“ISTIKLÂL MARSI VE MEHMET ÂKIF”
10 Mart 2022 Persembe günü saat 11.00’da Iznik Meslek Yüksekokulu konferans salonunda “Istiklâl Marsi ve Mehmet Âkif” paneli düzenlendi. Panel, Saygi durusu ve Istiklâl Marsi’nin okunmasiyla basladi.
Panele, Iznik Belediye Baskan Vekili Zeliha Peste, Baskan Yardimcisi Faruk Davarci, Iznik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, Emekli Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, Ilçe Müftüsü Üzeyir Yavas, Ilçe Milli Egitim Müdürü Muhammed Asil, Emekli Daire Baskani Mustafa Özen, Ögretim Görevlileri ve Ögrenciler katildi.
Yüksekokul Sekreteri Ismail Özgören’nin moderatörlügünde gerçeklesen panelde, Özgören, “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafindan devletimizin ve milletimizin bagimsizliginin sembolü olarak Istiklâl Marsi’nin 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildigini, istiklâlimizin ve istikbalimizin marsi ve mukaddesatimizin mücadelesi oldugunu” vurguladi. Özgören, “Müslüman Türk milletinin tarihinin kaleme alindigini ve bizi anlatan, en güzel destan” oldugunu ifade etti.
Daha sonra söz alan Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, “Mehmet Akif'in Hayati ve Istiklâl Marsi’nin yazilma süreci” hakkinda bilgi vererek “Istiklâl Marsi’nin 101.yilinin kutlandigini, Milli Sairin, 1873 yilinin Aralik ayinda Istanbul'da dogdugunu, Hocasi Mehmet Tahir Efendi tarafindan "Ragîf" adi verildigini, arkadaslari ve annesi tarafindan "Âkif" ismiyle çagrildigini” ifade etti.
Ayrica Öcalan, Mehmet Akif’in “Ziraat ve Baytar Mektebinde okudugunu, Servet-i Fünûn dergisinde siirleri ve yazilari oldugunu, Misir’da bulundugunu, Millî Egitim Bakani Hamdullah Suphi Bey'in ricasi üzerine arkadasi Hasan Basri Bey'in kendisini ulusal mars yarismasina katilmaya ikna ettigini, hiç bir ücret almadan Istiklâl Marsi’ni yazdigini, Mustafa Kemal Pasa'nin davetiyle Sebilü'r-Resad dergisini çikardigini, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafindan Istiklâl Marsi’nin kabul edildigini” açikladi.
Panelin ikinci konusmacisi olan Bursa Uludag Üniversitesi Ilahiyat Fakültesinden emekli Prof. Dr. Mustafa Kara ise dinleyicilere “Akif’in son yillari ve son siirleri hakkinda” bilgi verdi. Kara, “Büyük sairlerin hayatlarinin son dönemlerinde siir yazmakta zorlandiklarini, Mehmet Akif’in Kur’an-i Kerim’i Türkçe mealini yazmak istedigini, annesinin Buhara’li babasinin Kosava’li oldugunu, Bursa’nin Akif’te ayri bir yeri bulundugunu, Akif’i siirlerinde Abbas Halim Pasa’nin etkisinin oldugunu” açikladi.
Ayrica Kara, “Buhara, Bursa ve Bosna’nin kültür dünyamizda ve gönül cografyamiz da önemli bir yeri oldugu, Akif’in 2022 yili için söylenebilecek en önemli sözünün “Paranin oldugu yerde Istiklâl Marsi yazmazdi” diye düsündügünü” ifade etti.
Kara, Milli Sairin yazmis oldugu siirlerden okuyarak 2021 yilinda Iznik Belediye Baskanligi tarafindan yayimlanan “Istiklâl Marsimizin Bülbülü Mehmet Akif Ersoy” kitabini panelde bulunan okurlari için imzalayarak, panel hatira takdimiyle son buldu.