Ülkemizin önemli ve saygin bilimsel komitelerinden Teorik ve Uygulamali Mekanik Türk Milli Komitesi’nin (TUMTMK) iki yilda bir gerçeklestirdigi Ulusal Mekanik Kongresi’nin 20’incisi, Uludag Üniversitesi ev sahipliginde basladi.
Kongrenin açilisinda konusan TUMTK Baskani Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag, teorik ve uygulamali mekanigin tarihsel gelismesine katkida bulunabilecekleri her türlü girisimi desteklediklerini belirterek, 5-9 Eylül tarihlerinde gerçeklesecek bu kongrenin de bu etkinliklerden biri oldugunu söyledi.
WEB OF SCIENCE’DE YAYINLANACAK
Mete Cengiz Kongre Kültür Merkezi ile Insaat Mühendisligi Bölümü salonlarinda paralel oturumlar seklinde gerçeklesecek kongrede, mekanik ve mekanige yakin bilim dallarindaki teorik, deneysel ve uygulama arastirmalarini içeren son gelismeleri tartisacaklarini kaydeden Omurtag, sunulacak bildirilerin kongre web sayfasina yüklendigini, geçmis kongrelerdeki bildirilerin de yüklenmesine baslandigini bildirdi.
Prof. Dr. Omurtag, kongredeki bildirilerin genel düzeyinin arttirilmasi amaciyla akademik yükseltmelerde ile atamalarda ve doçentlik basvurularinda kullanilabilecek iki uluslararasi dergiden destek aldiklarini, kendi hakemlerinin degerlendirmesi sonunda birinde 12 adet ötekinde 10 adet makalenin Web of Science’ta basilacagini vurguladi.
ULCAY: YENILIKÇI OLMAKTAN BASKA SEÇENEGIMIZ YOK
Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da bu bilimsel bulusmalarin üniversitelerimiz, akademisyenlerimiz ve sektörlerimiz arasindaki deneyim ve bilgi paylasimi adina çok büyük deger tasidigina inandigini, kongrenin, ülkemizin üretim ve ihracat merkezi olan Bursa’da 3. Nesil Üniversite vizyonuyla yoluna devam eden Uludag Üniversitesinde düzenlenmesini çok anlami buldugunu ifade etti.
2023’de dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girebilmemiz, her alanda nitelikli bilgi üretmek ve bu bilgiyi üretim süreçlerine entegre ederek ekonomik degere dönüstürmekle mümkün olduguna isaret eden Rektör Prof. Dr. Ulcay, söyle konustu:
“Yasadigimiz hizli ve köklü degisim, bizlere yenilikçi olmaktan baska seçenek birakmamaktadir. Bu gerçek de Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine öncelik kazandirmaktadir. Mevcut sektörlerde orta-ileri ve yüksek teknolojili üretime geçisin yani sira, güçlü sanayi alanlarimizin potansiyelini savunma ve uzay-havacilik sanayi, rayli sistemler, kompozit, mekatronik, bioteknoloji ve yazilim gibi stratejik alanlarda da katma degere dönüstürebilmeliyiz. Türkiye’de de uluslararasi standartlarda arastirma altyapilarinin olusturulmasi, arastirmaci insan gücünün yetistirilmesi ve Kamu-Üniversite-Sanayi isbirligi mekanizmalarinin daha da gelistirilmesi stratejik bir önem tasimaktadir. Ama görüyorum ki sanayiciler, bekledigimiz ilgiyi göstermediler. Oysa bu kongre, endüstrinin, sanayinin, kamunun ve üniversitenin bir araya gelmesi açisindan stratejik önem tasimaktadir.
Uludag Üniversitesi olarak içinde bulundugumuz degisimin aktörü noktasina gelmek, ülkemizin ve kentimizin kalkinmasinda daha etkin rol almak üzere kendimizi bugünün ve gelecegin ihtiyaçlarina göre yeniden konumlandiriyoruz. Bilimden üretime, üretimden ekonomiye anlayisiyla akademisyenlerimize ve arastirmacilarimiza çok önemli destekler saglamaya basladik. Bilimsel Arastirma Projeleri kapsaminda akademisyenlerinin hazirladiklari projelere 2,5 yil içerisinde 40 milyon TL’ye yakin mali destek verdik. Akademisyenlerimiz ve arastirmacilarimiz için fakültelerimize yeni laboratuvarlar kazandiriyoruz.
3. Nesil Üniversite vizyonuyla kamu, üniversite, sanayi basta olmak üzere ve toplumun tüm katmanlari arasinda süreklilik arz eden bir isbirligi zinciri kurduk. Bu konuda da is dünyamiz ve kamu kurumlarimiz ile birlikte önemli adimlar atiyoruz.
Bursa Ticaret Sanayi Odasi ile birlikte hayata geçirdigimiz Ileri Kompozit Malzemeler Arastirma ve Mükemmeliyet Merkezi Projemiz ise 15,5 milyon liralik bütçesiyle Türkiye’de bu alanda yapilan en büyük yatirim özelligine sahip.
BUTEKOM çatisi altinda Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi ile birlikte faaliyet gösterecek IKMAMM, otomotivden havacilik ve rüzgar enerjisine kadar birçok alanda dönüsüme öncülük eden üretim, test, sertifikasyon ve egitim faaliyetleri ile entegre edilmis bir merkez haline gelecek.
Ben bu vesileyle tüm bilim insanlarimizi bu mükemmeliyet merkezlerimizden yararlanmaya davet ediyorum.”
Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Kopmaz ise kongre çalismalarini israrla sürdüren ve belli bilimsel gelenekleri sürdüren TUMTK’e tesekkürlerini ifade ederek, emegi geçen herkese tesekkür etti.
Açilis konusmalarinin ardindan, çagrili bildiri sunacaklara ve sponsorlara tesekkür plaketi verildi.
128 BILDIRI SUNULACAK
Kongrede, alaninda önemli bilimsel çalismalari bulunan dört davetli konusmacinin yani sira ülkemizin farkli üniversitelerinden ve ar-ge merkezlerinden olmak üzere 4’ü çagrili bildiri olmak üzere toplam 128 bildiri sunulacak.
Kongre, mekanik alanindaki bilimsel çalismalara ve gelismelere ilgi duyan tüm arastirmacilara, mühendislere ve ögrencilere açik olacak.
(Rektörlük Basin Bürosu-0224 2940068)