Bursa Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesinde, Parkinson hastasinin beynine, hareketleri düzenleyen pil takildi. Bursa’da ilk kez yapilan ameliyat sonrasi hasta ellerini kolaylikla yönetmeye basladi.
Bursa Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi’nde parkinson tanisiyla takip edilen A. Y. adli 57 yasindaki hastaya, Nöroloji Bölümü Hareket Bozukluklari Birimi sorumlu ögretim üyeleri Doç. Dr. Sevda Erer Özbek, Prof. Dr. Mehmet Zarifoglu, Nörosirurji Anabilim Dali sorumlu ögretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Bekar önderliginde Derin Beyin Stimülasyonu “DBS” (Beyin Pili) operasyonu yapildi. Basarili geçen operasyon sonrasinda hasta DBS ayarlari için poliklinik takibine alindi.
Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Erer Özbek, “beyin pili” ameliyatinin, Parkinson hastaligi ve hareket bozukluklari “el titremeleri” ve “istemsiz kasilmalar” tedavisinde uygulanan cerrahi bir yöntem oldugunu, bu hastaliklarin ortak özelliklerinin beynin derin bölgelerindeki sinir hücrelerinin aktivite bozuklugu oldugunu söyledi.
Tedavide erken dönemde verilen ilaçlarla iyi yanit alinmaktayken hastaligin orta dönemlerinde hem ilaçlarin yan etkilerine bagli hem de hastaligin ilerlemesiyle iliskili yan etkiler gelistiginde bu yöntemin etkin bir tedavi olarak kullanildigina isaret eden Özbek, buna karar vermek için multidisipliner bir ekip yaklasimi gerektigini vurguladi. Özbek, yillardir medikal olarak tedavi edilen hareket bozuklugu olan hastalarin bundan sonra Nöroloji, Nörosirurji, Psikiyatri ve Radyoloji bölümlerinin verecegi konsey karari ile “Beyin Pili” takilarak tedavi edilebileceklerini ve yasam kalitelerini yükseltebileceklerini bildirdi.
