Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 2023
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümleri
ü2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında 30 Üniversitede Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri eğitimi veren bölüm vardır.
ü  Bütün Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümleri devlet üniversitelerindedir.
ü  30 Devlet üniversitesinde, ÇEEİ eğitimi veren 38 program vardır.
ü  38 Programdan 30’u birinci eğitim örgün, 7’si ikinci eğitim örgün ve 1’i açık öğretim programıdır.
ü ÇEEİ bölümlerinin 26’sı İktisadi ve İdari Bilimler, 3’ü Siyasal Bilgiler Fakültesi ve biri İktisat Fakültesi bünyesindedir.
ü38 ÇEEİ programı 2022 yılı toplam kayıtlı öğrenci sayısı 38.748 dir.
üToplam öğrenci sayısının 11.552’si örgün eğitim öğrencisidir.
üAçık öğretim öğrenci sayısı 27.196’dır.
ü2023 yılı Açık Öğretim kontenjan talebi 513’dür.
üEn az öğrenci kontenjanı olan bölüm 30 öğrenci ile İnönü Üniversitesi'dir
üEn fazla öğrenci kontenjanı olan bölümler 100 öğrenci ile Dokuz Eylül, İstanbul ve Bursa Uludağ Üniversitesi bölümleridir.
üİkinci eğitim programı olan Üniversiteler; Dokuz Eylül, Bursa Uludağ, Kocaeli, Sakarya, Muğla Sıtkı Koçman, Manisa Celal Bayar, Aydın Adnan Menderes

Bursa Uludağ Üniversitesi
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
2023 yılı Üniversite Sınavlarına göre, son giren öğrencinin taban puanı ve sıralaması esas alınarak:
üBirinci eğitim programı, 30 program arasında Türkiye’de 7’inci sıradadır.
üİkinci eğitim programı, Dokuz Eylül üniversitesinden sonra ikinci sırada, bütün programlar arasında 11. sıradadır.
ü Kontenjan sayısının yüksekliği, bölümün sıralamasını da etkilemektedir.
ü  Bölüm genel olarak kız öğrencilerin ağırlıklı olarak tercih ettiği bir bölümdür. Bu eğilim 2023 yılında daha yüksek olarak kendini göstermiştir.
üBölüm öğrencileri, son dönem ekonomik şartların da etkisi ile ağırlıklı olarak Bursa’lı öğrencilerin tercih ettiği bir bölüm haline gelmiştir. Birinci eğitim programına Bursa dışında en fazla sayıda öğrenci 8 kişi ile İstanbul’dan gelmiştir. İstanbul’u 3’er kişi ile İzmir, Tekirdağ ve Kocaeli takip etmiştir.
üİkinci eğitim programına Bursa dışında en fazla sayıda öğrenci 7 kişi ile İstanbul’dan gelmiş, bu şehri 2’şer öğrenci ile Balıkesir, Eskişehir, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ takip etmiştir.
üBölüm, hızla Bursa ili ve bir ölçüde de Marmara bölgesinde yer alan yakın illerdeki öğrencilerin tercih ettiği öğrenci yapısına sahip olmaktadır.
ü2023 yılında Birinci eğitim programı tercihi yapan öğrencilerin % 27’si 2023, % 54’8’i 2022 yılı mezunudur. İkinci eğitimde ise 2023 yılı mezunu öğrenci oranı % 31,7, 2022 yılı mezunu % 42,3’dür.
üBirinci eğitim programına katılan öğrencilerin % 39,4’ü yabancı dille eğitim yapan Resmi Anadolu lisesi, % 35,6’sı lise programı ve % 15,4’ü yabancı dille eğitim yapan özel Anadolu lisesi öğrencisidir.
üİkinci eğitim programına katılan öğrencilerin % 35,6’sı lise programı, % 24’ü yabancı dille eğitim yapan Resmi Anadolu lisesi ve yine % 34’ü yabancı dille eğitim yapan özel Anadolu lisesi öğrencisidir.

Hazırlayan: Prof. Dr. Yusuf ALPER

Haber Tarihi : [21-Ara-2023]