Haber

10.06.2020 10:35:35

Virüsü önleyen bez maske üretimine BUÜ’den Ar-Ge destegi

Bursa Uludag Üniversitesi’nin (BUÜ) Ar-Ge destegi verdigi Bursali tekstil firmasi, ürettigi yikanabilir ve virüsü engelleyen bez maskeler için FDA (U.S. Food and Drug Administration) onayi ve CE belgesi almayi basardi. Dünyanin birçok ülkesinden siparis almaya hazirlanan firma sahibi, ürettigi ilk 10 bin maskeyi Üniversite Hastanesi’ne bagisladi.

Maske bagisi için gelen konuklarini makamda agirlayan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Türkiye’de Mart ayinda görülmeye baslanan corona virüs için alinan önlemler kapsaminda toplu alanlarda maske kullaniminin zorunlu hale getirildigini hatirlatti. Türkiye’de ve tüm dünyada ciddi bir maske ihtiyacinin olustuguna isaret eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Maske üretim kapasitesinin artmasi kaçinilamaz bir durum oldu. Bu kadar yogun bir talebin tek kullanimlik cerrahi maskeler ile karsilanmasi mümkün görülmüyordu.  Çözüm ise yikanip tekrar kullanilabilen, biyosidal özellige sahip olan bez maskelerin üretilmesinden geçiyordu. Ancak burada önemli olan ise bu tür bez maskelerin yeterli koruma faktörüne sahip olmalaridir. Türkiye’nin yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadelesine katki sunmak için Bursa Uludag Üniversitesi ve BUTEKOM ortakligi ile bez maske gelistirilmesi konusunda çesitli tekstil firmalarina Ar-Ge destegi veriyoruz” diye konustu.

SONUÇLAR PANDEMI BILIM KURULU ILE PAYLASILACAK

Ortaklasa yürütülen çalismalar kapsaminda Bursa firmasi Altinsu Tekstil ile de önemli bir isbirligi ortami olusturduklarini kaydeden Prof. Dr. A. Saim Kilavuz; “Firma bünyesinde yapilan Ar-Ge çalismalari kapsaminda anti-mikrobiyal iplik ve kumas üretimi gerçeklestirildi. Elde edilen maskelerin bakteri filtrasyon etkinlikleri test edildi. Elde edilen sonuçlar maskelerin %98,8 bakteriyel filtreleme verimliligine sahip oldugunu gösterdi ve EN 14683:2019 Avrupa Standardina uygun oldugu belgelendi. Bu koruma düzeyi Medikal Maske Tip 2 sinifina tekabül etmektedir. Ayrica ürün FDA tarafindan da onaylanarak yurtdisina ihraç edilmesinin de önü açilmistir. Maskelerin anti-bakteriyel testleri üniversitemiz mikrobiyoloji laboratuvarlarinda gerçeklestirilmekte olup, sonuçlar Pandemi Bilim Kurulu ile de paylasilacaktir. Üniversite olarak bu tür çalismalarla hem ülkemize hem de sektörlere deger katmaya devam edecegiz” seklinde konustu.

TÜM YASAL SÜREÇ BITTI, ÜRÜN KULLANILMAYA HAZIR

Ziyarette konusan Altinsu Tekstil San. Tic. A.S. Yönetim Kurulu Baskani Hasan Altinsu ise Kestel Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’nde iplik ve kumas üretimi konusunda faaliyet gösteren yaklasik 500 kisilik bir isletme olduklarini vurguladi. Isletmelerinin 1 milyon metre/ay kumas ve 20 ton/gün iplik üretim kapasitesine sahip oldugunu açiklayan Hasan Altinsu; “Maske üretimi olarak da günlük 1 milyon adet kapasitemiz mevcuttur. Firmamiz ulusal ve uluslararasi standartlarda bir üretim yapmakta ve üretimin büyük kismini ihraç etmektedir. Akredite laboratuvarlarda test edilerek anti-mikrobiyal etkinlik %99 üzerinde tespit edilmistir. Koruyucu maskemiz; lif polimer yapisi içerisine gümüs iyonlarinin eklenmesi ile üretilen antimikrobiyal iplikten elde edilen kumas ile üretilmistir. Akredite laboratuvar testleri, CE Belgesi ve tüm yasal sertifikasyonlari tamamlanarak ürün kullanima hazir hale getirilmistir. Ülkemizin geçtigi bu süreçte bu zorlugun asilmasina ciddi bir katki sunacagimizi, sonrasinda da ülkemizin gelisimi için bizim de bu ürünlerimizle bir fark olusturacagimiza inaniyoruz. Bu çalismalarda destek aldigimiz basta Uludag Üniversitesi ve BUTEKOM’a sükranlarimizi sunariz. Ürünlerimizden Uludag Üniversitesi personelinin kullanimi için de en az 10.000 adet bagis yapilacaktir” dedi.

MASKENIN ÜRETILDIGI IPLIK VE KUMAS VIRÜSE KARSI ETKILI

BUTEKOM ile yürütülen projelerin koordinatörlük görevini üstlenen Prof. Dr. Mehmet Karahan da antimikrobiyal tekstil ürünlerinin üretiminde degisik yöntemler uygulanabildigine isaret etti. En etkin ve kalici yöntem antimikrobiyal maddenin lif çekimi esnasinda lif polimer yapisi içerisine eklenmesi yöntemi oldugunu aktaran Prof. Dr. Mehmet Karahan; “Bu maskelerin üretiminde iplik üretimi esnasinda lif polimer yapisi içerisine gümüs iyonlarinin eklenmesi ile tüm kullanim ömrü boyunca yikamaya karsi tamamen dirençli bir maske üretimi gerçeklestirilmistir. Genel olarak piyasada yaygin olan yöntem kimyasal islemle apre esnasinda kumasa antibakteriyel özellik kazandirma islemidir. Bu tür ürünlerde anti bakteriyel etkinlik en fazla 5 yikamaya kadar devam edebilmektedir. Oysa bu üründe yikama sayisinda bir sinirlama yoktur. Üretilen iplik ve kumasta ülkemizde yaptirdigimiz akredite laboratuvar testlerinde mikroorganizmalari yüzde 99 oraninda yok ettigi raporlanmistir. Asil önem arz eden husus ürettigimiz iplik ve kumasin virüse karsi da etkin oldugu hususudur. Üretilen iplik ve kumas ürününün içerisindeki gümüs iyonlari mikro organizmalarin hücre zarini yirtarak DNA ve RNA’ sinin kendilerini tekrarlayarak çogalmalari özelligini yok eder. Ayrica iplik ve kumas ürünün içerisinde bulunan anti mikrobik ajan olan gümüs iyonu ipligin içerisine hapsedildiginden dolayi ürün üzerinde uzun süreler etkinligini korur. Konforlu, kullanimi kolay ve estetik yapidadir. 60 oC’ de yikanip tekrar kullanilabilir. Burun telli ve %100 polyester bir üründür” diye konustu.

Numune maskeleri teslim alan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, çalismaya destek veren herkese tesekkür etti.



Bilgi

Okunma Sayısı: 1903
Eklenme Tarihi: 10.06.2020 10:35:35
Güncelleme Tarihi: 10.06.2020 10:36:38

Paylaş