Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi’nde çesitli disiplinlerde çalisan akademisyenlerin, “Demodeks” isimli akar/parazitin kirpiklerde yaptigi hastaligin siddetini belirleyen ve "Uludag Oküler Demodikozis Klinik Skorlamasi (UODS)" adiyla dünya tip literatürüne giren skorlama yöntemi Istanbul’daki göz hekimlerine anlatildi.
Bursa Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Anabilim Dali’ndan Doç. Dr. Sertaç Argun Kivanç ve Tibbi Mikrobiyoloji Anabilim Dali’ndan Doç. Dr. Oktay Alver, literatüre giren çalismalarini Türk Oftalmoloji Dernegi’nin Istanbul’daki Egitim Merkezi’nde meslektaslarina anlatti.
Göz hekimi adaylarina teorik bilgilerin yani sira uygulamali egitimlerin de verildigi toplantida, Doç. Dr. Sertaç Argun Kivanç’in, Doç. Dr. Berna Akova Budak ile gelistirdikleri, “Uludag Oküler Demodikozis Skorlamasi”ni katilimcilara aktaran akademisyenler, daha sonra mikroskop basinda uygulamali egitim verdi. Katilimcilar anlatilan teorik bilgileri egitimcilere interaktif sorular sorarak ve mikroskop basinda uygulayarak ögrendi. Egitimler sonunda katilimcilar sertifikalarini aldilar.
SKORLAMA YÖNTEMININ ÖNEMI
Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Anabilim Dali ögretim üyeleri Doç. Dr. Sertaç Argun Kivanç, Doç. Dr. Berna Akova Budak ve Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen'in ayni fakülteden Tibbi Mikrobiyoloji Anabilim Dali ögretim üyeleri Prof. Dr. Beyza Ener, Doç. Dr. Oktay Alver, Uzm. Dr. Nazmiye Ülkü Tüzemen ile yaptiklari “A Clinical Scoring System for Diagnosis of Ocular Demodicosis " isimli çalismalari, Uludag Üniversitesi’nin adi ile dünya tip literatüründe yer alma basarisi göstermisti.
Demodeks isimli akarlarin kirpiklerde ve göz yüzeyinde meydana getirdigi degisiklikleri inceleyen çalisma ekibinden Göz Hastaliklari Anabilim Dali ögretim üyeleri Doç. Dr. Sertaç Argun Kivanç ve Doç. Dr. Berna Akova Budak daha önce ortaya koyulmamis bir klinik skorlama gelistirerek, skorlamaya "Uludag Oküler Demodikozis Klinik Skorlamasi (UODS)" adini vermislerdi. Dünyada oküler demodikozis tanisi için gelistirilen ilk klinik skorlama olma özelligi tasiyan bu çalismanin sonuçlari ile hastalara daha kolay ve hizli tani koyma ve daha dogru tedavi baslama imkâni saglanabiliyor.