Haber

17.03.2021 15:33:01

Üniversitenin bugdaylari drone ile ilaçlandi

 

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), tarim ile teknolojiyi bir araya getirdi. Üniversitenin 800 dekarlik bugday tarim arazisi drone sistemiyle ilaçlanirken, zaman, yakit, ilaç ve su tasarrufu saglaniyor.

Drone sistemi özel sektörlerde uzun yillardir kullanilsa da, ticari uygulamalari yeni fikirler ile genislemeye devam ediyor. Drone teknolojisi, yeni tarla konumlarini kesfetmek, ürüne zarar vermeden etkili ilaçlamaya imkan tanimak, hastaliklarla mücadele etmek gibi konularda çiftçilerin en önemli ortagi oldu. Bursa Uludag Üniversitesi Ziraat Fakültesi de, tarim alanlarini ilaçlamada drone sistemine geçti. Ilaç ile ögrencinin bir araya gelmesini engelleyerek agiz, solunum ve deri yoluyla olusabilecek hastaliklarin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Son yillarda, tarimda dijital ve konumsal bilgi teknolojilerinin yaygin olarak kullanildigini ifade eden Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilhan Turgut, "Uzun zamandan beri, Tarimsal Arastirma ve Uygulama Merkezimizde tohumluk bugday tarimi yapiyoruz. Su anda drone ile bugdayda yabanci ot mücadelesi için ilaçlama gerçeklestiriyoruz. Bu teknolojinin kullanilmasi bize zaman, yakit, su ve ilaç bakimindan tasarruf etmemize vesile oluyor. Yagistan sonra traktör ile tarlaya giremedigimiz için drone sayesinde daha kolay ilaçlama yapabiliyoruz. Bugday, traktör tarafindan çignenmediginden verim kaybi da önlenmis olmaktadir. Onun için bu teknolojiyi önemsiyoruz" dedi.

Bu teknolojiyi üniversitede ilk defa kullandiklarini belirten Turgut, "Eskiden traktöre takilan pülverizatör ile daha uzun sürede ilaçlama yapiyorduk. Drone ile bu islemi daha kolay ve kisa sürede gerçeklestirebiliyoruz. Drone sayesinde, 10 litre su içerisine konan ilaç 10 dekarlik alana atilabilmektedir. Tarimsal faaliyetlerimizde drone sisteminden farkli konularda da yararlanmak arzusundayiz" diye konustu.



Bilgi

Okunma Sayısı: 3846
Eklenme Tarihi: 17.03.2021 15:33:01
Güncelleme Tarihi: 17.03.2021 15:33:01

Paylaş