BİTUAM “BURSA’NIN PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİYOR’’
 BİTUAM  “BURSA’NIN PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİYOR’’

BİTUAM  “BURSA’NIN PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM ÜRETİYOR’’ 

Hava kalitesi ile ilgili ciddi bir çevre sorunu olan koku kirliliği, kamu hizmetlerini ve toplumun yaşam kalitesini etkileyebileceği için dünya çapında dikkat çekmektedir.  Kokular, bazıları oldukça düşük eşik seviyelerinde algılanabilen çeşitli kimyasal bileşenlerden oluşur. Düşük konsantrasyonlarda bile, halk üzerinde önemli ölçüde zararlı zihinsel ve fiziksel etkiler yaratabilirler. Kokunun belirtilen olumsuz etkilerini önlemek amacıyla 29/4/2009 tarihinde “Koku Oluşturan Emisyonların Kontrolü Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanmış olup amacı koku emisyonlarını kontrol altına almaktır. Dolayısı ile koku emisyonu oluşturan endüstrilerin koku ölçümlerini yaptırarak yönetmelik sınırları içinde olduklarını belgelemeleri gerekmektedir.
 
Prof.Dr. Fatma ESEN yürütücülüğünde “ Tekstil İşletmelerindeki RAM Bacalarında Koku Parametresi ile Toplam Organik Karbon (TOK), Uçucu Organik Bileşikler (UOB) ve Yağ Buharı Arasındaki İlişkinin Araştırılması ” projesi gerçekleştirilmektedir. Bu proje kapsamında tekstil endüstrisi emisyonlarındaki koku kaynaklarının araştırılması ve kokuya sebep olan kimyasalların özelliklerinin belirlenmesinde koku parametresi ile uçucu organik bileşikler (UOB), toplam organik karbon (TOK) ve yağ buharı arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmektir.
 
Projects entitled as " Investigation of the Relationship Between Odor Parameter and Total Organic Carbon (TOC), Volatile Organic Compounds (VOC) and Oil Vapor in RAM Chimneys in Textile Enterprises " is carried out by Prof.Dr. Fatma ESEN at Bursa Uludag University Science and Technology Application and Research Center (BITUAM).

Prof. Dr. Fatma ESEN

Prof. Dr. N. Kamil SALİHOĞLU

Prof. Dr. Taner YONAR

Prof. Dr. Güray SALİHOĞLU

Prof. Dr. Feza KARAER

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [04-Haz-2023]

Haber Görüntüleme : [380]