2022 Yili 2. Döneminde Bir Sonraki Dönemi Beklemeden Basvuru Yapilmasina Imkân Saglanan 1001 Projelerinin Bilimsel Degerlendirme Sonuçlarina göre Bursa Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Anis yürütücülügünde “Tekstil Ön Terbiye Proseslerinde Sürdürülebilir Nanobubble Teknolojisinin Kullanilmasinin Ekolojik ve Ekonomik Etkilerinin Incelenmesi” baslikli projenin desteklenmesine karar verildi. Proje ekibinde Doç.Dr. Sibel Sardag ve Ögr.Gör.Dr.Tuba Toprak-Çavdur da arastirmaci olarak görev almakta.
Proje hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Pervin Anis; Dünya üzerindeki kaynaklarin alisilan sekilde kullaniminin sürdürülmesinin mümkün olmadigi mevcut verilerle degerlendirildiginde açik bir sekilde görülmektedir. Tüm ülkelerin tüm sektörlerini sürdürülebilirlik ve yesil üretim ekseninde dönüstürmesi “olmasi arzu edilen” bir gelismeden ziyade Avrupa Birliginin Yesil Mutabakati çerçevesinde bir zorunluluktur. Bu dönüsüm de süphesiz daha az su tüketen, daha az enerji tüketen, daha çevre dostu bir üretim yapan ve ar-ge çalismalarina önem veren yesil üretim ile baslayacaktir’ seklinde konustu.
Bu çalismada, yeni bir teknoloji olan nanobubble teknolojisinin tekstil terbiye sektörünün farkli alanlarinda kullanilabilirliginin arastirilacagini belirterek, Nanobubble teknolojisinin literatürde de belirtildigi gibi en büyük avantaji olan su, kimyasal ve enerjiden tasarruf edilmesi avantajlarindan yararlanilarak, daha çevreci ve sürdürülebilir bir ön terbiye islemi yapilabilmesi olanaklarinin incelenecegini belirtti. Bu özellikleri nedeniyle nanokabarcigin kombine ön islemlerde önemli olan ara yikamalarda ve özellikle radikal olusumlari açisindan da peroksit agartmasi esnasinda daha etkili proses kosullari saglayacaginin beklendigini, bu baglamda özellikle hasil sökmeden basliyarak, hidrofillestirme, agartma, kombine ön islemler ve optik beyazlatma proseslerindeki konvansiyonel yöntemlere göre avantaji ve/veya konvansiyonel yöntemin verimini arttirma, daha az kimyasal tüketimi, suyu etkin kullanma ve maliyetleri düsürme potansiyeli ile daha ekonomik ve daha ekolojik, sürdürülebilir ön terbiye proseslerinin yapilabilirliginin degerlendirilecegini belirtti. Tübitagin öncelikli alanlarinin içerisine nihayet ‘Endüstride Yesil Üretim/Yesil Dönüsüm’ konularinin alinmasindan duydugu memnuniyeti ifade etti.