TRT’de 15 Temmuz gecesi zorla darbe bildirisi okutulan haber spikeri Tijen Karas, o gece yasadiklarini ve hissettiklerini Uludag Üniversitesi ögrencilerine anlatti.
Uludag Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Toplulugu’nun davetlisi olarak Bursa’ya gelen TRT Haber Spikeri Tijen Karas, Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde büyük ilgiyle karsilaninca salon tiklim tiklim doldu ve ögrencilerin bir kismi disarida kaldi.
Darbe girisiminin yapildigi gece yasadiklarini ve sonrasinda bundan nasil etkilendigini anlatan Tijen Karas, o gece meslek hayatinin en kötü gecesini yasadigini söyledi.
Basindan geçenleri anlatirken zaman zaman duygulandigi gözlenen Tijen Karas, artik darbe gecesini anlatmak istemedigini, medya ve gazetecilik üzerine konusmayi tercih ettigini belirtti.
Ögrencilerin sorularini da yanitlayan Tjien Karas, kariyerini anlatirken küçük bir sirrini da ögrencilerle paylasti. “Aslinda ben ortaokula kadar kekemeydim” diyen Karas, “bu meslek sayesinde kendimi gelistirerek yavas ve hizli konusmayi ögrendim, itiraf ediyorum” dedi.
Ortaokul sirasinda, TRT Ari Stüdyolarinda Müge Oruçkaptan’i izledikten sonra hep onun gibi olmayi istedigini, 15-16 yaslarinda kisa bir süre modellik yaptigini, sosyoloji egitiminden sonra da sunuculuga basladigini anlatan Tijen Karas, “TRT’de müzik eglence programlarinda çalistim ama haberlere geçmeyi hep çok istedim. Sonra ne gerekiyorsa yaptim. Oturarak basariya ulasan tek canli tavuktur” dedi.
Meslek hayatlarinda ögrencilere çok okuyup kendilerini yetistirmelerini ve cesur olmalarini tavsiye eden Tijen Karas, “Çalismak zorundasiniz baska yolu yok. Hiç kimseye hiçbir sey tepeden gelmiyor. Kendinizi donatin, okuyun, yabanci dili en iyi sekilde ögrenin. Türkçeyi çok iyi bilin. Beden dilini ögrenin. Kendi sesinizi kaydedin ve dinleyin, tonlamalara, vurgulara dikkat edin… Ve cesur olun. Cesur olun derken, cahil cesaretini kastetmiyorum. Kendinizi bilgi ve donanim olarak hazir hissetmediginiz halde bazi noktalara gelirseniz, günün birinde patlama riskiniz vardir. Cahil cesareti ile hareket ederseniz kas yapayim derken göz çikartirsiniz. Kendinizi yeterli hissetmedigi zamanlarda yapilan teklifleri kabul etmeyin” diye konustu.
“F TIPI OKUMAYIN”
Yeni yetisen nesillerin sosyal medyada çok fazla zaman harcadigina ve okumaktan uzaklastigina dikkat çeken Haber Spikeri Tijen Karas sunlari söyledi:
“Yeni medya çaginda gençlerin beyinleri degismis durumda. Gittikçe cahillesiyoruz ve gittikçe ‘F’ tipi okumalarla yetinen bir nesil yetisiyor. Sinirli karakterle birçok haber var. ‘F’ harfi biçiminde, iki satir okuyoruz, sonra asagi dogru sadece ara basliklarina bakiyoruz. Alt metinleri okumuyoruz. Buna ‘F’ tipi okuma deniyor. Eski gazete okuma aliskanliginin yasamasi mümkün degil bu ortamda. ABD Baskani Barack Obama, bunu fark ederek, akilli beyinlerin yeni medyada uyum saglayip gelistirilebilir fikirler üretmesinin önünü açan bir proje hazirlamis. Türkiye’de biz hâlâ geriden seyrediyoruz. Ve ne yazik ki sosyal medyadaki cehaletin artmasina ragmen bizim bunu önleyebilecek bir projemiz yok.”