Haber

17.03.2017 15:57:42

“4. sanayi devrimi için hazirlikli olmaliyiz”

 

Uludag Üniversitesi VI. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde gerçeklesen oturumlardan birinde “4. Sanayi Devrimi” tartisildi. Oturuma katilanlar, “4. Sanayi Devrimi” ile beraber robot kullaniminin artacagini ve bu nedenle hükümetlerin sosyal önlemler almasi gerektigini vurguladi.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapilan “4. Sanayi Devrimi” konulu panele konusmaci olarak Siemens Bölge Satis Yöneticisi Çaglar Özer, Altinay Robot Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Eren ve ODTÜ-BILTIR Merkezi’nden Dr. Tarkan Gürbüz katildi. TOFAS Ileri Ürün Mühendisligi Müdürü Erhan Küçüksüleymanoglu’nun yönettigi oturumda, “Endüstri 4.0” kavramiyla anilan yeni sanayi devrimi ele alindi.

“INSANSIZ FABRIKALAR DÖNEMI”

Türkiye’de ilk endüstriyel robotunu sanayiye kazandiran Altinay Robot Teknolojileri Firmasinin Genel Müdürü Ömer Eren de, Endüstri 4.0’in bütün endüstriyel üretim dünyasinin, halihazirdaki sanayinin dijital teknoloji ve internet ile birlestirilmesiyle hayat bulacak bir dönüsüm olduguna dikkat çekerek, “Robotlar, 3d yazicilar, data analizi, internet, dijital fabrika gibi kavramlarin, gelisen teknolojik altyapiyla beraber artik bir arada düsünülmesi mümkün. Gerçek ve sanal dünya iç içe geçecek. Robot kullanimi artacak. Fabrikalarin içinde çalisan tüm makinelerin, birbirinden bagimsiz fabrikalarin kendi aralarinda haberlestigi, kendi durumunu inceleyebildigi ve hatta kararlar verebildigi bir yapi geliyor. Öyle ki artik isiga ihtiyaç duymayan insansiz ‘karanlik fabrikalar gündeme gelecek” dedi. Eren, bu dönüsümün mutlaka sosyal yansimalari olacagini da sözlerine ekleyerek, hükümetlerin mutlaka bu konuda önlemler almasi gerektigine dikkat çekti.

 

“ENDÜSTRI 4.0 DEVRIMI YAPAY ZEKA ILE OLUR”

Siemens Bölge Satis Yöneticisi Çaglar Özer, eskiden sanayi devrimi 100 yillik biz zaman diliminde olurken, devrim niteliginde dönüsümlerin artik 30 yil gibi kisa bir zamanda gerçeklesebildigini söyledi. “Endüstri 4.0” kavrami ilk kez 2011 yilinda Almanya’da konusulmaya baslandigini ve 2012’de strateji plani olusturuldugunu anlatan Özer, “Endüstri 4.0 bir devrim degildir. Çünkü bu kavramin içini dolduracak seyler hayatimizda zaten vardi. ‘Endüstri 4.0’i devrim haline getirecek tek sey yapay zekâdir” dedi.

Türkiye’nin de ‘endüstri 4.0’a hazirlikli olmasi gerektigine isaret eden Özer, “Türkiye endüstride 2.0-3.0 arasinda bir yerde… Ama karamsar degiliz. 3.0’dan 4.0’a geçmek için bir platform olusturuldu, çesitli hazirliklar var. Tabii ki sosyal yaniyla ilgili de önlemler alinmasi lazim. Birçok meslek yok olacak yeni meslekler ortaya çikacak. Ben, issizligin artacagina iliskin beklentilere katilmiyorum. Tam tersine, nitelikli isçiye olan ihtiyacin yüzde 6 oraninda artacagi öngörülüyor” diye konustu.

ENDÜSTRI 4.0 PLATFORMU

ODTÜ-BILTIR Merkezi’nden Dr. Tarkan Gürbüz de sunumunda, “dijital dönüsüm”, “4. sanayi devrimi”, “endüstri 4.0” gibi isimlendirmelerin tamaminin teknolojik dönüsümü ifade ettigine isaret ederek, ülkemizdeki gereksinimlere yönelik olarak, 2016 yilinda ODTÜ-BILTIR Merkezi öncülügünde “Teknolojik Dönüsüm/Endüstri 4.0 Platformu” kurduklarini anlatti.

“DEGISIMI IYI ANLAMAK GEREK”

Teknolojik Dönüsüm sürecinde farkli uzmanlik alanlarina sahip ve ayni zamanda çok-disiplinli çalisabilen insan gücüne ve isbirligi agina ihtiyaç duyuldugunu belirten Gürbüz, “Gelecege hazirlanmak ve gelecegi sekillendirebilmek için öncelikle degisimi iyi anlamak gerekiyor. Bilgiye dayali dijital dönüsümde iletisim, etkilesim ve paylasim döngüsü ön plana çikiyor. Ben ‘endüstri 4.0’ dönüsümünde Türkiye’nin sansli oldugunu ve yüksek potansiyele sahip oldugunu düsünüyorum. Bu konuda da önemli adimlar atildi zaten. Ancak ‘endüstri 4.0’da insan faktörü ve diger sektörlerin unutulmamasi gerek. Birçok insanin isini kaybedecegi korkusu var. Ama ne olursa olsun bu dönüsümü yasamak zorundayiz.  Israilli yazar Yuval Norah Harari’nin dedigi gibi, ‘Paradigmasini degistirip bu devrimi yakalayamayanlar alt tür haline gelebilir’. Dönüsümün olumsuzluklarini azaltmak için hükümetlerin sosyal politikalar üretmesi gerekecek” dedi.

Oturumun ardindan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, konusmacilara tesekkür etti ve her biri adina 5’er agaç dikildigini belgeleyen sertifikalardan verdi. 



Bilgi

Okunma Sayısı: 4139
Eklenme Tarihi: 17.03.2017 15:57:42
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş