Haber

23.01.2018 13:21:50

Çocuklarda kalp ritim bozukluklarina ilaçsiz tedavi

 

 

Çocuklarda çarpinti ve bayilmayla kendini gösteren kalp ritim bozukluklari, “elektrofizyolojik çalisma ve ablasyon” yöntemiyle Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi’nde tedavi edilmeye baslandi.

Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Uysal, çocuklarda çarpinti ve bayilmanin oldukça sik karsilasilan bir durum oldugunu, bu hastaligin daha önce yüksek dozlarda radyasyon kullanilarak tedavi edilirken, artik “elektrofizyolojik çalisma ve ablasyon” yöntemiyle teshis ve tedavisinin yapilabildigini söyledi.

Günümüzde çocuklarda kalp ritim bozukluklarinin tani ve tedavisinde oldukça ilerleme kaydedildigini ifade eden Doç. Dr. Uysal, “Neredeyse tüm ritim problemlerinde ilaç kullanmadan elektrofizyolojik çalisma ve ablasyon ile yüz güldürücü sonuçlar aliyoruz. Bu yöntemde üç-boyutlu anatomik haritalama sistemini kullanarak kalbin elektriksel aktivitesini daha hizli ve daha güvenilir bir sekilde ortaya koyuyoruz. Bu da kalpteki çarpintinin çiktigi yeri milimetrik olarak gösterebilmektedir. Daha da önemlisi radyasyon kullanimi sifira inmektedir” dedi.

Ablasyon tedavisinin artik ritim bozukluklarinda ilk tercih edilen tedavi yöntemi olduguna isaret eden Doç. Dr. Uysal, “Bu yöntem Türkiye’de çocuklarda oldukça az sayida merkezde kullanilmaktadir. Bursa ve Güney Marmara Bölgesi’nde yasayan çocuk hastalar ‘baska referans merkez olmadigi için’ ritim problemi nedeni ile ablasyon yapilmak üzere Istanbul, Izmir ve Ankara gibi büyük illere sevk edilmekte idi. Çocuklarda ritim bozukluklari artik üniversitemizde de Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalinda 3-boyutlu haritalama sistemi ile ve daha da önemlisi sifir radyasyon kullanilarak ablasyon ile tedavi edilmeye baslandi” diye konustu.

NASIL YAPILIYOR?

Doç. Dr. Uysal, uygulanan yöntem hakkinda bilgi verirken sunlari söyledi:

“Elektrofizyolojik çalisma tanisal bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme ile kalpte ritim bozukluklarinin tanisi konabilmektedir. Çarpinti ile bayilmanin nedenlerinin saptanmasi ve bazen diger durumlarda bu yönteme basvurulmaktadir. Eger bu yöntemle kalpte anormal, olmamasi gereken bir ek ileti yolu bulunmasi durumunda veya anormal uyari çikaran odaklarin saptandigi durumlarda ablasyon da ayni seansta yapilabilmektedir. Ablasyon, ortadan kaldirmak veya yok etmek anlamina gelir. Ablasyon ile kalp içinde var olan anormal doku yok edilebilir. Ablasyon; yüksek isi ile tahrip etmek (radyofrekans ablasyon) veya çok düsük derecelerde dondurularak (kriyoablasyon) olmak üzere iki sekilde yapilmaktadir. Bu islem ile hastanin çarpinti sikâyetinin tamamen geçmesi ve ritim bozukluklarinin tedavisi amaçlanir ve yüksek oranda düzelme saglanir.”

         



Bilgi

Okunma Sayısı: 4944
Eklenme Tarihi: 23.01.2018 13:21:50
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş