Otomotiv devleri Bursa'da bir araya geldi

 

Bu yıl 4.’sü düzenlenen ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Otomotiv Buluşmaları - Türkiye Organizasyonu', açılış toplantısı dünyanın önde gelen otomotiv ana ve yan sanayi üreticilerinin katılımıyla yapıldı.

8-10 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan ve 40'tan fazla ülkeden 200'ü aşkın sektör temsilcisinin katılımının öngörüldüğü otomotiv zirvesinin açılış toplantısı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin'in yanı sıra Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, DOSAB Otomotiv Kümesi Üyesi Ahmet Ağaoğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de katıldı.

Programın açılış töreninde konuşan Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin; "Otomotiv buluşmalarına 4'üncü kez ev sahipliği yapıyoruz. Bu etkinlik Bursa'ya çok yakışıyor. Ülkemizde imal edilen her üç araçtan birisi Bursa'da üretiliyor. Bursa'da günde bin 250 araç banttan iniyor. Türkiye'nin 30 milyar Dolar olan otomotiv ana ve yan sanayi̇ ürünleri̇ ihracatının dörtte biri Bursa firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Bursa'da otomotiv ana ve yan sanayiinde 400 üzerinde firma faaliyette olup bu firmalarda 60 bin kişi istihdam ediliyor. Ayrıca Bursa'da dünyanın neredeyse tüm markalarına parça üretiyor" diye konuştu.

"2022 YILINI 30 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACATLA KAPATACAĞIZ"

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik ise; "Türkiye'nin resmi başkenti Ankara, otomotivin başkenti olarak da Bursa anılıyor. Bunun en büyük sebebi, Bursa'nın Türkiye'de otomotiv sektörünün yerleşmesini sağlayan şehir olması. Yüzlerce yan sanayi ve 4 ana sanayi firmasını barındırıyor. Sektör adına önemli kazanımlarla ayrılacağımız bir toplantıdayız. Otomotiv endüstrimiz Türkiye'de tam 16 yıldır üst üste ihracatın şampiyonu. Ülkemiz Avrupa'nın en büyük ticari araç üreticisi konumunda. Endüstri olarak, 2021 yılında yüzde 15 artışla 29,3 milyar dolar ihracata ulaştık. Pandemi yılında 25,5 milyar dolardı ihracatımız. İhracatımız, toplam üretimimizin yüzde 80'ine yakını ifade ediyor. 2022 yılını ise 30 milyar doların üzerinde bir ihracat ile kapatacağız. İlk 10 ayda 25 milyar doları bir miktar aşan bir rakama ulaştık. Son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen endüstrimiz ihracatta geri adım atmıyor. Otomotiv endüstrimizin bu başarısı ülkemizin her alandaki gelişiminde çıtayı daha yukarı çıkarmak için bizleri motive eden en önemli unsur. Orta vadede hedefimiz yeni nesil araç yatırımları ve bunun neticesinde gelişecek olan ileri teknoloji aksam ve parçaları ile ileri ihracat rakamımızı 50 milyar dolara yakınsamak” açıklamasında bulundu.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ KÜLTÜRÜ OLUŞMAYA BAŞLADI

Açılış töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da üniversitelerin içinde bulundukları toplumun ortak aklını temsil ettiklerini aktardı. Üniversite sanayi işbirliklerinin yıllardır konuşulduğuna işaret eden Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Henüz istenilen seviyeye gelmese de bu bir kültür meselesidir. Ancak günümüzde yavaş yavaş artık bu kültürün oturduğuna inanıyoruz. Her alanda olduğu gibi üniversite-sanayi işbirliğinde de değişimler ve dönüşümler belli bir süre istiyor. Hamdolsun üniversitelerimiz artık son 10 yıldır, 15 yıldır ciddi anlamda sanayiyle işbirliği halinde bilimsel çalışmalarını yürütmeye başladı” dedi.

“ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞEN ÜNİVERSİTE” MODELİ BAŞARILI OLDU

Göreve geldiklerinde ‘Öğrenci Dostu Üniversite’ ve ‘Şehirle Bütünleşen Üniversite’ mottolarını benimsediklerinin altını çizen Rektör Kılavuz; “Sanayi ile bütünleşen bir üniversite oluşturmaya gayret gösterdik. Kampüsün duvarları arasında gettolaşmış bir üniversiteden ziyade, toplumla iç içe geçmiş, sanayiyle iç içe geçmiş bir üniversite oluşturmak için çabaladık. Nitekim önceki yıl Times Higher Education isimli derecelendirme kuruluşuna başvuru yaptık. Bu üniversite tarihinde ilk defa yapılan gerçek bir ölçümleme başvurusudur. Kendimizi ve dünya çapında nerede olduğumuzu görmek istedik. Normalde dünya sıralamalarında 1200 ile 1300 arasında yer alıyoruz. Ama endüstri ilişkileri başlığında önceki yıl dünyada 716. sıraya geldiğimizi gördük. 2022 verilerine göre ise 663. sıraya yükseldik. Yani bir gelişim süreci yaşamaya devam ediyoruz. Ayrıca bir Araştırma Üniversitesiyiz. Buna bağlı olarak Otomativ Malzeme Teknolojileri konusunda üniversitemiz Türkiye birinciliğini elde etmiş durumda. Bursa gibi bir otomotiv merkezine de yakışan budur. Eğer gerilerde olsaydık bu bizim için bir sorumluluk ve vebal teşkil ederdi. Şimdiki sorumluluğumuz da bu dereceyi korumak olmalıdır” şeklinde konuştu.

Bursa üniversitelerinde ciddi bir bilgi birikimi ve önemli bir akademik kadro deneyimi bulunduğuna işaret eden BUÜ Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, bu donanımın sanayi ile buluşturulabilmesi halinde çok kıymetli projelere imza atılacağına inandığının altını çizdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [08-Kas-2022]

Haber Görüntüleme : 1.814 - 20