ELEKTRIKLI VE HIBRIT TASIT TEKNOLOJILERININ IKINCISI DE BÜYÜK ILGI GÖRDÜ…
Rektörümüz Prof. Dr. Saim Kilavuz’un Baskanlik ettigi ve yürütücülügünü Mühendislik Fakültesi Dekanimiz Prof. Dr. Akin Burak Etemoglu’nun yaptigi “Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Otomotiv Çalisma Grubu” tarafindan ‘Elektrikli ve Hibrit Tasit Teknolojileri Seminerlerinin” ikincisi 23-30 Mayis 2022 tarihleri arasinda çevrim içi olarak basariyla gerçeklestirilmistir. Sektörün deneyimli isimlerinin konusmaci olarak katildigi program ilkinde oldugu gibi yine ögrencilerimizden büyük ilgi görmüstür.
“Elektrikli ve Hibrit Tasit Teknolojileri Seminerleri”, Mühendislik Fakültesinin Otomotiv, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Makine Mühendisligi Bölümleri ile Meslek Yüksekokulunda egitim alan ögrenciler tarafindan ilgiyle takip edilmistir. Program kapsaminda sektördeki öncü firmalardan katilan profesyoneller tarafindan çevrimiçi alti seminer yapilmistir. Ilk dönemdeki seminerlerden farkli olarak bu dönem;
- Elektrikli tasitlarda gelecekteki trendler (Oyak Renault Otomobil Fabrikasi’na ait uygulamalar)
- Elektrikle tahrik (Tofas Türk Otomobil Fabrikasi’na ait uygulamalar)
- Elektrikli araçlarda batarya yanginlari ve müdahale yöntemleri (Örnek uygulamalar)
- Baglanabilirlik ve getirdigi avantajlar (Bosch tarafindan gelistirilen teknolojiler)
- Elektrikli motor tasarimi (CDMMOBIL uygulama örnegi)
- Elektrikli bir araçta homologasyon süreci ve karsilan zorluklar (Pilot Car P1000 aracinin tanitimi)
konularina yer verilmistir. Her firmadan kendi araçlarina ait teknolojilerini tanitmalari istenmis ve bu sayede ögrenciler firmalarin güncel çalisma konularini ve gelecekte devreye alacaklari sistemleri tanima firsati bulmustur. Ayrica lityum iyon batarya yanginlari ve elektrikli araca müdahale yöntemleri hakkinda bilgi sahibi olunmustur.
Elektrikli ve Hibrit Tasit Teknolojileri Seminerlerinin koordinatörlügünü BUÜ Mühendislik Fakültesi, Otomotiv Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. M. Ihsan Karamangil ve Kariyer Merkezi Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Memet Zencirkiran üstlenmistir.
23-30 Mayis 2022 tarihleri arasinda yapilan seminerlere düzenli katilan 209 ögrenci sertifika almaya hak kazanmistir.
SEMINERLERE KATILAN EGITMENLERDEN GÖRÜSLER
Seminerlerin ilk konusmacilari Oyak Renault firmasindan Nahit Turhan ve Ecem Coskun oldu. Oyak Renault Mekanik Ürün Mühendislik Yöneticisi Nahit Turhan: “Iklim degisikligi ve yarattigi diger çevresel sonuçlarin çözümü olarak ortaya konulan eylem planinin sonucunda, elektrikli araçlar ve buna bagli dönüsümler hayatimiza eskisine göre çok daha hizli girmeye basladi. Bu dönüsümün daha da ivmelenecegini düsündügümüzde, gelecegin mühendislerini ekosistem içinde bizi ne tür teknolojilerin bekledigi konusunda bilgilendirmek sektör temsilcileri olarak hepimizin görevi ve önceligi olmasi gerektigini düsünüyorum. Bu anlamda da Bursa Uludag Üniversitesi ile yapmis oldugumuz isbirligini çok degerli bir etap olarak görüyorum.
Dönüsüme hazir olmak, daha da önemlisi degisimi gerçeklestirme yolunda söz sahibi olmak için, katilimcilarin seminere aktif bir sekilde dahil olarak konuya ilgili olduklarini göstermeleri çok pozitif bir mesajdi, bu sayede organizasyon bizler için de oldukça keyifli geçti.”
Konusmacilardan Yangin Danismani ve YKS Teknik Yöneticisi Ahmet Sertkan ise; “Ben seminerimde YKS Teknik mühendislik hizmetleri adina ‘Elektrikli Araçlar Yangin Güvenligi’ konusunu arkadaslarimiza aktarmaya çalistim. Seminer, çok genis ögrenci grubu, master ve doktoralarini yapan mühendislerimiz tarafindan takip edildi.
Ülkemde bu denli bilgiye susamis bir kitle ile ilk kez karsilasiyorum. Sorular tam bir mühendisin bilgi süzgecinden damitilmis sentez sorulari idi. Zorlanmamak elde degildi. Her bir katilimcimiza ilgi ve dikkatlerinden dolayi tesekkürü borç bilirim. Yöneticilerimiz ögrencileri için çirpinan daha iyiyi daha güzeli ve son teknolojik gereksinimleri nasil karsilayacaklarini ve bu ugurda neler yapabilecekleri için çaba harcayan degerli insanlar. Bunu beni davet edislerinden, sürekli takip etmelerinden, sunumlara katilimlarindan ve seminerin sonlandirilma sürecindeki toparlama konusmalarindan anlamis bulunuyorum. Birçok yerde birçok kurulusta seminerler verdim. Bursa Uludag Üniversitesi beni gelecek için kaygilanmaktan kurtaran bir egitim kurumu olarak hep hatirimda olacak. Diledikleri zaman yanlarinda olacagimi ve beni de kendilerinden görmelerini gönülden dilerim. Iyi ki varsin BUÜ.” dedi.
Bosch Teknik Satis ve Proje Yönetim Kisim Müdürü Yunus Çakir da; “Öncelikle organizasyon için çok tesekkürler. Toplanti sirasinda da belirtmistim, Uludag Üniversitesinin ögrencileri bu kadar profesyonel organizasyonlara imza atan bir çalisma grubuna sahip olduklari için çok sanslilar. Organizasyon katilim talebini Bosch firmasi olarak memnuniyetle destekledik. ‘Yasam için teknoloji’ mottomuz altinda Uludag Üniversitesinin genç yetenekleriyle ‘Otonom ve baglanabilir araç teknolojilerini’ konusmak onlarin sorularina yanitlamak çok keyifliydi. Online olmasina ragmen konu basligina ilgi gösteren yüzlerce ögrencinin olmasi bizleri ayrica mutlu etti. Eminim atilan bu adimla beraber katilip gelecegin teknolojilerini konustugumuz genç yeteneklerin bir çogu gelecekte otomotiv alanina ilgi duyup Bosch gibi global firmalarda ülke sanayisinin ekonomisinin gelisimi için çok güzel isler çikariyor olacak. Bu vesileyle tüm ögrenci arkadaslara basarili bir ögrencilik hayati geçirmelerini diliyor, otomotiv dünyasinda meslektas olarak omuz omuza isler çikaracagimiz günleri dörtgözle bekliyorum.” açiklamasinda bulundu.
Program konusmacilarinda PILOTCAR AR-GE Müdürü Bugra Ceyhan: “Uludag Üniversitesi sehrimiz için önemli bir üniversite ve sanayi ile iç içe olan bir kurum. Bu baglamda bizde zaman zaman birlikte çesitli projeler yapma imkâni bulabiliyoruz. Ayrica staj konusunda ögrencilerin yetismesine olanak saglayan isbirlikleri gerçeklestirerek hem ögrenciler hem de kuruluslara nitelikli personel anlaminda faydali oldugunu düsünüyorum.
‘Elektrikli araçlarda homologasyon’ konusu çok önemli bir konu olup henüz otomotiv sektörünün Türkiye’de yeni tanidigi bir konudur. Biz bu konuyla yaklasik 5 senedir iç içeyiz bu alanda bilgi sahibi personel yetismesi kaçinilmazdir, Türkiye de bu alanda hem laboratuvar hem nitelikli personel olarak ihtiyaç oldugunu düsünüyorum. Seminerin ögrenciler için faydali oldugunu düsünüyorum ve güzel bir seminer oldugu kanaatindeyim. Bu tür seminerlerin ögrencilere is hayatinda çok faydali olacagini düsünmekteyim.
Bundan sonra ki dönemlerde de üniversite ile olan isbirligimizi güçlendirerek devam ettirecegiz.” seklinde konustu.
Seminerlere ögrenci katilimi büyük oldu. Seminerlerde ögrencilerimiz interaktif katki sagladilar, çok sayida soruyla seminerleri zenginlestirdiler. Her seminer sonrasinda alinan ögrenci geri dönüslerinde ögrenci memnuniyetinin çok yüksek oldugu görüldü. Yogun zamanlarindan zaman ayirarak seminerlere katki veren konusmacilara, seminerlere destek saglayan kurumlara çok tesekkür ediyoruz.