BİTUAM “SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN’’ SANAYİYLE ORTAK PROJELER GELİŞTİRİYOR
 BİTUAM  “SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN’’ SANAYİYLE ORTAK PROJELER GELİŞTİRİYOR

BİTUAM  “SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN’’ SANAYİYLE ORTAK PROJELER GELİŞTİRİYOR
Farklı endüstriyel aktiviteler, trafik ve birçok farklı kaynakta Uçucu Organik Kirleticiler iklimsel etkileri de olan, troposferik ozon ve fotokimyasal duman oluşumunun önemli öncülerindendir. Çalışma, UNDP tarafından tanımlanan 13. İklim Eylemi “İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek” sürdürülebilirlik hedefi çerçevesinde yürütülmüştür.
Çalışmada, EPA Metot 424.2 Revizyon 4 kapsamındaki VOC'lerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Türk Akreditasyon Kurumu’nun VOC’lerin sabit kaynak emisyonlarının ölçümünde uygun bulduğu ve geçerliliği dünya çapında kabul edilmiş TSE CEN/TS 13649 metodu uygulanmıştır. Bursa’da bulunan ramöz makinası egzoz (RAM) bacalarındaki VOC'lerin, EPA Metot 424.2 Revizyon 4’e dahil olan türleri araştırılmıştır. RAM bacası örneklerinde hedeflenen VOC türlerinden sadece dietil eterin ölçülebilir seviyelerin üzerinde olduğu görülmüştür. Aynı zamanda ölçülen konsantrasyonlar yasal sınır değerler ile karşılaştırıldıklarında belirlenen limitlerin altında olduğu tespit edilmiştir.

Prof. Dr. N.Kamil SALİHOĞLU yürütücülüğünde “Bursa’da Tekstil Sanayii RAM Bacalarındaki EPA Metod 424.2 Revizyon 4 Dahilindeki VOC’lerin Belirlenmesi” projesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma, UNDP tarafından tanımlanan 13. İklim Eylemi “İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek” sürdürülebilirlik hedefi çerçevesinde yürütülmüştür.

The project titled "Determination of VOCs within the scope of EPA Method 424.2 Revision 4 in the Chimneys of Textile Industry in Bursa" was carried out under the supervision of Prof. Dr. N. Kamil SALİHOĞLU. The study was conducted within the framework of the Sustainability Goal 13: Climate Action identified by UNDP as " Take urgent action to combat climate change and its impacts" at Bursa Uludag University Science and Technology Application and Research Center (BITUAM).

Prof. Dr. N. Kamil SALİHOĞLU
Öğr. Gör. Dr. A. Egemen SAKIN

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [04-Haz-2023]

Haber Görüntüleme : [370]