Bölüm Hakkinda

Otomotiv sektörü birçok sektörü etkileyen, is hacmi, istihdam ve ekonomiye katki açisindan katma degeri çok yüksek olan güçlü bir sektördür. Otomotiv Endüstrisi gelinen süreçte toplam Türkiye ihracatinin beste birini gerçeklestirmekte ve hizli bir gelisim içindedir. Bu gelismeyi sürdürmek, öngörülen hedeflere ulasabilmek ve uluslararasi alanda rekabet edebilmek için teknolojiye dayali sürdürülebilir rekabet üstünlügü kazanmak gerekmektedir. Yeni gelismeler ve planlar önümüzdeki yillarda otomotiv sanayiinde yenilikçi, Otomotiv alaninda kaliteli egitim almis yeni mühendislere, arastirmacilara ve arastirma merkezlerine gereksinim olacagini ortaya koymaktadir. Bu nedenle, otomotiv alaninda lider durumunda olan ülkelerde oldugu gibi, Türkiye’de de uluslararasi standartlarda arastirma altyapilari olusturulmasi, arastirmaci insan gücünün yetistirilmesi için lisans ve lisansüstü seviyede otomotiv konularina yönelik programlarin açilmasi, tasarim ve teknoloji üretme konusunda egitilmis, sektörde degisen ve gelisen gereksinimlere en iyi sekilde cevap verebilecek nitelikli is gücünün ve arastirmaci mühendislerin sektöre kazandirilmasi gerekmektedir. Uludag Üniversitesi Mühendislik Mimarlik Fakültesi, egitim alaninda katkisini daha ileriye götürmek ve konumu geregi Bursa ile yakin bölgede yer alan otomotiv sanayine vermekte oldugu destegi artirmak için Otomotiv Mühendisligi Bölümünü açmistir.

Otomotiv Mühendisligi Bölümünün amaci, Türk otomotiv endüstrisini daha ileriye götürecek otomotiv sektörünün gereksinimi olan nitelikli is gücünün yetismesine katkida bulunmak, otomotiv alaninda Ar-Ge çalismalarinin yapilmasina ve üniversite-sanayi isbirliginin gelistirilmesine destek olmaktir. Uludag Üniversitesi Otomotiv Mühendisligi Bölümü Lisans ve Lisansüstü programlari, kurulacak arastirma merkezi ile Bursa ve yakin bölgesinin ve Türkiye’ nin otomotiv alaninda gelisimine destek vermeyi ve bir farklilik yaratmayi stratejik hedefleri olarak belirlemistir.

Uludag Üniversitesi Otomotiv Mühendisligi Bölümü Bursa yakin bölgesinin ve Türkiye’ nin otomotiv alaninda gelisimine destek olma stratejisini gerçeklestirmek için sektör firmalarinin gereksinim duydugu iyi egitilmis nitelikli otomotiv mühendislerinin yetismesine olanak saglayacak ders planlarini olusturmus ve sektör firmalarinin arastirma ve test çalismalarina destek vermek içinde Otomotiv Arastirma ve Test Merkezi Kurulmasi çalismalarini baslatmistir. Bölüm stratejik hedefleri çerçevesinde otomotiv alaninda elektrikli araçlar, araç tasarim ve dinamigi, tahrik sistemleri ile yakitlar konularinda aktif rol oynanmasi ve bu konularda arastirma çalismalari yapilmasi hedeflenmistir.


Otomotiv Mühendisligi Bölümü Baskani


Otomotiv Mühendisligi Bölümü Özgörü


Otomotiv Mühendisligi Bölümü lisans ve lisansüstü egitimi ile ülkenin en iyi otomotiv mühendislerini yetistiren, toplumun yasam standartlarinin gelisimine ve ekonomik refahina önemli katkilar saglayan, uluslararasi ölçütlere uygun ve sürekli gelisimi esas alan, sürekli gelisen ve örnek gösterilen bir Otomotiv Mühendisligi Bölümü olmaktir.


Otomotiv Mühendisligi Bölümü Özgörev


Uluslararasi düzeyde Otomotiv tasarim ve teknolojileri alaninda bilimsel ve teknolojik gelisim için bilgi üretilmesi, otomotiv sektöründe günümüz ve gelecegin teknolojilerinin gelisimine yardimci olabilecek, etik ve sosyal sorumluluk degerlerine bagli mühendisler yetistirilmesini görev edinmistir.


Otomotiv Mühendisligi Lisans Programi Egitim Amaçlari


Mezunlarimiz,

EA-1: Tasarim, üretim, arastirma, gelistirme,  çalismalari yapabilir, görev alabilir, liderlik yapabilirler.

EA-2:  Mesleki gelisimlerini lisansüstü ve/veya mesleki egitimler ile devam ettirirler.

EA-3:  Görevlerini etik ve sosyal sorumluluk degerlerine bagli olarak yürütürler. 


Alt Yapi


Otomotiv mühendisligi alaninda kaliteli bir egitim verilebilmesi, arastirmaci, nitelikli is gücünün yetistirilmesi ve Ar-Ge çalismalarinin desteklenmesi için alt yapi büyük önem arz etmektedir. Bölgenin ve Türkiye’ nin otomotiv alaninda gelisimine katkisi için Otomotiv Mühendisligi Bölümü’ ne bina ve alt yapi insaatlari için Faik Çelik Holding destek vermistir. Üniversitelerin, Sektör kuruluslarinin, Devletin ilgili Kurumlarinin, Yerel Yönetimlerin ve Sivil Toplum Kuruluslarinin otomotiv sektörüne yönelik birlikte yapacagi çalismalarin Türkiye’nin sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkinmasinin gerçeklesmesi hedefleri açisindan çok önemlidir. Bu isbirliginin en güzel örneklerinden birisini Faik Çelik Holding, Otomotiv Mühendisligi Bölümü açisindan çok önemli olan bina ve donanimlarinin saglanmasina destek olarak vermistir.

Otomotiv Mühendisligi

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Faik Çelik Otomotiv Mühendisligi Bölümü binasi


Üniversite - Sanayi Isbirligi


Üniversite-sanayi isbirliginde iletisim mekanizmalarinin çalistirilmasi, iliskilerin sürdürülebilir kurumsal ve proje bazli olarak yürütülmesi gerekmektedir. Bölgede yer alan sektör kuruluslarinin birbirlerini, ürünlerini ve yeteneklerini tanimalarini ve isbirligi yapabilmelerini saglayacak ortamlar yaratmak, sektörün teknolojik gelisimi açisindan önem arz etmektedir. Otomotiv Mühendisligi Bölümü ögretim elemanlari, bölge kuruluslarina destek olmak için Bursa bölgesi sanayi kuruluslari ile Ar-Ge projesi çalismalari yürütmektedir. ULUTEK (Teknoloji Gelistirme Bölgesi) ve ÜSIGEM (Üniversite Sanayi Isbirligi Gelistirme Uygulama ve Arastirma Merkezi) Uludag Üniversitesi ögretim elemanlarinin, sektörde yer alan kuruluslarla Ar-Ge proje çalismalarini yürütmelerine destek vermektedir.


Çalistaylar, Kümelenme Çalismalari


Bursa ve çevresinde yerlesik otomotiv sanayi firmalarinda, arastirma- teknoloji-gelistirme kültürünün olusmasi, zaman içerisinde rekabet öncesi Ar-Ge’ye dayali ag ve küme yapilarinin ve uluslararasi üreticilerin benzer yapilasmalari ile isbirligi içerinde olmalarinin saglanmasi için TTGV tarafindan desteklenen OKÜMKAP (Otomotiv Kümeleri için Kapasite Olusturma Projesi) çerçevesinde çalistay çalismalari yapilmistir.


 

Sektör Durum tespiti ve Öngörü Çalismalari 


Otomotiv sanayinin tasarim yetenegi durum tespiti ve öngörülen tasarim yetenegi ile ilgili stratejilerin ve gerekli politikalarin belirlenmesi ile Ulusal Ar-Ge Donanim envanterinin çikarilmasi gerekmektedir. Uludag Üniversitesi Mühendislik Mimarlik Fakültesi tarafindan BUSIAD ve KOSGEB ile birlikte bir proje yürütülmüstür. Bu proje, otomotiv yan sanayi tasarim ve tasarim dogrulama yetenegi durum tespiti ve öngörü çalismasidir. Genelde Bursa ve Marmara bölgesi içinde yer alan otomotiv yan sanayi isletmeleri degerlendirmeye alinmistir. Otomotiv yan sanayinin tasarim yetenegi kazanmasi için gerekli önceliklerin, stratejilerin ve uygulanacak politikalarin verildigi durum tespiti ve öngörü çalismasi projesi raporu, bu alanda yapilacak çalismalara yol gösteren bir kaynaktir. Yapilan çalisma, sektörün tasarim ve tasarim dogrulama ile ilgili konularina odaklanmistir. Isletmelerden gelen tasarim yetenegi durum tespiti anket sonuçlarinin degerlendirilmesi ile otomotiv yan sanayiinde tasarim yetenegi kazanimi için gerekli stratejilerin ve uygulanacak politikalarin belirlenmesi hedeflenmistir. Proje degerlendirmesi sonuçlari “Otomotiv yan sanayii tasarim yetenegi durum tespiti ve öngörü çalismasi projesi” basligi ile Uludag Üniversitesi tarafindan basilmis olan raporda yer almaktadir.


OTOMOTIV MÜHENDISLIGI BÖLÜMÜ ILGI ALANI KONULARI


1.Hibrid ve Elektrikli Araçlar
2.Yakit Hücreleri
3.Araç Tasarim ve Dinamigi
4.Modelleme ve Simulasyon
5.Alternatif yakitlar
6.Araç Malzemeleri
7.Araç Güvenligi, Pasif ve Aktif Güvenlik Sistemleri
8.Içten Yanmali Motorlar
9.Enerji ve Güç Sistemleri
10.Güç Aktarma Sistemleri
11.Kontrol Sistemleri
12.Transport, Altyapi, Lojistik


KONGRELER


OTOMOTIV TEKNOLOJILERI KONGRESI (OTEKON)

Burkon organizasyon tarafindan düzenlenen Otomotiv Teknolojileri Kongresi (OTEKON) ilk olarak 2002’ de ve sonrasinda her iki yilda bir yapilmistir. Geleneksel hale dönüstürülen Otomotiv Teknolojileri OTEKON Kongreleri bilimsel içerik düzeyi ve çiktilarinin etkisi açisindan otomotiv alaninda öncü olmus ve bu özelligini sürdüren bir Kongredir. Otomotiv Mühendisligi Bölümü ve Makine Mühendisligi Bölümü’nün destek oldugu OTEKON Kongrelerinin 11. Uluslararasi Otomotiv Teknolojileri Kongresi 2024 yilinda Eylül ayinda Bursa’ da yapilacaktir. Önceki kongreler konusunda daha fazla bilgilere www.otekon.org linkinden ulasilmaktadir.



Bilgi

Okunma Sayısı: 15066
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:35:12
Güncelleme Tarihi: 15.08.2022 10:23:17

Paylaş