BİTUAM ‘’Tarımda Sürdürülebilir Kalkınma’’ amaçlı projeler geliştiriyor
 BİTUAM ‘’Tarımda Sürdürülebilir Kalkınma’’ amaçlı projeler geliştiriyor

BİTUAM ‘’Tarımda Sürdürülebilir Kalkınma’’ amaçlı projeler geliştiriyor

“Ülkemizde tarımı çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir kılmak ve ülke insanının yeterli ve dengeli beslenmesi için verimliliği yüksek, etkin bir tarım sektörünü oluşturmak” 11. Kalkınma Planında tarım ile ilgili vurgu yapılan önemli başlıkları oluşturmaktadır.


Rheum ribes (ışkın), Türkiye florasında Doğu Anadolu Bölgesinde Mayıs- Haziran aylarında hasat edilen son yıllarda tıbbi özellikleri ile öne çıkan bir bitkidir. Polygonaceae (kuzukulağıgiller) familyasına ait olan yabani ravent (Rheum ribes) bitkisi antioksidan, anti-bakteriyel, anti-trikomonas, anti-viral, anti-dayareik, anti-fungal, anti-diyabetik, anti-hiperlipidemik, anti-hiperglisemik ve anti-kanserojen özelliklerine sahip olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmalar, Rheum ribes bitkisinin yüksek fenolik madde içeriğinin yanı sıra alüminyum, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor ve çinko gibi elementleri yüksek miktarda içerdiğini ve bu özellikleri sebebiyle fonksiyonel bir gıda ve gıda bileşeni olarak değerlendirilmesi söz konusu olmuştur.
 
Doç.Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT yürütücülüğünde “Farklı Kurutma Sıcaklıkları ve Ekstraksiyonlarının Rheum ribes Bitkisinin Antimikrobiyal Aktivitesine Etkisi” ve Doç. Dr. Perihan YOLCİ ÖMEROĞLU yürütücülüğünde “Rheum ribes (Işkın) Bitkisinin Kurutma Koşullarının Yüzey Tepkime Yöntemi ile Optimizasyonu ve Kurutma İşleminin Matematiksel Modellenmesi ‘’ projesi gerçekleştirilmektedir.
 
Bu projeler kapsamında tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini ve  kurutma karakteristikleri belirlenerek uzun süre depolanmasını sağlayacak imkanlar araştırılacaktır.
Projects entitled as "The Effect of Drying Temperatures and Extraction Methods on the Antimicrobial Activity of Rheum ribes Plant" and "Optimization of the Drying Conditions of Rheum ribes (Light) Plant by Surface Response Methodology and Mathematical Modeling of the Drying Process" are carried out by Assoc. Prof.Dr. Arzu AKPINAR BAYIZIT and Assoc. Prof.Dr. Perihan YOLCI ÖMEROĞLU at Bursa Uludag University Science and Technology Application and Research Center (BITUAM).

 

Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR

Doç. Dr. Perihan YOLCİ ÖMEROĞLU

Doç. Dr. Ümran SEVEN ERDEMİR

Dr. Öğr. Üyesi Azime ÖZKAN KARABACAK

Araş. Gör. Ertürk BEKAR

Araş. Gör. Taha Turgut ÜNAL

Gıda Yük. Müh. Pınar ŞAHİN DİLMENLER

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [04-Haz-2023]

Haber Görüntüleme : [520]