Bursa’nin manevi mimarlarindan olan ve yazdigi eser dünyaya yayilan Süleyman Çelebi, vefatinin 600’üncü yilinda Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde düzenlenen Süleyman Çelebi ve Mevlit Gelenegi Sempozyumu ile anildi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve UNESCO tarafindan 2022 yilinin ‘Süleyman Çelebi Yili’ ilan edilmesi nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanligi, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AYK), Türk Dil Kurumu (TDK), Bursa Büyüksehir Belediyesi ve Bursa Uludag Üniversitesi isbirliginde Süleyman Çelebi ve Mevlit Gelenegi Sempozyumu düzenlendi. Sempozyum, Süleyman Çelebi’nin Çekirge’deki türbesinde yapilan anma töreni ile basladi. Il Müftü Vekili Yavuz Yildiz’in duasi ve Ulu Cami Imami Tahsin Karanfil’in Kur’an tilavetiyle gerçeklesen anma törenine Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türkiye Bilimler Akademisi Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker, Bursa Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BUÜ ögretim üyesi ve program koordinatörü Prof. Dr. Bilal Kemikli ile BUÜ ögretim üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan da katildi.
Iki gün süren sempozyum etkinlikleri kapsaminda Ulu Camide Cuma namazi öncesinde de mevlit okunurken, sempozyumun yapilacagi Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonu girisinde Süleyman Çelebi Resim Sergisi açildi. Ressam Hüseyin Ünlü’nün firçasindan Mevlid-i Serif’in sözlerinin resim sanatiyla anlatildigi, küratörlügünü Ismail Erdogan’in yaptigi sergi, büyük ilgi gördü. Serginin ardindan baslayan sempozyumun açilis törenine de Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türkiye Bilimler Akademisi Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ile akademisyenler katildi.
DERIN TESIRLER BIRAKTI
Bursa Valisi Yakup Canbolat, farkli oturumlarda Süleyman Çelebi ve Mevlidin konusulacagi böyle bir sempozyuma Bursa olarak ev sahipligi yapmanin hakli gururunu yasadiklarini söyledi. Mevlidin yüzyillardir Türk ve Müslüman dünyasinin iç aleminde derin tesirler biraktigini dile getiren Canbolat, “Kutsal geceler, hac dönüsleri, sünnet merasimi, askerlik, evlenme, sükür, yagmur dualarini mevlit okumaya bahane edildi. Bu eser Osmanli cografyasinda sehirlerden köylere kadar her yerde okunmaktadir” diye konustu.
KÜLLIYE IÇIN GERI SAYIM
Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da Bursa’nin manevi degerlerinin çok fazla oldugunu hatirlatarak, en özellerinden birinin de Süleyman Çelebi oldugunu vurguladi. Baskan Aktas, Süleyman Çelebi’nin Orhan Gazi, 1. Murad, Yildirim Bayezid, Emir Süleyman, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmet dönemlerini görüp, 2. Murad’in da saltanatinin ilk yilina eristigini, dolayisiyla Osmanli’nin kurulusundan gelisimine kadar geçen sürecin bizzat tanigi oldugunu belirtti. Mevlidin, Türkçe’nin ibadethanelere girisine vesile oldugunu, bu nedenle de önemli bir sembol oldugunu kaydeden Baskan Aktas, Süleyman Çelebi’nin kabrinin arkasinda 62 yildir belediye baskanlik konutu olarak kullanilan alana kazandirilacak Süleyman Çelebi Külliyesi için de geri sayimin baslandigini söyledi. Bu amaçla komisyon kuruldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Çok güzel bir proje hazirlandi. Içinde cami, külliye, arastirma merkezinin de bulunacagi 14-15 dönümlük alan özellikle gençlere hitap eden bir alan olacak. Bu alan insallah Süleyman Çelebi ve mevlidin tüm toplumlarda daha fazla bilinmesine vesile olacaktir” dedi.
MUTEBER BIR ESER
Türk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Gürer Gülsevin ise Süleyman Çelebi ve eseri mevlidin Türk dili için çok önemli oldugunu söyledi. Türkçe yazilmis eserler arasinda Mevlidin çok muteber bir eser oldugunu vurgulayan Gülsevin, “Toplantilarinda mevlit okundugu zaman, Kur’an’a gösterdigi hürmeti gösteren bir toplumda yasiyoruz. Mevlit dini içerikli edebi bir eserdir. Türk dilini ana dili olarak kullanmayan farkli Müslümanlar tarafindan da Türkçe okunan bir metindir” diye konustu.
BUÜ, KÜLTÜR VE SANATIN HER ALANINDA VAR
Bursa Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz ise Bursa’nin en köklü üniversitesi olarak özellikle sosyal bilimler alaninda Bursa’nin kültür ve sanat hayatinda ihtiyaç duydugu her noktada olmaya çalistiklarini söyledi. Üniversite bünyesinde 2007 ve 2009 yillarinda yine Süleyman Çelebi Sempozyumu düzenlediklerini hatirlatan Kilavuz, bu tip hizmetlerin kolay olmadigini arkasinda yillar öncesinden baslayan çalismalar oldugunu kaydetti.
Türkiye Bilimler Akademisi Baskani Prof. Dr. Muzaffer Seker de Türk milletinin mevlit gelenegiyle iç içe nice yillar yasamasini temenni ederek, sempozyumun basarili geçmesini diledi.
Iki gün boyunca devam eden sempozyum kapsaminda gerçeklestirilen oturumlarda çok sayida yerli ve yabanci akademisyen konusmaci olarak yer aldi.