Gelecegin mucitlerine patent anlatildi

Bursa Sanayicileri ve Isadamlari Dernegi (BUSIAD) ve Uludag Üniversitesi is birligiyle organize edilen “Patent ve Faydali Model” semineri, Uludag Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölümünde gerçeklestirildi.
Makine ve Tekstil Mühendisligi Bölümü ögrencilerinin katildigi semineri veren Patent Vekili Sevcan Kalender, bulus kelimesinin teknik bir probleme, yeni bir teknik çözüm getirilmesi veya bir isin gerçeklestirilmesi için önerilen yeni metotlar ya da yeni ürünler oldugunu belirtti. Buluslardaki teknik kavraminin somut olmasi ölçülebilir olmasi gerektigini de belirten Kalender, bulusun bazen sifirdan bazen de bazi icatlarin üzerine yapilan degisikliklerle hayatimiza girdigini söyledi. Kalender, bulusçularin ise bir problemi çözmek amaciyla ya da insanlik için yaratici çözümler sunan insanlar oldugunu kaydetti.
Buluslari korumak adina patent basvurusu yapilmasi gerektigini ifade eden Kalender, patentin kanundaki kosullari tasiyan bir bulus için verilen yazili belge oldugunu ifade ederek, “Patent, bulus sahibinin çözümünü, belirli bir zaman dilimi içinde, yasal hükümler çerçevesinde koruma altina aldigini gösteren belgedir. Patentin, teknolojik inovasyonu tesvik etmek, rekabeti ve yatirimi arttirmak, bilginin yayilmasini desteklemek ve teknoloji transferini tesvik etmek gibi rolleri vardir” diye konustu.
Patent alinirsa haksiz rekabetin önlenecegini saglayan Kalender, paten belgesinin ürettirmeme, kullandirmama ve elde bulundurmama hakkini sagladigini söyledi.
NELER PATENT ALAMAZ?
Kalender, kesiflere, bilimsel teoriler ve matematik metotlarina patent alinamayacagini da belirtirken, “Edebiyat, sanat eserleri ve bilim eserleri, bilgisayar oyunlari ile ögrenmeye iliskin metotlara da patent alinamaz” dedi. Tedavi usulleri ve bazi biyolojik yöntemlerin de patentle koruma altina alinamayacagini belirten Kalender, kamu düzenine ve genel ahlaka aykiri buluslar da patent konusu olamaz” dedi.
Bir bulusun patent belgesi almasi için yenilik, teknigin bilinen durumunun asilmasi ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerinin arandigini belirten Kalender, faydali model belgesi için ise yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerinin esas oldugunu söyledi. Kalender, söz konusu bir bulus için alinan patentin ulusal olduguna da dikkat çekerek, sunlari ifade etti:
“Yani Türkiye’de alinan bir patent sadece Türkiye’de geçerlidir. Söz konusu ürünü dünyanin diger ülkelerinde de koruma altina almak için, o ülkelerde de patent basvurusu yapilmasi sarttir. Ancak patent alinacak ürünün sadece patent alinacak ülkede degil, dünyada yeni olmasi gerekir. Yeni degilse patent alamaz. Patent 20 yil, faydali model ise 10 yillik koruma saglamaktadir. Sonra bu buluslar halka mal olur.”
Kalender, Sanai Mülkiyet Kanunu ile patent ve faydali model belgesi alma sürelerinin ciddi anlamda kisaldigini belirterek, basvuru süreçlerine iliskin diger detaylari da ögrencilere aktardi.