Sunucu Sistemler Yönetimi

Görevin Kısa Tanımı:

        Üniversite içindeki Unix/Linux ve Windows sunucu bilgisayar sistemlerini planlamak, tasarlamak, kurmak, arıivini tutarak yedek almak, kullanım sırasında çıkabilecek güvenlik açıklarını kapamak, güncel halde olabilmesi için sunucu yamalarının (patch lerinin) zamanında yapılmasını sağlamak ve işletmek.


Temel Görev, Yetki ve Sorumlulukları:

        ‘’Sunucu Sistemler ve Yönetimi’’ ekibimiz ile Intel Itanium,EM64T, Xeon işlemcili sunucu bilgisayarlar kullanarak bu sunucular üzerinde Sanallaştırma Yöntemi ile (ESXI) hostlar üzerinde üniversitemiz için gerekli olan Linux ve Windows sunucu bilgisayar sistemlerini planlamak, tasarlamak, kurmak, arşivini tutarak günlük haftalık aylık ve yıllık yedek almaktır.


        Kullanım sırasında çıkabilecek güvenlik açıklarını kapamak, güncel halde olabilmesi için sunucu yamalarının (patch’ lerinin) zamanında yapılmasını sağlamak ve işletmek hizmet verme esnasında arızalanması halinde mesai saatini beklemeden müdahale ederek hizmet verebilir hale getirmektir. Sunucu sistemler üzerinde oluşacak ve kullanım politikası belirlenmiş verileri LTO4 kartuşları ve D2D (Disk to Disk) yöntemi kullanarak yedeklerini almak muhafaza etmektir.

 

        Sorumluluğumuzda bulunan tüm sunucuların 7/24 ulaşılabilir (çalışır) olması için gerekli tüm çalışmaların yapılmasını sağlamak Üniversitemiz bünyesinde kullanılan SPSS, AMOS, ANSYS, ADOBE, MICROSOFT, ESET, VMWARE, VEAAMBACKUP, SYMANTEC BACKUP, vb. lisanslı tüm yazılımların lisans sürelerini takip ederek talep durumuna göre süresi biten lisansların istenilen sayıda yenilenmesini takip etmektir. Üniversitemizin internete giriş-çıkış trafiğini kontrol etmek, yetkilendirilmesini ve güvenliğini güvenlik duvarı (firewall) aracılığı ile sağlamaktır.

        Üniversitemiz bünyesinde kullanılan programlara, üniversite (kampüs) dışından da erişmek için VPN (Sanal Özel Ağ) hizmetini vermek. kütüphane için online kaynaklara erişim taraması vb. sistemlerin faal olmasını takip etmek...5651 Sayılı Kanun gereği üniversitemizin tüm internet çıkışları düzenli olarak kayıt altına alınmak için Logsign yazılımı ilgili log kayıtlarını storage (yaklaşık 15 TB) üzerine kaydedilmek gerektiği durumlarda Hukuki birimlerin talebiyle ilgili birim amirinin onayı doğrultusunda istenilen raporlamaları hazırlamaktır.


 

        Kampüs içerişinde bulunan, akademik personel, idari personel ve öğrencilerimize bilgisayar yazılımlarıyla ya da Eduroam internet hizmetiyle ilgili problemlerde sorunların çözümü birimimiz tarafından sağlanır.

        Sunucu sistem odamızın sabit sıcaklık aralığının kontrollerini sağlarız.


        Sunucu odamızdaki tüm donanımların fiziksel arızasının olup olmadığının kontrolleri yapılır.


        Hassas klimaların (EMERSON)Filtre temizlikleri düzenli olarak değiştirilir.


        UPS odamızdaki cihazlarımızın yük seviyesi kontrol edilir. Kullanım ömrü dolan Akülerin değiştirilmesinin takibi yapılır.


        Elektrik kesintisi olacaksa Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nda görevlilerden Jeneratörde Mazot var mı yok mu takibi yapılır.


        Güvenlik Müdürlüğünün kullandığı MOBESE kamera sunucularının faal çalışması sağlanır. Bozulan kamera, switch, fiber kablo arızalarının tutanaklarla tespiti sonrasında onarım ve tedarik süreci takip edilir. Teknik destek verilir.

        Teknolojik altyapımızı güçlendirmek için kullandığımız donanımların artırılması adına HUAWEI BLADE içerişinde 12U uzunluklu kasamızda 16 yuvanın 8 tanesinde sunucu ’host’larımız bulunmaktadır. 8 adet daha satın alınmasını öngörmekteyiz.

        Oceanstor Disk Ünitemizde 50 adet mevcut disk yuvasının 21’ i boştur. 21 adet 1,2Gb 10.000 RPM‘ li SAS Disk satın alınmasını öngörmekteyiz.

        Mevcut Sunucu Odası ile yeni yapılacak Rektörlük Binasındaki sunucu odasının birbiriyle afet ve kriz anında kesinti olmayacak şekilde yedekli ve uyumlu çalışmasını planlamaktayız.

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [07-Eki-2019 20:29]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [04-Şub-2021 08:45]

İçerik Görüntüleme : [16.439]