BUÜ Mimarlık Fakültesi ile Rheinmain Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden ortak çalıştay

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), UNESCO Dünya Miras Alanlarından biri olan Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin karşı karşıya kaldığı ve gelecekte kalabileceği değişim süreçlerinin konuşulduğu özel bir çalıştaya ev sahipliği yaptı.

Yurtiçi ve yurt dışından önemli konuşmacıların ağırlandığı “Exploring Resilience and Urban Heritage: Workshop on Heritage İmpact Assessments in Bursa UNESCO World Heritage Site” isimli çalıştay, Rheinmain Üniversitesi ile Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğinde gerçekleştirildi.

RHEİNMAİN UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAKLIK YAPILDI

BUÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve RheinMain Uygulamalı Bilimler Üniversitesi UNESCO Kürsüsü (UNESCO Chair for Historic Urban Landscapes and Heirtage Impact Assessments) işbirliğinde  26-29 Mart 2024 tarihlerinde Bursa’da düzenlenen çalıştay, RheinMain Uygulamalı Bilimler Üniversitesi  UNESCO Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Michael Kloos, kürsü üyesi Dr. Merve Demiröz Torun ve BUÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan tarafından organize edildi. Çalıştaya RheinMain Üniversitesi’nden 6, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 11, Erciyes Üniversitesi’nden 3 lisansüstü öğrencisi katıldı.

BÖLGENİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİREN 3 TEMEL KONU ÜZERİNE YOĞUNLAŞILDI

Çalıştayın ilk 2 günü olan 26-27 Mart tarihlerinde düzenlenen seminerlerde çok sayıda akademisyen UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak Bursa’nın Önemi, Kültürel Miras, Üstün Evrensel Değer, Kültürel Miras Etki Değerlendirmesi konularını içeren sunumlar gerçekleştirdi. Çalıştayın devam eden günlerinde odak grup çalışmaları yapıldı. UNESCO Dünya Miras Alanlarından biri olan Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin karşı karşıya kaldığı ve gelecekte kalabileceği değişim süreçlerini yönetmek üzerine kurgulanan çalıştayda; Çarşı bölgesinin çevresinde yapılan kentsel tasarım projelerinin bölgenin sürdürülebilirliğine etkisi, Çarşı bölgesinin karşılaşabileceği potansiyel afetler karşısında dayanımının sağlanabilmesi ve Çarşı Bölgesinin karşı karşıya olduğu sosyal ve ekonomik değişimlerinin bölgenin gelişimine etkileri konuları ele alındı.

RAPORLAR VE POSTERLER JÜRİ İLE TARTIŞILDI

Çalıştay sonrasında oluşturulan raporlar ve posterler oluşturulan jüri ile tartışıldı. Jüriye; Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, BUÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selen Durak, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Figen Kıvılcım Çorakbaş, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Dr. Leyla Kaderli de katıldı. RheinMain Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve BUÜ Mimarlık Fakültesi arasında yeni işbirliklerinin ilk adımı olarak nitelendirilebilecek çalıştay, 29 Mart’ta sona erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [19-Nis-2024]

Haber Görüntüleme : 1.819 - 14