Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Türkiye’nin en büyük bilimsel etkinliklerinden biri olan Teknofest 2023’te 13 öğrenci ve 2 takım ile katılacak.
Dünyanın en önemli öncelikli araştırma alanlarından biri kabul edilen ‘Biyoteknoloji’ alanında farkındalık oluşturmayı hedefleyen TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon yarışmasına Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ‘Genom Muhafızları: ALPHA CETAURI ve Genom Muhafızları: SLIT3’ takımları fikir kategorisinde katılacaktır.
Profesör Dr. Aydın Türkeç’in danışmanlığını yaptığı Genom Muhafızları: ALPHA CENTAURI takımında lisans öğrencileri; Zeynep Ebrar Yavuz, Mevlüt Can Duman, Serkan Yıldız, Zeynep Budak, Nisa Deniz Birinci, Elif Ferda Akyüz, Ahmet Berk Doğanay, Kaan Yılmaz ve Genom Muhafızları: SLIT3’ takımında; Nazlı Yılmaz, Ebru Pehlivan, İrem Karalı, İclal Köseli, Batuhan Topuz yer almaktadır.
Türkiye’de gençlerin millî teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin arttırılması hedefleyen TEKNOFEST’te yer alacak olan ‘Genom Muhafızları: ALPHA CENTAURI’ takımı, hazırladıkları proje ile; uzay araştırmalarında kullanılmak, Tardigrad (su ayısı) hasar baskılayıcı proteini (DSUP) kullanarak zorlayıcı uzay koşularına karşı Dsup proteininin genomik modifikasyonların en yoğun şekilde çalışıldığı yosun türü olan Cymdomonas Reinhardtti‘ye transfer edilerek moleküler adaptasyonunun sağlanması ve ayrıca doğal yada sentetik Dsup proteini kaplanmış yün ve poliamid temelli tekstil materyallerinin geliştirilmesi hedeflemektedir.
Genom Muhafızları: SLIT3’ takımı ise İnsanlarda kardiyolojik hastalıklar sebebiyle oluşan kalp hasarını önlemeye amacıyla genetik mühendisliği teknikleri kullanarak organ rejenerasyonunu çalışmalarında önemli bir model organizma olan zebra balığı SLIT3 geni temelli mikroRNA (miRNA) aracılı terapötik yöntem geliştirmesi hedeflenmektedir.