Duyuru

1.07.2025 15:38:31

2024-2025 YAZ ÖĞRETİMİ UYGULAMA ESASLARI

1. Fakültemiz öğrencileri, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Dönemi’nde diğer Devlet Üniversiteleri’nin Hukuk Fakültelerinden ders alabilirler.
2. Bir ders için yaz öğretimine izin verilip verilmemesi Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Yaz Öğretimi Yönetmeliği m. 10-1-g’ye göre Fakültenin takdirindedir. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Yaz Döneminde Üniversitemiz web sayfasında ilan edilen listedeki derslerin açılması durumunda, diğer üniversitelerden ders alınamaz.
3. Öğrenciler, Üniversitemizde açılmayan dersleri, FAKÜLTEMİZCE DENKLİĞİ UYGUN GÖRÜLMESİ ŞARTIYLA diğer devlet üniversitelerinden alabilirler. Öğrencilerin almak istedikleri dersler için aynı şehirde olmak koşulu ile en fazla iki farklı üniversiteden ders almalarına izin verilecektir. Birden fazla devlet üniversitesine başvurmak için onay alan öğrenciler aynı dersler için sadece bir üniversiteye kesin kayıt yaptırmak zorundadırlar. AYNI DERSLER İÇİN BİRDEN FAZLA ÜNİVERSİTEYE KESİN KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİLERİN NOTLARI GEÇERSİZ SAYILACAK VE OTOMASYON SİSTEMİNE İŞLENMEYECEKTİR.
4. Ders denkliği içerik ve/veya yerel kredisi uygun olan dersler için verildiğinden AKTS kredisi üzerinden değerlendirilemez. (Harf notları öğrencinin yaz öğretimine katıldığı tarihteki müfredatında yer alan AKTS kredisi üzerinden işlem görmektedir.)
5. Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Yaz Öğretimi Yönetmeliği'nin 10.maddesi 1.fıkrası (a) bendi gereğince öğrenciler, kendi üniversitesinden ve diğer üniversitelerden yaz öğretiminde toplam 22 AKTS kredi saati aşmayacak şekilde en çok 4 (dört) ders alabilirler. Ayrıca, (c) bendi gereğince yaz öğretiminde öğrenciler en fazla iki üst yarıyıldan (bir üst yıldan) açılan dersleri alabilirler. Öğrencinin daha önce Fakültemizde hiç almamış olduğu bir dersi ilk kez yaz öğretiminde almasına izin verilmeyecektir. Ancak yapılan kontrolde 2024-2025 bahar yarıyılı itibariyle mezun durumda olan öğrencilerin durumu ilgili Komisyonda ayrıca değerlendirilecektir. 6. Alabileceği en fazla ders yükü kadar derse yazılan; ancak bölüm veya programdan mezun olabilmesi için sadece iki (2) dersi kalan öğrenciler bu iki derse de yazılabilirler. Öğrencilerin ilave ders alabilmeleri için, “Mezuniyet Aşamasında Fazladan Alınacak Ders Başvuru Formu”nu doldurarak, 21 Temmuz 2025 tarihine kadar Mezuniyet Komisyonundan onay almak için Öğrenci İşleri birimine müracaat etmeleri gerekmektedir.
7. 2016 yılı ve sonrasında Üniversitemize kayıt yaptıran ve GANO’su 1,80’nin altında olan öğrenciler, başarısız derslerini tekrar etmek zorunda olduklarından, BUÜ Önlisans ve Lisans Öğretim Yönetmeliği’nin 27.maddesinin 4.fıkrası gereğince yaz öğretiminde YENİ DERS ALAMAZLAR. Alan öğrencilerin olması halinde ise notları otomasyon SİSTEMİNE İŞLENMEYECEK VE GEÇERSİZ SAYILACAKTIR.
8. Fakültemizde ön koşullu dersler Ceza Hukuku Genel Hükümler ve Borçlar Hukuku Genel Hükümler dersleridir. Bu dersleri geçemeyen öğrenciler yaz okulunda Ceza Hukuku Özel Hükümler ve Borçlar Hukuku Özel Hükümler derslerini alamazlar. Bu kural, 2020-2021 ve daha sonraki eğitim öğretim yıllarında Fakültemize kayıt yaptıran öğrenciler ile ilgilidir. Öğrencinin mezun durumunda olması halinde bu dersleri alabilmesi, ilgili komisyonlar tarafından değerlendirilecektir. Ceza Hukuku Genel Hükümler ve Borçlar Hukuku Genel Hükümler derslerinden kalan öğrenciler ise bu derslerini bu duyuruda yazılı diğer şartlar yerine getirilmek kaydıyla yaz okulundan alabilirler.
9. Öğrenciler Güz ve Bahar yarıyılında başarısız oldukları seçmeli dersleri de yaz öğretiminde alabilirler.
10. Öğrenciler daha önce aldıkları ve başarılı oldukları dersleri yaz öğretiminde tekrar alabileceklerdir. Bu durumda zorunlu derslerde alınan son not, seçmeli derslerde ise alınan en yüksek not geçerli olacaktır.
11. Öğrenciler kesin kayıt yaptırdıkları onaylı ders denklik belgelerinin bir nüshasını kesin kayıt yaptırdıkları tarihi izleyen 10 İŞ GÜNÜ İÇİNDE FAKÜLTE ÖĞRENCİ İŞLERİ’NE ELDEN VEYA E-POSTA İLE TESLİM ETMEK ZORUNDADIRLAR. Kesin kayıt yaptıran ancak ders denklik belgesini Fakültemiz öğrenci işlerine teslim etmeyen öğrencilerin notları kabul edilmeyeceğinden, OTOMASYON SİSTEMİNE DE İŞLENMEYECEK VE GEÇERSİZ SAYILACAKTIR.
12. Resmi onaylı transkript belgelerini ilgili üniversiteden elden teslim alan öğrenciler bunları Fakülte Öğrenci İşlerine teslim edeceklerdir. 13. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın 02.09.2021 tarih ve 25226 sayılı yazısı gereği lisans tamamlama öğrencisinin bir başka üniversitede yaz okulunda ders alması mümkün değildir.
14. Yıllık sisteme tabi öğrenciler;
a. Seçmeli derslerini, yıllık ya da dönemlik eğitim veren başka bir üniversitenin hukuk fakültesi yaz öğretiminden alabilirler.
b. Zorunlu derslerini, yıllık olarak eğitim veren başka bir üniversitenin hukuk fakültesi yaz öğretiminden alabilirler.
c. Zorunlu derslerini, dönemlik sisteme göre yaz öğretimi yapan hukuk fakültelerinin yaz okulundan alabilmeleri için, ilgili dersin/derslerin hem güz hem de bahar yarıyılı derslerini yaz öğretiminde birlikte almaları gerekir. Örneğin, Fakültemizdeki “ABC Hukuku” dersi için, ilgili üniversitenin yaz öğretiminde “ABC Hukuku I” ve “ABC Hukuku II” dersleri birlikte alınmalıdır.
15. Fakültemizde yıllık olarak verilen bir dersin dönemlik sisteme göre yaz öğretimi yapan bir hukuk fakültesinde alınması halinde, Fakültemizdeki yıllık derse karşılık gelen her iki dersten de (Örneğin ABC Hukuku I, ABC Hukuku II) başarılı olunması gerekir. Öğrenci, yaz öğretiminde aldığı iki dersten birinde başarısız olursa Fakültemizdeki yıllık zorunlu dersinden de başarısız sayılacaktır. Yıllık sistemdeki bir derse karşılık gelmek üzere yaz öğretiminde alınan iki dersin notlarının farklı olması halinde -her iki notunda başarılı not olması şartıyla- ders notu olarak, iki dersten hangisinin notu yüksek ise o not, Fakültemizdeki yıllık dersin notu olarak kabul edilecektir. 16. Yaz öğretimi için gidilen bazı üniversitelerin DD-DC harf notlarının Üniversitemiz ile uyumsuz olduğu görülmüştür. Buna göre 0-49 arasındaki rakamsal notların gidilen üniversite tarafından DD ya da DC olarak notlandırılmış olması halinde, Fakültemizce 0-39 arası FF, 40-49 arası FD olarak değerlendirilecektir. Gidilen üniversitedeki DD ve DC harf notlarının Fakültemizde aynen işlenebilmesi için ise bu notların gidilen üniversitedeki rakamsal not karşılılığının 50 (elli) ve üstünde olması zorunludur.
17. Yaz öğretimine ilişkin olarak sayılan bu hususlar, Bursa Uludağ Üniversitesi Senatosunun 12 Haziran 2025 tarih ve 2025-16 sayılı oturumunda alınan 6 no.lu kararının uygulanması ile ilgilidir. Bu uygulama esaslarında yer almayan diğer hususlarda, Üniversite web sayfasında yapılan açıklamalar ve diğer mevzuat hükümleri geçerlidir. YAZ OKULUNDA BAŞKA ÜNİVERSİTEDEN/FAKÜLTEDEN DERS ALACAKLAR İÇİN DERS DENKLİK İŞLEMLERİ Yaz okulunda başka Üniversite ya da Fakültelerden ders almak isteyen Fakültemiz öğrencileri, Fakültemizden onay almak zorundadır. Öğrenciler seçmek istedikleri dersler için Ders Denklik Formu’nu doldurmalı ve aşağıda belirtilen Fakültemiz Yaz Okulu Komisyonu mail adresine göndermelidir. Mailin konu kısmına YAZ OKULU DERS DENKLİK yazılmalıdır.

Hukuk Fakültesi Yaz Okulu Mail Adresi: yazokuluhukuk@uludag.edu.tr

Denklik Formu ile İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
1. Öğrencilerin yaz öğretimine katılacakları Üniversiteye ait ders içeriklerini ders denklik formu ile birlikte Fakültenin web sayfasında ilan edilecek mail adresine, öğrenci numaralarından oluşan ogr.uludag.edu.tr kurumsal e-posta adreslerinden göndermeleri ve Fakülteden onay almaları zorunludur. DERS DENKLİK ONAYI OLMAYAN ÖĞRENCİLERİN NOTLARI, YAZ ÖĞRETİMİNE KATILSALAR BİLE OTOMASYON SİSTEMİNE İŞLENMEYECEK VE GEÇERSİZ SAYILACAKTIR.
2. Ders denklik formları, yaz öğretimi alınacak üniversitenin akademik takvimi uyarınca derslerin başlama tarihine kadar gönderilmiş olmalıdır. Bu tarihten sonra gönderilen ders denklik formları değerlendirmeye alınmayacaktır.
3. Ders denkliği onaylanan öğrencilerin durumları Fakültenin web sayfasında ilan edilecektir. Öğrenci, gideceği Üniversite tarafından denklik onay formu istenmesi durumunda, Fakültenin web sayfasında ilan edilen onay listesini kullanacak, ayrıca onay belgesi verilmeyecektir.
4. Birden fazla üniversiteye müracaat edecek olan öğrenciler, birinci sayfada bulunan tablonun yetersiz kalması durumunda, birinci sayfanın altında yer alan tabloları doldurarak tek bir form olarak mail atacaklardır.
5. Formda değişiklik yapmak isteyen öğrencilerin önceki formları iptal edilecek, onaylama işlemi gönderilen son form üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ders denklik formlarında en fazla bir kere değişiklik/iptal yapma hakkı mevcuttur. Birbirinden farklı birden fazla gönderilen formlar işleme alınmayacaktır.
6. Form elektronik ortamda doldurulacak ve yine elektronik ortamda MS Word belgesi olarak e-posta eki şeklinde gönderilecek, fotoğraf olarak gönderilen formlar dikkate alınmayacaktır.
7. Formda yer alan derse ait bağlantı örnek olarak konulmuş olup, denklik talep edilen derslere ait doğru link(lerin) verilmesi ve formda belirtilen kurallara uyulması mağduriyet yaşanmaması açısından büyük önem arz etmektedir.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             DEKANLIK


1- BUÜ’de açılacak dersler için TIKLAYINIZ
2- Diğer Üniversitelerden Ders Almak İsteyen BUÜ Öğrencileri Başvuru ve Denklik Formu için TIKLAYINIZ.
3- Mezuniyet Aşamasında Fazla Kredi Başvuru Formu için TIKLAYINIZ.
4- Yaz okulu uygulama esasları hakkında Üniversite web sayfasında yayınlanan duyuru için TIKLAYINIZ.


Bilgi

Okunma Sayısı: 1242
Eklenme Tarihi: 1.07.2025 15:38:31
Güncelleme Tarihi: 3.07.2025 11:45:36

Paylaş