Coğrafya Bölümü Tanıtım Broşürü

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

COĞRAFYA BÖLÜMÜ

 

Öğretim Dili               : Türkçe

Öğretim Süresi          : 4 Yıl

Hazırlık Programı      : Yok

 

Neden Coğrafya ?

Günümüz dünyasında coğrafi bilgi ve beceriler hayati öneme sahiptir. Coğrafya bir bilim olarak gündelik hayatın birçok alanında yer bulmakta, bu bilimi meslek olarak sürdüren kişilere kamusal ve özel yaşam alanlarında ihtiyaç duyulmaktadır. Coğrafya en basit anlamda insan ile mekân arasındaki etkileşimi ele alarak geniş bir kullanım alanına bilgi ve becerileri ile katkı sunar.

 

Coğrafya bölümü, mensubu olduğu coğrafya biliminin köklü tarihi temelleri yanında dinamik ve çağa ayak uyduran yapısı sayesinde “zamanın ruhunu” yakalayan bilim dallarında birisidir. Bugün tarımda rekolte hesaplarından, uydu görüntüleri ile uzaktan algılama ve analizlere, afet yönetimi ve analizlerinden, şehirlerde arazi kullanımına kadar son derece yaygın ve güncel sorunlara çözüm üreten bir bilim haline dönüşmeyi başarmış bir bilimdir.

 

Coğrafya lisans programı öğrencilere meslek hayatlarında yararlanabilecekleri teknik,  mesleki ve analitik yetenekler kazandırmayı hedeflemektedir.

Programın hedeflediği yeteneklere sahip mezunların istihdam alanları da çok geniştir. İlgili yeteneklere sahip olan mezunların çok farklı özel kuruluşlarda ve devlet kurumlarında çalışabilecekleri düşünülmektedir. İl ve ilçe Belediyelerinin başta CBS birimleri olmak üzere; Altyapı, Çevre Koruma, Atık Yönetimi, Park ve Bahçeler, Deniz Hizmetleri, Tarihi Çevre Koruma, Projeler, Kentsel Tasarım, Ulaşım Planlama, Trafik, Toplu Ulaşım, Turizm, Şehir Planlama, İmar, Harita, Deprem ve Zemin İnceleme, Kentsel Dönüşüm, Stratejik Planlama, Mesken, Afet Koordinasyon, Su ve Kanalizasyon gibi müdürlükleri programın mezunlarının istihdam alanları arasında yer almaktadır. Program mezunlarının çalışabileceği diğer kamu kurumları ise bakanlıklar ve bunlara bağlı çok çeşitli müdürlüklerdir. Bayındırlık ve İskân, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Milli Savunma, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Milli Eğitim ve İçişleri gibi çeşitli Bakanlıklarda coğrafyacıların çalışabilecekleri pek çok genel müdürlük bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır: Türkiye İstatistik Kurumu, Afet İşleri, Tapu Kadastro, İller Bankası, Karayolları, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Özel Çevre Koruma, Orman, Devlet Meteoroloji İşleri, Enerji İşleri, M.T.A., Devlet Su İşleri, Maden İşleri, Petrol İşleri, Araştırma ve Eğitim, Kültür Varlıkları ve Müzeler, Tarımsal Üretim ve Geliştirme, Koruma ve Kontrol, Tarımsal Araştırmalar, Havza Araştırma, Denizcilik, Kıyı Emniyeti, TÜRKSAT, Sivil Havacılık, Haberleşme, Eğitim Teknolojileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri, Mahalli İdareler.

Program mezunları çok farklı kurumlarda coğrafyacı olarak istihdam olabilecekleri gibi gerekli formasyon ve sınav sonuçlarından sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında coğrafya öğretmeni olarak da görev yapabilirler.

 

Lisans eğitimi:

Bölüm müfredatımız %70 zorunlu ve %30 seçmeli derslerden oluşmaktadır.

 

 

Bölüm Web Sayfası: http://uludag.edu.tr/cografya

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [17-Tem-2017 14:42]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [(Veri Yok)]

Duyuru Görüntüleme : [1.694]