Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Avrupa Birligi’nin destekledigi bir projeyle organik yumurta ve organik piliç eti üretimine basliyor. Proje sonucunda elde edilecek sonuçlar organik üreticileriyle paylasilarak ülkemizde bu üretim kolunun gelistirilmesi saglanacak.
Türkiye, Isveç, Italya, Danimarka, Hollanda, Polonya ve Belçika’nin da ortak oldugu organik tavukçuluk projesine, “Avrupa Uluslararasi Organik Gida ve Tarim Sistemleri Arastirmalari Koordinasyonu-CORE ORGANIC COFUND” bir milyon 205 bin Euro destek verecek. Projeyle, Türkiye için en uygun organik tavuk genotipleri de belirlenecek.
Projenin Türkiye ayagini, Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aydin Ipek ve Arastirma Görevlisi Arda Sözcü yürütecek.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Aydin Ipek, “Optimising the use of the free range as the key to improve organic chicken production (FreeBirds)” baslikli Avrupa Birligi projesinin ülkemizde bu konuda yürütülecek ilk proje oldugunu belirterek, proje kapsaminda Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvancilik Arastirma ve Uygulama Çiftligi’ne 100 bin Euro degerinde altyapi yatirimi yapilacagini söyledi.
Uludag Üniversitesi’nin yirmi bes yildir konvansiyonel üretim yapilmamis organik üretime uygun arazileri üzerinde, farkli dönemlerde olmak üzere bini yumurtalik bini de etçi toplamda 2 bin tavuk ile organik üretim üç ay sonra baslayacak.
REFAH DÜZEYI YÜKSEK TAVUKLAR
Projeyle, organik üretimde etkili olan çevresel kosullarin, besleme prensiplerinin ve otlatma alanlarinin optimum standartlari da belirlenecek. Tamamen organik yemlerle beslenecek olan her bir tavuk için 4 metrekare gezinme alani ayrilacak.
Proje sonucunda, organik tavuk yetistiriciliginde yumurtaci ve etlik tavuklar için alternatif genotiplerin performanslari, davranislari ve refah parametreleri Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ile organik üretim yapan üreticilerle paylasilacak.
Proje kapsaminda elde edilecek organik yumurta ve piliç eti, Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin magazalarinda satisa sunulacak. Etçi tavuklarin 81 günde kesilmesi öngörülüyor.