
Tip Fakültesi’nde “inme ünitesi” açildi
Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi, Bursa’da bir ilki daha gerçeklestirerek, “Nörolojik Yogun Bakim ve Inme Ünitesi”ni açti. Nöroloji Anabilim Dali’na bagli olarak hizmet veren ünitede, inme inen ve erken dönemde basvuran hastalar tedavi edilerek eski sagligina kavusturuluyor.
Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi hizmet yelpazesini genisletiyor. Tip Fakültesi Hastanesi, sadece inme inen ve ilk 3-4,5 saat içinde acil servise basvuran hastalarin tedavi edildigi yatakli bir üniteyi hizmete açti.
Nöroloji Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Sevda Erer Özbek, ünitenin 5 adet yatakla, hasta tedavisine basladigini söyledi.
KALP VE KANSERDEN SONRA 3. ÖLÜM NEDENI
Inme Ünitesi hakkinda bilgi veren Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakar, Türkiye’de en çok ölümün kalp, kanser ve üçüncü olarak da inmeden gerçeklestigini, sakatlik ve malullük düzeyi olarak da inmenin ilk sirayi aldigini kaydederek açilan ünitenin önemine dikkat çekti.
Inmeli hastalarin yüzde 30’unun ilk bir yilda kaybedildigini, yüzde 40’inin baskasina bagimli yasamak zorunda kaldigini, yüzde 30’unun da iyileserek isine gücüne dönebildigini anlatan Prof. Dr. Bakar, “Bu oranlar bir hastalik için çok büyük oranlardir” dedi.
ILK 3 SAAT ÇOK ÖNEMLI
Inme ya da felcin tedavisinde ilk 3 saatin çok önemli oldugunu, böyle bir üniteye ulasan hastanin eski durumuna döndürülme sansinin yüksek oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Bakar, “Inme inen vatandaslarimiz vakit kaybetmeden acil servise basvurmalidir. Çünkü ilk 3-4.5 saat içerisinde verecegimiz ilaçla, felçten önemli ölçüde döndürebiliyoruz. Bu süreyi geçirdikten sonra o hastaya sadece ilaç tedavisi yapilmakta ve uzun dönem rehabilitasyon programlari uygulanmakta, kisi bu süre içinde engelli kalabilmektedir” dedi.
INME NEDEN VE KIME INER?
Prof. Dr. Mustafa Bakar, genetik faktörler, hipertansiyon, kalp hastaliklari, diyabet, yüksek kolesterol, hareketsiz yasam biçimi, diyete dikkat edilmemesi, yogun stres gibi nedenlerin inmeye yol açabilecegini, bu tür rahatsizliklari olanlarin daha dikkatli olmalari gerektigini hatirlatti.
Bir kisinin inme riski tasiyip tasimadiginin birtakim ipuçlari degerlendirilerek tespit edilebilecegini ifade eden Prof. Dr. Bakar, neler yapilmasi gerektigi konusunda sunlari söyledi:
“Zaman zaman sag veya sol tarafimizda, ellerimizde, kollarimizda, ayaklarimizda, beynimizde, karincalanmalar, uyusmalar, bas agrilari, bas dönmeleri, dilde uyusmalar, görme bozukluklari oluyorsa hizlica doktora gitmek gerekir. Bir de tansiyonumuz, kalp hastaligi, diyabet, kolesterol gibi risk faktörlerimiz varsa bir saglik kurulusuna basvurmaliyiz ve hiç olmazsa yillik takiplerimizi yapmamiz gerekir. Hele de ailede felçli biri varsa bu, inme riskini artiran bir faktör olabilir. Yukarida belirttigim durumlara dikkat edersek inme adayi olup olmadigimizi zamaninda ögrenme sansimiz olabilir. Simdi inmeyi tanima yöntemleri gelisti, MR teknolojileri gelisti. Riskli olup olmadigimizi tespit etmek kolay, yeter ki hastalar bilinçli davranip bir saglik kurulusuna ulassin.”



