BAP PROJE

Bu web sitesi, Dr. Ögr.Üyesi Elif Nuyan ve doktora öğrencimiz Arzu Hasançebi tarafından yürütülmekte olan SGA-2023-1348 nolu " Çocuklar için Felsefe Programına Yönelik Dijital Temelli Materyal Geliştirme" başlıklı proje kapsamında hazırlanmıştır.

Proje Hakkında

Felsefi düşünmeyi temele alan P4C programının amacı, öğrencilere tutarlı mantık yürütme ve düşünme yetkinliği kazandırılmasıdır. Ayrıca öğrencilere, soru sormayı ve söz konusu soruya en makul cevabı aramayı, çok yönlü düşünmeyi de öğretir. Analiz ve sentez becerilerini arttırır, tartışma üslubunu ve tekniklerini geliştirir. Eleştirel bakış açısı kazandırır. Düşünme faaliyetini engelleyen önyargıların fark edilmesini sağlar, farklı düşüncelere saygı ve hoşgörü ile yaklaşmayı öğretir. Araştırmalara göre, düzenli olarak felsefi soruşturma yapmak sorun Çözme becerilerini, bilişsel yetenekleri, eleştirel akıl yürütmeyi, özgüveni, iletişimi, alternatif çözümler üretmeyi ve karar alma yetisini geliştirmektedir (Akt. Worley, 2011: East Renfrewshire Psychological Services, 2006; Dundee Üniversitesi, 2007).
Kolaylaştırıcı tartışma için seçilmiş olan kavram ya da kavramlar hakkında ilk adım olarak bir “uyaran” sunar. Bu uyarana eşlik eden açık soru ile tartışma başlatılır. Bundan sonra kolaylaştırıcı P4C için geliştirilmiş olan çeşitli teknikleri kullanarak tartışmanın kavramsal düzeyde öğrenciler arasında sürdürülmesini sağlamakla yükümlüdür. Kolaylaştırıcı’nın doğru seçilmiş, etkili bir uyaran ile tartışmayı başlatması son derece önemlidir. Seçilen uyaran tartışmanın sonraki seyrinde büyük bir etkiye sahiptir.  Bu uyaran farklı materyallerden oluşabilir. Öyküler, fotoğraflar, filmler, belgeseller, animasyonlar vb. Bu materyallerin P4C oturumları için uyaran haline dönüştürülebilmesi kolaylaştırıcının deneyimine ve yaratıcılığına bağlıdır. Her kolaylaştırıcı kariyeri boyunca materyallerini çeşitlendirip farklı konu ve kavramlara göre hazırlanmış dosyalar hazırlamak durumundadır. Fakat bunların da sürekli güncellenmesi gerekmektedir. Özellikle deneyimsiz kolaylaştırıcılar materyal geliştirmekte oldukça zorlanmaktadırlar.
Ülkemizde P4C alanında materyal sıkıntısı yaşanmaktadır. Mevcut materyaller az sayıda çeviri materyale dayanmaktadır. Bunlar da genelde yazılı materyal olarak çocuk edebiyatına dayanmaktadır. Yeni nesil öğrencilerin öğrenme ve algılama stilleri düşünüldüğünde, dijital olarak görselliğin ön planda olduğu materyallerden oluşan uyaranlara daha çok ilgi göstereceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Ülkemizde şimdiye kadar bu alanda yapılmış materyal geliştirme ve zenginleştirmeye yönelik bir proje bulunmamaktadır. Projemiz aracılığıyla bu eksikliğin giderilmesi ve bu alandaki çalışmalara katkı sunmak hedeflenmektedir. Bu doğrultuda projede yabancı kaynaklardan çeviri ile materyallerin dilimize kazandırılması, anket çalışması ve yapılandırılmamış görüşme yöntemleri ile elde edilecek veriler doğrultusunda sahadaki P4C çalışmalarına katkıda bulunulabilecek görsel, işitsel ve yazınsal materyaller geliştirilerek, dijital formatta hazırlanması ve kullanıma sunulması amaçlanmıştır.


Bilgi

Okunma Sayısı: 16
Eklenme Tarihi: 23.05.2025 15:14:26
Güncelleme Tarihi: 23.05.2025 15:14:39

Paylaş