Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetistiriciligi
Genel Tanitim
Peyzaj ve Süs Bitkileri Programi Bursa Uludag Üniversitesi Orhangazi Yeniköy Asil Çelik Meslek Yüksekokulunda yer alan programlardan biridir. Program 2006/2007 egitim ögretim yilinda ögrenci almaya baslamistir. Programa her yil 30 ögrenci kabul edilmektedir.
Programi basarili bir sekilde tamamlayan ve program yeterliligine sahip olan ögrenciler “peyzaj ve Süs Bitkileri “ alaninda ön lisans derecesine sahip olmaktadirlar.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayit Kosullari
Adaylarin lise ve dengi okul diplomasina sahip olmalari ve Üniversite Ögrenci Seçme Sinavindan yeterli puani almis olmasi gerekir.
5
Önceki Ögrenmenin Taninmasi
“Yüksekögretim Kurumlarinda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasinda Geçis, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararasi Kredi Transferi Yapilmasi Esaslarina Iliskin Yönetmelik” hükümleri uygulanir.
6
Yeterlilik Kosullari ve Kurallari
Peyzaj ve Süs Bitkileri alaninda lisans derecesi elde edebilmek için ögrencilerin programda almasi gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karsiligi) tümünü basariyla tamamlamasi, genel agirlikli not ortalamasinin 4.00 üzerinden en az 2.0 olmasi ve 30 günlük stajini tamamlamasi gerekir.
Egitim programinin amaci, ülke gerçekleri ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak, sektörlerin ihtiyaç duydugu ve aradigi nitelikleri tasiyan kaliteli, yetenekli, tecrübeli, girisimci, dinamik ve meslekler arasi bilgi-koordinasyon tabanina sahip üstün vasifli bireyler yetistirmektir. Program ögrencileri 4 yil boyunca görecekleri uygulamali meslek dersleri ve yapacaklari staj ile mezun olarak gerekli bilgi ve donanimlara sahip olacaklardir.
8
Program Yeterlilikleri & Siniflandirilmis & Karsilastirilmali
1. Mesleki ve etik sorumluluklarini kavrayabilme |
2. Bagimsiz çalisma ve inisiyatif kullanabilme becerisine sahip olma |
3. Kendi dilinde yazili ve sözlü sunum yapma yetenegi ve alani ile ilgili tasarimlari ve uygulamalari çalisma arkadaslarina, isverene anlatabilme |
4. Temel bilgisayar becerileri, bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi olusturma becerisine sahip olma ve mesleki teknolojik gelismeleri izleyebilme |
5. Problem çözmede yaraticilik ve yeni durumlara uyarlanabilme |
6. Bilgiyi mesleki uygulamada kullanabilme |
7. Bir peyzaj alanini inceleyip degerlendirebilecek araçlari kullanabilme |
8. Projelere uygulanabilir ve esnek yaklasimlar sergileyebilme |
9. Peyzaj mimarliginda arazinin düzenlenmesi, yapisal materyalin estetik ve uygulamalarinda bilgi ve beceri sahibi olabilme |
10. Peyzaj çalismalarinda uygulamalara iliskin teorik bilgilere sahip olma ve bu konuda analiz yapabilme ve sorunlar karsisinda çözüm getirebilme |
11. Diger alanlardaki uzmanlarla iletisim kurabilme |
12. Peyzaj ve süs bitkileri ile ilgili temel bilgilere sahip olma ve iç ve dis mekan süs bitkilerini tanima ve yetistirme tekniklerine hâkim olma |
9
Mezunlarin Istihdam Profilleri
Mezun ögrencilerimiz dis mekân düzenlemesi yapan kamu kurumlari, belediyeler, peyzaj mimarligi proje ve uygulama bürolari, insaat firmalari, süs bitkileri üretim ve satisi yapan fidanliklar ve seralar gibi kurum ve kuruluslarda ara elman olarak çalisabilmekte, ayrica kendi uygulama ve üretim firmalarini kurabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarina Geçis
Peyzaj ve Süs Bitkileri Programi ögrencileri 4. Yariyil sonunda DGS(Dikey Geçis Sinavi) ile dört yillik lisans programlarina geçis yapabilmektedirler. Program ögrencileri DGS sinavinda, Peyzaj Mimarligi, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarim, Orman Mühendisligi ve Ziraat Mühendisligi programlarini tercih edebilirler.
11
Sinavlar, Ölçme ve Degerlendirme
Her ögrencinin dönem basinda derslere kayit yaptirmasi ve dönem sonu sinavina girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamalarin en az %80`ine devam etmis olmasi gereklidir. Ögrenciler her ders için en az 1 ara sinav ve yariyil sonu sinavina tabi tutulurlar. Basari notuna, ara sinav (ara sinav notu olarak ödev, laboratuvar sinavi, quiz vb gibi ölçme araçlarindan elde edilen puanlar da degerlendirmeye alinabilir) katkisi % 50, yariyil sonu sinavinin katkisi ise % 50 seklindedir. Tüm sinavlar 100 puan üzerinden degerlendirilir. Yariyil sonu sinavindan en az 30 puan alma zorunlulugu vardir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarindan birini alan ögrenciler o dersi basarmis sayilirlar. DC ve DD notlari sartli basarili notlardir. Ögrencinin DC veya DD notu aldigi bir dersten basarili olmasi için genelagirlikli not ortalamasinin en az 2.0 olmasi gerekir.
Programi basariyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karsiligi) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 agirlikli not ortalamasi elde etmek ve 30 isgününü kapsayan stajini basariyla tamamlamak gereklidir.
Tam Zamanli
14
Adres Iletisim Bilgileri
Bölüm Baskani: Doç. Dr. Birol TAS
Uludag Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü, Süs Bitkileri Yetistiriciligi Programi Görükle Kampüsü / Bursa
Tel: 0 (224) 2942352 E-mail: melik@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanaklari
Programimizda teorik derslerin yapildigi siniflar, teknik resim salonu ve bir malzeme laboratuvari bulunmakta.