Haber

30.03.2016 09:57:35

Egitim Fakültesi’nde “sinirbilim” laboratuvari kuruldu

 

Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi’nde, düsünme, muhakeme, algi, ögrenme ve ögretim alanlarinda yapilacak bilimsel çalismalarda kullanilmak üzere Sinirbilim Laboratuvari kuruldu.

Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi Ilkögretim Bölümü Fen Bilgisi Ögretmenligi Anabilim Dali Ögretim Üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Kilinç’in yürütücülügünde devam eden ‘Epistemik Açidan Farkli Özelliklere Sahip Bireylerin Bilimsel Metinlerle Ilgili Muhakemelerinin Göz Takip ve Beyin Haritalama Yöntemleriyle Incelenmesi’ adli Bilimsel Arastirma Pojesi kapsaminda kurulan laboratuvarda, farkli bilimsel metinleri okuyan bireylerin göz hareketleri ve beyinlerinde hangi bölgelerin aktif olarak kullanildigina iliskin veriler toplanacak.

Projede, Egitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Adem Uzun ve Ars. Gör. Mehmet Demirbag ile Abant Izzet Baysal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sefa Dündar da yardimci arastirmaci olarak görev yapacak.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Kilinç, sinirbilim laboratuvarinin ülkemizde sadece birkaç üniversitede sosyalbilim çalismalari için kullanildigini, Uludag Üniversitesi’nde kurulan laboratuvarin da projeden sonra düsünme, muhakeme, algi, ögrenme ve ögretim gibi temalarda birçok bilimsel çalismanin altyapisini olusturacagini belirtti. Kilinç, sinirbilimin özellikle egitim ve psikoloji çalismalarinda son yillarda artan bir sekilde kullanildigini,  açilan bu laboratuvarin Uludag Üniversitesi’nde de bu alanlardaki bilgi üretiminin artmasina büyük katkilari olacagini söyledi.

Sinirbilim laboratuvarinda, göz takip ve EEG cihaziyla, kisilerin okudugu metnin veya gördügü görsellerin beynin hangi bölgesini harekete geçirdigi belirleniyor. Bu verilerden yola çikarak kisilerin düsünme, muhakeme, algi, ögrenme yetenekleri tespit edilebiliyor. Bu tür laboratuvarlarda elde edilen veriler isiginda kisilere özgü egitim yöntemleri belirlenebildigi gibi, toplumun algilama özellikleri dikkate alinarak hedef kitle odakli etkili reklamlar, iletisim biçimleri, web sayfalari vb. gibi tasarimlar da yapilabiliyor.  



Bilgi

Okunma Sayısı: 4576
Eklenme Tarihi: 30.03.2016 09:57:35
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş