Türkiye’de tarimsal ögretime baslanmasinin 171. yili, Uludag Üniversitesi’nde (UÜ) düzenlenen etkinlik ile kutlandi.
Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen kutlama törenine UÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce, Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Abdulkadir Karlik, Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Bilgili, Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ömer Ceylan, Gida Mühendisleri Odasi Sube Baskani Lale Yildiz, Ziraat Mühendisleri Odasi Bursa Subesi Baskani Doç. Dr. Erkan Yaslioglu ve akademisyenler katildi.
HERKES SORUMLULUKLARINI YERINE GETIRMEK ZORUNDA
Etkinligin açilis konusmasini yapan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce, makro açidan bakildiginda tarim sektörünün çok fazla bir degeri bulunmadigini söyledi. Stratejik açidan bakildiginda ise en önemli silahin tarim olduguna isaret eden Prof. Dr. Mehmet Yüce; “Türk toplumu için tarim geçmiste oldugu gibi bugün de önem tasimaktadir. Toplumumuzun yapisinda tarimla ugrasmak vardir. Yedigimiz ekmek, içtigimiz su da artik küresel bir silah haline geldi. O yüzden küresel gelismeleri dikkate almadan, bireysel olarak yapacagimiz hareketlerin sonucunun topluma agir yansimalari olabilecektir. Bu yüzden de herkese büyük sorumluluklar düsmektedir. Gerek devlet tarafinin olsun, gerek bakanligin olsun gerekse de akademik camianin olsun, herkes üzerine düsenleri yapmalidir. Sorunun akademik tarafi olarak bizler de elimizden gelen gayreti göstermek zorundayiz” dedi.
TARIM OLMADAN KALKINMA OLMAZ!
Türkiye’deki tarimsal egitimde yasanan bazi sorunlara dikkati çeken Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ugur Bilgili ise tarimin bir ülkenin temel gelir kaynaklarindan birini teskil ettigini kaydetti. Desteklenmesi gereken sektörlerin basinda tarimin geldigini aktaran Dekan Bilgili; “Kalkinma sürecinde tarim sektörünü ikinci planda tutmak ve gerekli ilgiyi göstermemek, sürecin basarisiz olmasina yol açacaktir. Gelismis ülkelere baktiginizda her sektörünün ayni oranda gelistigini görürsünüz. Sanayisi ile birlikte tarim sektörünü de kalkindiramayan ülkelerin ekonomik refaha erismesi oldukça güçtür. Ülkemizde de bu anlayisin benimsenmesi ve tarim sektörüne verilen desteklerin maksimuma çikarilmasi gerekmektedir” diye konustu.
TOPLUMSAL OLAYLAR TARIM SEKTÖRÜNÜ DE OLUMSUZ ETKILEDI
Ziraat Mühendisleri Odasi Bursa Subesi Baskani Doç. Dr. Erkan Yaslioglu da konusmasinda son bir yilda yasanan toplumsal olaylarin her sektörü oldugu gibi tarim sektörünü de ciddi anlamda etkiledigini söyledi. Gida Mühendisleri Odasi Bursa Subesi Baskani Lale Yildiz ise 2000’li yillarin basindan itibaren dünya üzerinde gidanin çok önemli bir stratejik silah haline geldigini vurguladi.
Açilis konusmalarinin ardindan programa onur konugu olarak çagirilan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Ortas, ‘Geçmisten Günümüze Tarim ve Tarim Egitimi’ isimli bir sunum gerçeklestirdi.
Programin sonunda ise 2016 yilinda akademik asama yapanlara ve meslekte 30. yilini dolduranlara plaket takdimi yapildi.(Rektörlük Basin Bürosu)