida olmasi dolayisiyla çalismalarinda bu ürünü tercih ettiklerini belirten Yilmaz, söyle konustu:
"Yaz aylarinda en çok tükettigimiz ürünlerden biri dondurmadir ve 6-7 ay kadar uzun bir süre tüketilen bu ürünün insanlara hem keyif hem de saglik kazandirmasi düsüncemizin çikis noktasi oldu. Projemizde dondurmamizin probiyotik bir ürün olmasini istedik. Probiyotik, insan vücudunda bagirsaklarda bulunan faydali mikroorganizmalardir. Bu faydali mikroorganizmalar bagirsak florasinda bulunur ve floranin çogunlugunu olustururlarsa patojen bakterilerin o bölgede tutunmalarini da engellerler. Sindirim sistemine alinan probiyotik mikroorganizmalarin bagirsaklarda kalabilmesi için onlara bir besin lazim o nedenle probiyotiklerin besin kaynagi olan prebiyotik lifleri de dondurmamiza ekledik. Ürünümüzü probiyotik ve prebiyotiklerin kullanildigi bir ürün olmasi itibariyle 'simbiyotik' olarak da nitelendirebiliriz."
ÇOCUKLAR VE YASLILAR IÇIN ÖNEMLI
Probiyotik mikroorganizmalarin, ürettikleri kimyasallarla bagisiklik sistemi hücrelerini uyardigini ve sayica artislarini saglayarak hastaliklara karsi vücut direncini artirdigini dile getiren Yilmaz, bu açidan bakildiginda dondurmanin, çocuklar, yaslilar ve özellikle alerji problemi olan bireyler için önem tasidigini anlatti. Yilmaz, bu mikroorganizmalarin en önemli faydalarinin, kabizlik nedeniyle bagirsaklarda olusan yaralanmalarin önlenmesi ve bu yaralarin kronik sonuçlari olan kolon kanseri riskini ortadan kaldirmasi oldugunu vurguladi.
MARKA VE TANITIM GRAFIKÇILERDEN
Bilimsel Arastirma Projesi kapsaminda dondurmayi Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programi üretirken, marka ve tanitim çalismalarini da Grafik Tasarim Programi ögrencileri yapti. Ögrenciler, ürettikleri dondurmayi okulun bahçesinde açtiklari stantta tanitarak, konuklara ikram etti.