Uludag Üniversitesi, Bursa Büyüksehir Belediyesi ve Kanuni Sultan Süleyman Eserlerini Koruma ve Yasatma Dernegi (Kanuni Dernegi) ortakliginda, “Uluslararasi Kanuni Sultan Süleyman Sempozyumu” düzenledi.
Sempozyumda Osmanli Devleti’nin hangi felsefe ile dogup gelistigi konusu ele alindi. Etkinlik çerçevesinde Osmanli’da gelismenin zirve yaptigi dönemin padisahi Kanuni Sultan Süleyman’in kisiligi ve eserleri ayrintilariyla islendi.
Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapilan sempozyuma, Uludag Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce, Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Sükrü Köse, Kanuni Dernegi Baskani Ahmet Yavuz, yerli ve yabanci tarihçiler ve ögrenciler katildi.
Sempozyum, Mustafa Kemal Atatürk ve sehitlere saygi durusu, Istiklal Marsi ve Ulucami Imami Mesut Topçu’nun Kur’an-i Kerim tilavetiyle basladi.
Özellikle tarih bölümü ögrencilerinin büyük ilgi gösterdigi sempozyumun açilisinda konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Sükrü Köse, tarihi anlama, kaynagindan anlatabilme adina yapilan bu sempozyumun, ülkemiz için güzel bir çalisma oldugunu söyledi. Osmanli tarihinin saha kaktigi yarim asirlik dönemde Batililarin deyisiyle ‘Muhtesem Süleyman’in devletin nasil en az hatayla yönetilebilecegini gösterdigini ifade ederek, “O belki dünyayi yönetmiyordu ama rizasi olmadan yeryüzünde herhangi bir denge degisikligi de yapilmiyordu” diyerek cografyadaki gücünü ortaya koydu.
Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Baskani Prof. Dr. Cafer Çiftçi ise bu sempozyumda, Osmanli tarihinin en meshur, en degerli hükümdarlarindan biri olan Sultan Süleyman’in tarihi mal olmus degerleri üzerine güzel sunumlar yapacaklarini ve Osmanli’nin dogus ve gelisme felsefesini genç nesillere bir kez daha anlatacaklarini söyledi.
Çiftçi, bes bin kilometrekarelik bölgede yönetime baslayan Osmanli devletinin klasik dönemde bes milyon kilometrekare olacak kadar büyüyüp atilim yaptigina isaret ederek, “Bu kadar büyüyen bir devlet acaba hangi felsefeyle dogdu ve ne sekilde gelisti. Asik Pasazade’nin ‘Tevârîh-i Âl-i Osman’ adli eserinde Bilecik’teki Hiristiyan halk ile Osman Gazi arasindaki iliskileri anlatirken, kafirlerin dahi ona gayet itimat ettigini yazmistir. Acaba bu yaklasim, büyümenin temellerini izah edebilir mi? Ya da, çok ülkeler ve beldeler fethetmis olan büyük Hakan Fatih’in vakfiyesinde yazdigi gibi, ‘Hüner bir sehr bünyâd etmektir; Reâyâ kalbin âbâd etmektir’ cümlesi bunu izah edebilir mi? Yine Fatih’in ileri gelenlerine söyledigi ‘Dünya devleti müebbet olmaz ve cihan-i fanideki nesne baki ve müebbet kalmaz’ cümleleri bu büyümenin nedenini ifade eder mi? Neticede tüm bunlar etkili olsa gerek ki Kanuni dönemine gelindiginde Osmanli en muhtesem çagini yasamistir. Iste biz bu sempozyumda bu felsefeden ve Sultan Süleyman’dan söz edecegiz” dedi.
Kanuni Dernegi Baskani Ahmet Yavuz da, dernegin kurulus amaci hakkinda verdi. Yavuz, Osmanli Sultani Kanuni Sultan Süleyman basta olmak üzere Osmanli padisahlari döneminde yapilan ancak tahribata ugramis tarihi eserlerin ihyasini gerçeklestirdiklerini, Osmanli döneminde oldugu gibi egitim ve ögretim konsunda çalismalar yaptiklarini, tarihi eserlerin yogun oldugu Islam beldelerine ziyaret seferleri düzenleyerek insanlarin bilinçlenmesini sagladiklarini, islam cografyasinin birçok cografyasinda savaslardan ve zulümlerden zarar gören kisilerin ihtiyaçlarini giderip yardim faaliyetleri gerçeklestirdiklerini kaydetti.
Açilis konusmalarinin ardindan ilk oturuma geçildi. Uludag Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Islam tarihi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. M. Asim Yediyildiz’in yönettigi oturumda, Prof. Dr. Cafer Çiftçi Kanuni Sultan Süleyman’in Biyografisini, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim “Kanuni Sultan Süleyman’in Seferleri ve Zaferleri”; Yrd. Doç. Dr. Sadettin Egri “Kanuni Sultan Süleyman’in Edebi Yönü”; Kudüs Üniversitesi’nden Dr. Ghassan Muhaibesh “Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Kudüs”ü anlatti.
Ögleden sonra yapilan ve Yrd. Doç. Dr. Behlül Düzenli’nin yönettigi ikinci oturumda da Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan “Kanuni Vakfiyesinde Kitaplar ve Tasavvufi Eserler”; An-Najah National Üniversitesi Tarih Bölümü Baskani Dr. Amin M. M. Abubaker “Kanuni’nin Yaptirdigi Sur ve Kudüs’ün Savunmasindaki Rolü 1536-2017”; Misir Siyasal ve Stratejik Arastirmalar Enstitüsü’nden Dr. Mohammed Elhamy “Kanuni Sultan Süleyman’in Misir Politikasi”; Yalova Üniversitesi’nden Dr. Othman Saeed Houran “Kanuni Sultan Süleyman’in Bagdat’taki Bilimsel ve Mimari Eserleri” hakkinda bildiriler sundu.
Degerlendirme oturumunun ardindan konusmacilara tesekkür plaketi takdim edildi.