Bursa’nin köylerinde üretim yapan kadinlarin olusturdugu Üreten Kadin Dernekleri Federasyonu, Uludag Üniversitesi’nde alacagi egitim ile hem bilgi ve pratiklerini arttiracak hem de ürettigi ürünleri üniversite bünyesinde satabilecek.
Toplam 21 kadin derneginin olusturdugu Bursa Üreten Kadin Dernekleri Federasyonu, Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü ile önemli bir isbirligi protokolüne imza atti. Protokol sayesinde kirsaldaki kadin çiftçilerin sosyal ve ekonomik statüsünün yükseltilmesi, tarimsal kalkinma içindeki rollerinin artirilmasi hedefleniyor. Yine bu çerçevede ziraat fakültesi ögrencilerinin de kadin dernekleri ile birlikte uygulama egitimlerine katilarak, pratik saha bilgilerinin arttirilmasi amaçlaniyor.
Bursa Valiligi’nin himayelerinde yürütülecek olan isbirliginin protokolü UÜ Rektörlük Binasinda imzalandi. Törene Vali Yardimcisi Ergün Güngör, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ömer Ceylan, Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Bilgili, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Asli Hockenberger, Üreten Kadin Dernekleri Federasyonu Baskani Sermin Cakalioglu ve dernek üyesi kadinlar katildi.
KADIN GELISIRSE TOPLUM GELISIR
Törende konusan Bursa Vali Yardimcisi Ergün Güngör, 2014 yilinda Bursa Valiligi’nin destekleriyle kurulan federasyonun zaman içerisinde basarili çalismalara imza attigini söyledi. Amaçlarinin üretici kadinlarin güçlenmesi oldugunu belirten Vali Yardimcisi Güngör; “Kirsaldaki kadinlarimiz egitim, saglik, sosyal güvence ve benzeri bir takim sorunlara sahipler. Bizler kirsalda yasayan kadinlarimizi ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmek istiyoruz. Kadin umutlu olursa toplum umutlu olur. Kadin huzurlu olursa toplum huzurlu olur. Mutlaka bu çabalarimizin kadinlarin toplumdaki yerini daha iyi noktalara tasiyacaktir. Bursa ilinde 380 bin dekarin üzerinde bir alanda tarim yapiliyor. Standartlarin üzerinde ve kaliteli üretim yapiliyor. Ülkenin bu anlamda önde gelen kentlerinden birisiyiz. Tabi bu basarida her alanda oldugu gibi kadin çiftçilerin rolünün çok büyük oldugunu düsünüyoruz. Toplumun temeli aile, ailenin temeli de kadindir. Kadinlar kendilerini ne kadar gelistirirse toplumumuz da o kadar gelisecektir. Emegi geçen herkesi kutluyorum ve basarilarinin devamini diliyorum” dedi.
KALKINMAK IÇIN ÜRETEN INSANLARA IHTIYAÇ VAR
Federasyon yönetimini ve bagli kadin derneklerini yaptiklari çalismalardan dolayi tebrik eden UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversite olarak kent dinamikleriyle toplum yararina her türlü projenin içerisinde yer almaya gayret ettiklerini vurguladi. Üniversite bünyesinde akademisyen, ögrenci ve personelle birlikte toplamda 80 bine yakin bir insan toplulugunun bulunduguna isaret eden Rektör Yusuf Ulcay; “Bizim burada yaptigimiz sey, sizlere bir kapi aralamak olacaktir. Bundan sonrasinda basariyi yakalamak da sizlerin kabiliyetine ve gayretiyle mümkündür. Protokol içerisinde vurgulandigi gibi kadinlarimiza bir takim egitimler verilecek. Yapilan çalismalarin verimliliginin arttirilmasi gibi çalismalar yapilacak. Karsilikli bir egitim süreci olacaktir. Bizlerin de sizlerden ögreneceklerimizin olduguna inaniyorum. Yapacagimiz çalismalarda pozitif bir sinerji yakalayarak toplumsal kalkinmaya hep birlikte katki koyacagiz. Uludag Üniversite olarak bu tarz girisimleri her zaman destekliyoruz. Bir toplumun gelismesi için çalisan ve üreten insanlara ihtiyaç vardir. Yeni yetisen neslin, kendi isini kurmayi hedeflemesi gerekiyor. Ülkemizin kalkinmasinda ana motivasyon bu olmalidir. Protokolün herkese hayirlar getirmesini diliyorum” diye konustu.
KAYITLI VE STARDART GIDA KALITESINE DIKKAT EDILECEK
Kurum olarak federasyona bagli kadin derneklerinin yaptiklari çalismalari incelediklerini ve standardizasyon sikintisi yasandigini gördüklerini söyleyen Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ömer Ceylan ise, “Üretilen gidanin kayitli ve standart olmasi büyük önem tasiyor. Bizler de federasyon bünyesinde üretilen ürünler konusunda bu çalismalara odaklandik. Ortaya çikan ürünün satilmasi da büyük önem tasiyordu. Üniversite yetkilileri ile konuyu paylastik. Uludag Üniversitesi de bu konuya çok büyük ilgi gösterdi. Bugün de böylesine önemli bir protokol imzalamis olacagiz. Kurum olarak bizler de elimizden gelen her türlü destegi sonuna kadar verecegiz. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” seklinde konustu.
ZIRAAT ÖGRENCILERI DE ÜRETEN KADINLARDAN DERS ALACAK
UÜ Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ugur Bilgili de göreve geldikleri günden itibaren sehrin dinamikleriyle iç içe olma politikasi izlediklerini kaydetti. Protokol ile kadinlari üretime katma, onlara destek olma anlaminda bir çalisma yürüteceklerini aktaran Dekan Ugur Bilgili; “Bugün protokol imzalayacagimiz kadinlar zaten üretimin içindeler. Onlara bilimsel bir destek vermek adina bizler de elimizi tasin altina koymak istedik. Insallah bu protokol çerçevesinde sizlerle çok daha yakin iliskiler kurma imkânimiz olacak. Ögrencilerimizi ve hocalarimizi sizlerle bir araya getirecegiz. Ögrencilerimiz için çok faydali olacak, bizler için bir açilim olacak, sizler için de ürettiginiz ürünlerin piyasaya sürülmesi adina katki saglayacak bir protokol olacagina inaniyorum” dedi.
FEDERASYONDAN DESTEK VERENLERE TESEKKÜR
Bursa Üreten Kadin Dernekleri Federasyonu Baskani Sermin Cakalioglu ise federasyon anlaminda Bursa’da ve Türkiye’de ilk olduklarini açikladi. Federasyonun içerisinde yer alan derneklerin ürettigi ürünleri pazarlama sikintisi çektigine isaret eden Federasyon Baskani Cakalioglu, protokol sayesinde çok daha önemli basarilara imza atacaklarina inandiklarini vurguladi. Cakalioglu, protokole emegi geçen herkese tesekkür etti.
Imza töreninin ardindan Bursa Üreten Kadin Dernekleri Federasyonu Baskani Sermin Cakalioglu, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a destekleri için kendi hazirladiklari dogal gida sepetini hediye etti.