Haber

17.04.2023 10:47:12

Haber

 ÖGRETIM ÜYELERIMIZDEN   ARASTIRMA ÜNIVERSITELERI DESTEK PROGRAMI (ADEP) BASARISI 

Arastirma Odakli Ihtisaslasma Programina dahil olan devlet üniversitelerine YÖK tarafindan 2023 yili içerisinde ayrilan bütçe kapsaminda yürütücü olarak basvuruda bulunan bölümümüz ögretim üyeleri Prof.Dr.Esra Karaca, Doç.Dr.Semiha Eren ve Doç.Dr.H.Ibrahim Akyildiz'in proje önerileri desteklenmeye hak kazanmistir.

Prof.Dr.Esra Karaca'nin 'Fitik Olusumunu Ve Cerrahi Adezyonu Önleyici Yerli Kompozit Mesh' baslikli proje önerisi multidisipliner bir çalisma seklinde planlanmistir.  Proje ekibinde Prof.Dr.Sunay Ömeroglu, Prof.Dr.Bilgen Osman, Prof.Dr.R.Gözde Özalp, Doç.Dr.Özgen Isik Ve Doktora Asistani Aras.Gör.Cansu Aras yer almaktadir. 

Doç.Dr.Semiha Eren'in yürütücüsü oldugu, Dr.Ögretim Üyesi Idil Yigit'in arastirmaci ve 2244 kapsaminda doktora ögrencisi Aliye Akarsu'nun bursiyer olarak yer aldigi proje önerisi ' yüzey modifikasyonu ile kenevir takviyeli kompozit malzemelerin mekanik özelliklerinin gelistirilmesi' baslikli proje çalismasinda T.C. Cumhurbaskanligi 11. Kalkinma Plani içerisinde kenevir üretimi ve kullanimi önemli bir konu olarak ele alinmaktadir. Endüstriyel kenevir sürdürülebilir bir hammadde olarak otomotiv gibi pek çok sektörde kullanilmaktadir. Otomobil üreticileri su anda kenevir kompozit ek parçalar, gövdeler, tavan dösemeleri, stepne kapaklari, paket tepsileri vb. kullanmaktadirlar. yapilacak bu çalisma ile dogal ve çevreci bir yaklasim olan ozon gazi ile yüzey modifikasyonunda lif yüzeyini iyilestirmek ve matris ile olan ara yüzey davranisinda gelisim elde etmek amaçlanmaktadir. Yapilan yüzey modifikasyonu sayesinde mekanik özellikleri daha iyi olan kompozitler üretip katma degeri yüksek ürün elde etmek hedeflenmektedir.  

Doç.Dr.Halil Ibrahim Akyildiz'in desteklenmeye hak kazanan projesi kapsaminda tekstil malzemeleri yüksek yüzey alanlari sayesinde fotokatalitik malzemelerin tasiyicisi olarak kullanilacaktir. Yari iletken metal oksit malzemelerin isik ile etkilesimleri sayesinde olusturduklari radikaller, kimyasal reaksiyonlarin katalizlenmesinde kullanilmaktadir. Fotokatalitik etki olarak isimlendirilen bu yaklasim, özellikle günes isinlari gibi yenilenebilir enerji kullanilarak atik sularin çevreci bir sekilde temizlenebilmesi için birçok çalisma yürütülmektedir. Ancak verimliligin henüz istenilen seviyelerde olmamasi neden ile yenilikçi malzeme tasarimi ve üretimi çalismalari yaygin ve yogun bir sekilde devam etmektedir. Proje kapsaminda atomik katman biriktirme (atomic layer deposition; ald) ve fotodepozisyon gibi gelismis yöntemlerle kaplanacak olan tekstil malzemelerinin yüzey alani arttirilacak ve kompozisyonlari optimize edilecektir. Elektrokimyasal yöntemler kullanilarak bu malzemelerin birlestirilmesiyle yüksek performansli katalizörler gelistirilecektir.

Desteklenmeye hak kazanan her üç proje çalismasinin da basarili bir sekilde tamamlanarak sektörde katma deger yaratacak ürünlere dönüsmesini diliyoruz. Ögretim üyelerimizi ve proje ekiplerini kutluyor, çalismalarinda basarilar diliyoruz. 



Bilgi

Okunma Sayısı: 1470
Eklenme Tarihi: 17.04.2023 10:47:12
Güncelleme Tarihi: 17.04.2023 11:00:27

Paylaş