Haber

20.11.2018 10:51:47

Göç panelinde Türkiye’nin ve Bursa’nin durumu konusuldu

 

Bursa Uludag Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Baris Özdal’in moderatörlügünü yürüttügü ‘Uluslararasi Göç ve Nüfus Hareketleri Baglaminda Türkiye’ konulu panel Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Panelin moderatörlügünü yürüten Prof. Dr. Baris Özdal açilis konusmasinda etkinligin düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen Bursa Uludag Üniversitesi Rektörlügü’ne, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekanligina ve Uluslararasi Iliskiler Bölümü’nün ögretim elemanlari ile ögrencilere tesekkür etti.  Prof. Dr. Özdal, mevcut derslerini bir panel havasinda islemek istedikleri için konusunda uzman konuklar çagirarak göç olgusunu tartismayi amaçladiklarini kaydetti. Panelde Bursa Il Göç Idaresi Müdürlügü Uyum ve Iletisim Baskanligi’ndan Burcu Demir, BM Nüfus Fonu (UNFPA)  Saha Sorumlusu S. Sinem Misirlioglu ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doktor Ögretim Üyesi Selda Adiloglu konusmaci olarak yer aldi. Ögrencilerin yogun ilgi gösterdigi etkinlikte Bursa’da ki göçmenler, Türklerin göç tarihi ve kadinlarin göçlerdeki konumu basliklari ön plana çikti.

BURSA’NIN %  5,46’SI SURIYELI

Panelde ilk konusmayi Bursa Il Göç Idaresi Müdürlügü Uyum ve Iletisim Çalisma Grubu Baskanligi'ndan Burcu Demir gerçeklestirdi. Suriyeli göçmenler hakkindaki mevcut resmi rakamlari paylasan Burcu Demir, Bursa’nin sinir ili olmamasina ragmen, sanayi ili oldugu için Suriye uyruklu yabancilarin en yogun yasadigi 7. il konumunda bulundugunu açikladi. Demir; “Bursa’da resmi rakamlara göre 160 bin 204 Suriyeli var. Bu kisiler kent nüfusunun yüzde 5.46’sini olusturuyor. En yogun bulunduklari ilçeler ise Yildirim, Osmangazi ve Inegöl olarak ön plana çikiyor. Gönüllü olarak dönmek isteyenlerin, özel ihtiyaç sahibi olup da baska bir ülkeye yerlestirme islemi yapilabilecek kisilerin ve ülkemizde evlenmek isteyen kisilerin islemleri Il Müdürlüklerince yapiliyor. Uluslararasi Koruma kapsaminda yabanci kabul eden ülkelerde ise ABD, Kanada ve Norveç olarak ön plana çikiyor. Suriye uyruklu yabancilarin iller arasinda seyahatlerinde ve il degisikliklerinde Il Göç Müdürlüklerinden izin almasi gerekiyor “ diye konustu.

GÖÇMEN KADINLAR IKI KERE AYRIMCILIGA UGRUYOR

BM Nüfus Fonu (UNFPA) Saha Sorumlusu S. Sinem Misirlioglu ise toplumsal cinsiyet esitsizliginin herkes için yikici sonuçlar dogurdugunu vurguladi. Misirlioglu, özellikle göçmen kadinlarin hem kadin hem de göçmen olmanin dezavantajlarini birlikte yasamak zorunda kaldiklarini bu nedenle program kapsaminda olusturulan kadin ve kiz çocuklari için güvenli alanlarin, kirilgan gruplarin karsi karsiya kaldigi riskleri azaltabildigini ve daha fazla zarar görmelerini engelledigini aktardi.

PANEL HAVASINDA DERS

Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doktor Ögretim Üyesi Selda Adiloglu da 21. yüzyilda Balkanlardan yasanan göçlerde kadinlar ve “Kadinsallasan Göçler” konulu çalismasi hakkinda sunum yapti. Makedonya, Kosova Türkiye örnekleriyle göç etmis kadinlarin antropolojik ve sosyolojik analizlerini aktaran Adiloglu, kadinlarin yöreye ve bölgeye uyum saglama süreçleri hakkinda da elde ettigi tespitleri paylasti.

ISGÜCÜ GÖÇÜNE ILISKIN VIDEO KLIPLER VE FOTOGRAFLAR ILGI GÖRDÜ 

Panelin moderatörlügünü de yürüten Prof. Dr. Baris Özdal ise Türkiye’den yurt disina isgücü göçünü Almanya örnegi üzerinden analiz etti. Özdal, Cem Karaca’nin “Arkadasim Alman” ve “Almancilar” video klipleri üzerinden konuya görsel bir giris yaptiktan sonra dönem fotograflarinda isgücü göçünün kirilma noktalarini aktardi.

Sunumlarin ve konusmalarin ardindan ögrencilerle gerçeklestirilen soru-cevap bölümü ile panel sona erdi ve katilimcilara tesekkür belgeleri Prof. Dr. Baris Özdal tarafindan takdim edildi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 3231
Eklenme Tarihi: 20.11.2018 10:51:47
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş