Prof. Dr. Metin KUTAL

 

Prof. Dr. Metin Kutal

 

            8 Eylül 1929 tarihinde Elazig’da dogan Prof. Dr. Metin Kutal, babasinin memur olmasi nedeni ile ilk ve orta ögrenimini Elâzig, Diyarbakir, Mus ve Erzurum’da tamamladi. 1947 yilinda Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne derece ile girdi ve 1951 yilinda mezun oldu. Vatani görevini 1953-1954 yillarinda askeri hâkim olarak yaptiktan sonra 1955’de lisans üstü egitimini almak için Fransa’ya gitti ve Grenoble Üniversitesi’nde ünlü çalisma ekonomisi profesörü ile doktora çalismalarini yapti.

 

            Istanbul Hukuk Fakültesinde hocasi olan Ort. Prof. Dr. Ferit Hakki Saymen in tavsiyesi ile ILO’nun Cenevre’deki merkez kütüphanesinde çalisma firsatini buldu. Ayni yillarda Prof. Bartoli’nin tesvikiyle Grenoble Üniversitesi Sosyal Arastirmalar Enstitüsü’ne de kaydoldu. Sinavlarini basari ile verdi ve doktora diplomasi yaninda bu enstitünün de diplomasi ile 1960 yili baslarinda yurda döndü.

 

            Akademik hayatina Hukuk Fakültesi yerine Iktisat Fakültesinde sürdürmeyi tercih etti. Fakültede kadro açilincaya kadar çalisma Bakanligina bagli Yakin ve Ortadogu Çalisma Enstitüsünde ögretim elemani olarak görev yapti. 1962 yilinda Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi, Sosyal Siyaset Kürsüsünde açilan sinavi kazandi ve Çalisma Bakanliginin izniyle asistanlik kadrosuna atandi.

 

            1962 yili baslarinda toplanan ve tarihi bir önem tasiyan 3. Çalisma Meclisine Istanbul Üniversitesi temsilcisi olarak hocasi Prof. Dr. Orhan Tuna ile katildi. Bu mecliste yeni Anayasada (1961) benimsenen yeni sosyal haklarla ilgili yasalarin hazirlik çalismalarina katkida bulundu. Ayni yil Prof. Tuna ile “Grev Hakki, Memleketimiz Bakimindan Tanzimi “ baslikli kitabi üniversite yayinlari arasinda basildi.

           

            1964 yilinda Asgari Ücret isimli tezi ile doçentligini, 1971 yilinda Türk Toplu Is Hukuku eseri ile Istanbul Üniversitesi senato karari ve hükümetin üçlü kararnamesi ile profesörlük unvanini aldi.

 

            1973-1982 yillari arasinda Iktisat Fakültesi Gazetecilik ve Halkla Iliskiler Yüksek Okulu’nda müdürlük ve 1993-1996 yillari arasinda Istanbul Üniversitesi Senatosunda Iktisat Fakültesini temsilen senatörlük yapti.

 

            Istanbul Üniversitesi, Iktisat Fakültesi disinda Isletme Fakültesi’nde, Isletme Iktisadi Enstitüsü’nde, Uludag Üniversitesi’nde, Galatasaray Üniversitesi’nde, Kadir Has Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü dersler verdi. Halen Istanbul Gedik Üniversitesi’nde Saglik Bilimleri Fakültesi’nde Is Sagligi ve Güvenligi bölümünde olmak üzere emekli olmasini takip eden çeyrek yüzyildir ilk günkü heyecani ile  akademik hayatina devam etmektedir.

 

            Çalisma hayatini düzenleyen birçok önemli yasasinin hazirlanmasinda ve çesitli tarihlerde toplanan çalisma meclislerinde görev aldi. 4857 sayili Is Kanunu’nun hazirlanmasi için olusturulan Bilim Kuruluna baskanlik yapti. 1988’den 2006 yilina kadar ILO’nun her yil Cenevre’de toplanan genel konferansinda Türkiye Cumhuriyeti adina hükümet kanadinin danismani olarak görev yapti.

 

            Is hukuku ve sosyal güvenlik alanlarinda bilimsel çalismalar yapmak amaci ile 1974’te kurulan Is Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Türk Milli Komitesi’nde uzun yillar yönetim kurulu üyesi olarak çalisti. Öte yandan 1967’den 1990 yilina kadar, 23 yil boyunca her ay Iktisat ve Maliye Dergisinde sosyal hukuk ve uygulamasi bölümünde o ayin kronigini yayimladi.

 

            Bireysel Is Hukuku, Toplu Is Hukuku, Endüstri iliskileri, Sosyal Güvenlik ve Sosyal Politika alaninda çok sayida yayimlanmis makalesi ve basilmis kitaplari bulunmaktadir.

 

            Genç akademisyenlere ve akademik kariyeri planlayan lisans mezunlarina:  

 

“Akademisyenlige gönül veren kisi egitim gördügü tüm kurumlarda üstün basari göstermeli, çagdas bir yabanci dile kesinlikle hâkim olmali, akademik meslegin hayat boyu ögrencilige devam etmek ve etik kurallara uymak oldugunu pesinen kabul etmeli”,

 

tavsiyesinde bulanan, akademik camiada disiplinli ve prensipli çalismanin abidesi haline gelen Prof. Dr. Metin Kutal, elli yildan uzun bir süredir evli ve bir kiz çocugu babasidir (Subat 2021).

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 2165
Eklenme Tarihi: 19.02.2021 11:54:55
Güncelleme Tarihi: 19.02.2021 11:56:31

Paylaş