Haber

17.11.2015 17:23:35

Bilge Mimar, Uludag Üniversitesi’nde anildi

Bilge Mimar, Uludag Üniversitesi’nde anildi

Aga Han Mimarlik Ödülü’nü 3 kez kazanma basarisi gösteren Türkiye’nin en önemli mimarlarindan Turgut Cansever ve ögretileri, Uludag Üniversitesi ile Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Subesi ortakliginda gerçeklestirilen bir panel ile ele alindi.

UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen Bilge Mimar Turgut Cansever’i Anlamak isimli panele Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, MMG Genel Baskani Murat Özdemir, UÜ Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nilüfer Akincitürk, MMG Bursa Subesi Baskani Ali Yilmaz, Sair-Edebiyatçi-Yazar Besir Ayvazoglu, Turgut Cansever’in kizi Emine Ögün Cansever, MMG Kurucu YK Üyesi Mehmet Osmanlioglu, YTÜ Ögretim Üyesi Simsek Deniz, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.

DEVASA KAYNAKLARA RAGMEN SONUÇ ORTADA!

Panelin açilis konusmasini yapan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, mimarlik mesleginin yasanan kentlere damga vurmak anlamina geldigini vurgulayarak, “Mimarlik hayata sekil vermektir. Medeniyetin ölçütü mimarliktir. Geçmise dönüp baktigimizda, yüzlerce hatta binlerce yil önce yasamis medeniyetlerin, mimari açidan ne kadar ileri ve özgün unsurlara sahip olduklarini hayretle görebiliyoruz. Bugün kendimize sormamiz gereken en hayati sorular da burada ortaya çikiyor. Biz gelecek kusaklarimiza nasil bir mimari yapi miras birakacagiz? Gelecek kusaklar bizim dönemimizle ilgili kalintilari incelediklerinde ne düsünecekler? Saniyorum bu konuda pek iyi bir durumda degiliz. Günümüzde insa edilen devasa sitelere, kentlerin insaati ve onarimi için ayrilan büyük kaynaklara ragmen sonuç ortadadir” dedi.

“CANSEVER’I ANLAMAK, MIMAR SINAN’I ANLAMAKTIR”

Planlama ve sanatsal mimariden yoksun kalan kentin insan hayatini çileye döndürebildigine isaret eden Rektör Prof. Dr. Ulcay, binalarin ve sehirlerin huzur ve mutluluk kaynagi yerine stres kaynagi haline geldiginin altini çizdi. Sehirlerin gelisim ve yapilasma baskisiyla kusatma aldigina alindigini kaydeden Ulcay, “Bilge Mimar Turgut Cansever de siradan bir mimar ve sehir plancisi olmanin ötesinde, iste bu sorunlarin sancisini çekmis bir münevverdi. Türkiye'nin kültürel degisimi baglaminda, yasadigimiz kimlik bunalimi neticesinde karsi karsiya kaldigimiz hoyrat sehirlesme anlayisina karsi mücadeleye adanmis bir ömür sürdü. Rahmetli Cansever’in bakisiyla mimarlik, güzellik duygusunu verme görevindeki bir sanatti. Zaman ve mekân bütünlügü fikrin üzerine kurulu öz kültürümüzün degerlerinin hakkini vererek, nakilci bir Bati akiminin ve kimliksizlesmenin karsisinda durdu. “Bir sanat eseri, sanatçinin varlik-kainat tasavvurunun eserine yansimasidir. Bu özellikleri ile sanat, ahlak alaninda yer alir” diyen Turgut Cansever’i anlamak, Mimar Sinan’i anlamaktir” seklinde konustu.

ÜLKEMIZDE NICE CANSEVER’LER YETISECEK

Aga Han Ödülü’nü 3 kere kazanmis bir mimarin Uludag Üniversitesi bünyesinde anilmasinin kendileri için büyük bir öneme sahip oldugunu söyleyen UÜ Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Nilüfer Akincitürk ise; “Turgut Cansever’i anmak ve anlamak biz meslektaslari için de çok önemli bir olgudur. Ben öncelikle panelin düzenlenmesinde her türlü destegi veren Rektörümüz sayin Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a çok tesekkür ediyorum. Ögrencilerimizin, evlerinde saatlerce çalisarak ögrenebilecekleri bilgileri bu panel sayesinde belki de kolayca anlayabilecekler. Mimarlik, kentleri yasatan ve gelecege tasiyan bir meslek dalidir. Bilge Mimar Turgut Cansever de bunu yapmistir. Insallah ülkemizde daha nice Cansever’ler yetisecektir” diye konustu.

MMG Bursa Subesi Baskani Ali Yilmaz da Mimar Turgut Cansever’in eserlerinin ve fikirlerinin daha iyi anlasilabilmesi için böyle bir etkinlige imza attiklarini vurguladi.

Açilis konusmalarinin ardindan gerçeklestirilen panelde babasi gibi mimar olan kizi Emine Ögün Cansever, Sair-Edebiyatçi-Yazar Besir Ayvazoglu ve YTÜ Ögretim Üyesi Simsek Deniz, MMG Kurucu YK Üyesi Mehmet Osmanlioglu’nun moderatörlügünde Bilge Mimar Turgut Cansever’i ve fikirlerini anlatan sunumlar gerçeklestirdiler.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2888
Eklenme Tarihi: 17.11.2015 17:23:35
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş